Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto

Okładka książki Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto autorstwa Jonny Duddle
Okładka książki Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto autorstwa Jonny Duddle
Jonny Duddle Wydawnictwo: Mamania Cykl: Jolley-Rogers (tom 4) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Jolley-Rogers (tom 4)
Jolley-Rogers and the Monster’s Gold
2017-05-01
2017-05-01
Grażyna Chamielec
Czwarta część przygód rodziny Jolley-Rogers.

Jonny Duddle, znakomity rysownik i autor książek, zaprasza do pełnego humoru i zabawnych przygód świata piratów.

Matylda i Jolley-Rogers wyruszają na poszukiwanie skarbu, do którego ma ich doprowadzić sekretna mapa.

Do stu tysięcy par beczek, coś poszło nie tak! Dziadek stracił drewnianą nogę, Skrzekunia ciągle ich przed czymś ostrzega… Czyżby pradawny potwór pożerający piratów rzeczywiście istniał?

Kup Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto

Poznajcie tę nietypową rodzinkę, w której rum pija się na śniadanie, największym przysmakiem taty jest ciasto bananowe i nawet pies posiada drewnianą łapę. Innymi słowy, zapraszam Was dziś na pokład Czarnego Krateru, czyli pirackiego statku należącego do sympatycznej i zwariowanej rodzinki Jolley-Rogers.
W części serii książek, o której Wam dziś opowiem, członkowie rodziny za sprawą mapy znalezionej w butelce przez Matyldę (przyjaciółkę syna Jima) udają się na poszukiwanie zaginionego, pirackiego skarbu. Na pokład oprócz dziewczynki zabierają też tajemniczego skrzypka, którego piosenki sporo mówią o poszukiwanym złocie.
Podczas tej ekscytującej wyprawy przeżywają kilka zwariowanych przygód, mniej lub bardziej niebezpiecznych. Sposoby, za pomocą których udaje im się wyjść z opałów rozmieszą natomiast niejednego czytelnika.
Całość opowieści jest utrzymana w niezwykle zabawnym tonie, z wartką akcją i zabawnymi postaciami. Z tą piracką rodzinką warto się zaprzyjaźnić.
Nie pozostaje więc nic innego jak zakrzyknąć "Arrrr..." i zabrać się do lektury.

W części serii książek, o której Wam dziś opowiem, członkowie...

To jest super hiper. Najbardziej podobała mi się wyprawa po ten skarb.

To jest super hiper. Najbardziej podobała mi się wyprawa po ten skarb.

27 użytkowników ma tytuł Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jolley-Rogers. Wielka wyprawa po złoto

