Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu

Okładka książki Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu autora Maria Buko, Katarzyna Madoń-Mitzner, Magda Szymańska, 9788362020805
Magda SzymańskaMaria Buko Wydawnictwo: Dom Spotkań z Historią biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2017-09-28
2017-09-28
9788362020805

Kup Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu

Twórcy zbioru nie ingerują w relacje. Doświadczamy przekazów bardzo bezpośrednich, osobistych, wstrząsających ogromem zła, jakiego doświadczyły maltretowane fizycznie i psychicznie kobiety - niektóre z nich wtedy jeszcze będące dziećmi - i w jakiś szczególny sposób inspirujących tym, że w obliczu tak potężnego okrucieństwa i niesprawiedliwości, udało im się zachować godność i człowieczeństwo.

Mocna, poruszająca do głębi i równie głęboko uświadamiająca lektura. Kolejna ważna książka na te czasy.

Znakomita książka, w której w całości głos zostaje oddany kobietom, które przetrwały gehennę obozów koncentracyjnych (Ravensbrück, Auschwitz-Birkenau),prac przymusowych, łagrów i stalinowskich katowni. Poddawane niewymownym upokorzeniom, torturom w eksperymentach pseudomedycznych, głodzone i gwałcone, po latach dzielą się i mierzą z bolesnymi wspomnieniami i traumami....

Bardzo ciekawa książka. Historię opowiedziane przez kobiety. Po prostu polecam, wszelki mój komentarz jest zbędny.

Czasem wystarczy pozwolić ludziom mówić aby wydobyć z nich historie skrywane dotąd przed światem.

"Przetrwałam" to zapis 15 opowieści kobiet których młodość przypadła na lata wojenne i powojenne. Młodość brutalnie przerwana przez okupację hitlerowska a następnie życie pod butem wschodniego sąsiada. Młodość naznaczona często wieloletnią niewolą bądź to w niemieckich obozach koncentracyjnych, sowieckich łagrach czy polskich więzieniach.
15 kobiet, 15 historii - historii wstrząsających, ukazujących okrucieństwo i bezwzględność oprawców ale też historii o sile przetrwania i wiary w dobro które tkwi w ludziach. I co najbardziej zadziwiające historii nie pozbawionych poczucia humoru.

Opowieści te ułożone są według dat aresztowania rozmówczyń: od roku 1939 aż po późne lata 50-te. Opowieści snute są nieśpiesznie, bez narzuconego scenariusza. Każda z byłych więźniarek mówi o swoich przeżyciach uwypuklając rzeczy które z jej indywidualnej perspektywy były najistotniejsze. To co we wszystkich historiach rzuca się w oczy to fakt iż wszystkie panie w dniu aresztowania były młodziutkimi kobietami, niektóre wręcz dziewczątkami wchodzącymi w dorosłe życie. Wyrywane z domowych pieleszy, z ramion pierwszych sympatii musiały walczyć o przetrwanie w obozach, łagrach i więzieniach. To właśnie motyw utraconej młodości, najlepszych lat pojawia się w każdej praktycznie opowieści.

To zapis niebywałej, czasami jako mówią to same bohaterki brawurowej i "głupiej" odwagi która nie pozwalała im bezczynnie siedzieć i nie angażować się w walkę z okupantem. Ale jak same mówią: "młode byłyśmy, wtedy inaczej się myśli".

Miałam przyjemność wysłuchać audiobooka z zapisem tych wspomnień w interpretacji Małgorzaty Pieczyńskiej, Kingi Preis i Julii Kijowskiej. Poruszające przeżycie. Piękna, mądra lektura o tym jak silne potrafią być kobiety. I jak godnie można iść przez życie. Słowo "polecam" to za mało.

244 użytkowników ma tytuł Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu na półkach dodatkowych

Okładka książki Warszawa na nowo. Fotografie reporterskie 1945–1949 Anna Brzezińska, Katarzyna Madoń-Mitzner
Okładka książki Odzyskana. Fotoreportaż z Warszawy 1918–1939. A City Regained. Documentary Photography of Warsaw Anna Brzezińska, Monika Kapa-Cichocka, Katarzyna Madoń-Mitzner
Okładka książki Sen o mieście. Warszawa lat 50. i 60. na zdjęciach Zbyszka Siemaszki ze zbiorów Agencji FORUM Katarzyna Madoń-Mitzner, Zbyszko Siemaszko, Krzysztof Wójcik (fotograf)
Okładka książki Wojna na Kaszubach. Pamięć polskich i niemieckich świadków Roland Borchers, Katarzyna Madoń-Mitzner
Okładka książki Warszawiacy nie z tej ziemi. Cudzoziemscy mieszkańcy stolicy 1945-1989 Jerzy Kochanowski, Katarzyna Madoń-Mitzner

Cytaty z książki Przetrwałam: doświadczenia kobiet więzionych w czasach nazizmu i stalinizmu