Detektyw Pingwin i sprawa zaginionego skarbu Alex T. Smith
Detektyw Pingwin i sprawa zaginionego skarbu
Alex T. Smith
Proszę Państwa, oto Detektyw Pingwin! Zanim wręczę dziecku książkę, zabieram się za jej lekturę. Wolę wiedzieć, co mały szkrab dostanie w prezencie. Pierwszą część cyklu o Detektywie Pingwinie znalazłam jakiś czas temu na lubimyczytac.pl i od razu mnie zainteresowała. Historia wydaje się dosyć niepozorna. Pan Pingwin, wraz ze swoim przyjacielem – pająkiem Colinem, otwierają biuro detektywistyczne. Nasz bohater, jako Profesjonalny Poszukiwacz Przygód czeka na pierwsze zlecenie. W pewnym momencie dostaje telefon od właścicielki Muzeum Obiektów Exstraordynaryjnych . Kobieta prosi go o pomoc w odnalezieniu zaginionego skarbu. Pan Pingwin i Colin od razu zabierają się do pracy. „I co się stanie, gdy Przygoda okaże się NIEBEZPIECZNA?” No właśnie, bałam się bardzo. Tylko nie tego, że przygoda będzie niebezpieczna, ale że się zawiodę. Podejrzewałam, iż zagrożenie będzie na infantylnym poziomie, jak to w książkach dla dzieci. Jedno małe „BU” i nic poza tym. Jakże się myliłam! Było zagrożenie, była intryga i zwroty akcji. Historia wciąga od pierwszej strony i nawet dorosły nie może się oderwać. Sama książka wydana w bardzo ładny sposób. Znajdują się w niej ciekawe i przyjemne dla oka ilustracje, a kolorystyka ograniczona jest do czerni, bieli i odcieni koloru pomarańczowego. Z wielką chęcią sięgnę po kolejną część Przygód Detektywa Pingwina.
misscherry - awatar misscherry
Sto porad dla nieśmiałych Eva Susso
Sto porad dla nieśmiałych
Eva Susso Benjamin Chaud
Wreszcie mamy coś dla chłopaków !!! Znajdziecie tu dorastającego (prawie) francuskiego chłopca, mieszkańca pięknego Paryża wraz z jego nieszablonowym poczuciem humoru i nieśmiałością, która nie pozwala mu wybić się spośród rówieśników i zawalczyć (raz a porządnie, a nie urządzać kompromitujące podchody) o serce pięknej Ofelii. Owszem, jest i wątek miłosny, ku radości i wstydliwym chichotkom mojej ośmiolatki. Znajdziecie jego niezastąpiony podręcznik ze stoma poradami dla nieśmiałych...i będziecie boki zrywać czytając co i jak. I przekonacie się, GDZIE najlepiej się czyta, według chłopięcej filozofii. Ciekawe, co na to wasi synowie, bo moje dziecko było zbulwersowane, co najmniej. Ale to dziewczynka :-) Poznacie rodzinę Rolfa - wymagającego dobrych manier tatę, elegancką mamę - prawdziwą francuską madame, złośliwą siostrę...i babcię. Babcia, kochani, jest postacią, która wymiata. Dialogi, podejście do świata, zachowanie...ooo, jak myśmy się uśmiały podczas lektury :-). Historia Rolfa jest barwa, czyta się szybko i płynnie. Książka w twardych okładkach, starannie wydana. Czcionka większa, więc dla młodszej młodzieży to znaczne ułatwienie i wielki plus. Ilustracje nas nie powaliły, ale nad niektórymi ( mapa Paryża!! i drzewo genealogiczne rodziny) spędziłyśmy trochę czasu, żywo dyskutując. Przeczytanie zajęło nam kilka wieczorów i zaowocowało stwierdzeniem córki, że książki "dla chłopaków" też mogą być i dla dziewczyn przecież. NO PRZECIEŻ! Wydawnictwo #Zakamarki specjalizuje się w wydawaniu literatury skandynawskiej, więc jak już coś daje nam do rąk - na pewno nie będzie to rzecz banalna ani nudna. Większej życiowej głębi tam nie znajdziecie, ale jest lekko, śmiesznie, wesoło i przejrzyście. Można nauczyć się dobrych manier...i otrzymać porady dla nieśmiałych. Dlatego warto!
CzytaMy8plus - awatar CzytaMy8plus
Wakacje z Lassem i Mają. Co się nie zgadza? Martin Widmark
Wakacje z Lassem i Mają. Co się nie zgadza?
Martin Widmark Helena Willis
Dla wielbicieli Biura Detektywistycznego Lassego i Mai Wydawnictwo Zakamarki przygotowało wakacyjną lekturę wzbogaconą o zagadki do rozwiązania. „Wakacje z Lassem i Mają. Co się nie zgadza?” Martina Widmarka to propozycja, dzięki której każdy z czytelników będzie mógł zabawić się w detektywa i sprawdzić swoje umiejętności śledcze. Do szkoły Lassego i Mai zaproszono trzy ważne osoby z miasteczka, aby opowiedziały o swoim dzieciństwie. W swoje opowieści każdy z nich wplata informację, która jest nieprawdziwa, a słuchacze muszą odkryć, o co chodzi. W ten sposób trzy razy czytelnik może sprawdzić, czy potrafi uważnie słuchać i wyłapywać kłamstwa. Opowieści dyrektorki muzeum, pastora i policjanta dają kilka możliwości znalezienia odpowiedzi, nie są więc takie zupełnie oczywiste. Wymagają też pewnej wiedzy o świecie, a przede wszystkim spostrzegawczości. Druga część książki zawiera różnego rodzaju ćwiczenia i gry pamięciowe i logiczne, które również mogą przydać się młodym detektywom. Są tam pytania odnoszące się do przeczytanego wcześniej tekstu, miejsce na portrety i informacje o przyjaciołach poznanych na wakacjach, różne quizy, zadania polegające na odwzorowaniu jakiegoś obrazka, sudoku, zakodowana informacja, którą należy odczytać korzystając z podanego klucza, gra planszowa i inne propozycje spędzana wolnego czasu w sposób rozwijający pamięć i spostrzegawczość. Jest też krótki i zabawny psychotest. Na końcu znajduje się klucz z odpowiedziami, zatem czytelnik sam może sprawdzić prawidłowość podawanych rozwiązań. Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai ma rzeszę swoich fanów, według mnie całkiem zasłużenie, bo ich przygody są wciągające i ciekawe. Wakacyjne wydanie ma trochę inną formę i inne zadanie – jest bardziej nastawione na samodzielne główkowanie. Jednak i w ten sposób miło spotkać się z ulubionymi bohaterami, narysowanymi charakterystyczną, zadziorną kreską Heleny Willis. Duża czcionka i nieskomplikowane słownictwo zachęcają początkujących czytelników do samodzielnych prób poznawania tych opowieści.
LiterAnka - awatar LiterAnka
oceniła na74 lata temu
Kapelusz Pani Wrony Danuta Parlak
Kapelusz Pani Wrony
Danuta Parlak Iwona Cała
„Kapelusz Pani Wrony” to zbiór czterech opowiadań ze zwierzętami w rolach głównych. W pierwszym z nich ktoś Pani Wronie kradnie kapelusz, przez który jest bardzo rozpoznawalna w lesie. Zwierzęta zachodzą w głowę, gdzie też mógł on się podziać. W końcu w akcję poszukiwawczą zostaje zaangażowany leśny detektyw niedźwiedź Barnaba. Szybko dochodzi do rozwiązania tej frapującej wszystkich zagadki, ale mimo to kapelusz nie wraca do prawowitej właścicielki. W drugim opowiadaniu poznajemy w ogrodzie Wystraszka spod paproci. To dziwny stworek, który boi się absolutnie wszystkiego. Gdy po ogrodzie rozchodzi się wieść, że grasuje w nim Straszny Stwór Wystraszek jest jeszcze bardziej przerażony. Niestety przychodzi mu się z nim zmierzyć. I dziwnym zbiegiem okoliczności udaje mu się pokonać Stwora. W trzeciej historii poznajemy NIC. Nic, które ma bardzo niszczycielskie działanie i sprawia, że niemalże wszystko znika z ogrodu i w tych miejscach pojawia się właśnie ono, czyli NIC. Tu nic i tam nic, wszędzie nic. Aż tu pewnego dnia niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w ogrodzie na powrót można dostrzec wszystko to, co jakiś czas temu zwyczajnie zniknęło. Czyżby to magia? Ostatnia przygoda dotyczy bociana Mikołaja i to ją osobiście uważam za najbardziej ciekawą. Otóż bocian ten oświadcza swym rodzicom, że znalazł wybrankę swego serca. I uwierzcie mi nie byłoby, w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że została nią żaba Izabella. Czyż to nie zabawne? Przyznajcie sami? Jak zakończy się ta historia dowiedzcie się osobiście. Myślę, że zawarty w niej morał zaskoczy niejednego czytelnika. Polecam lekturę „Kapelusz Pani Wrony”, bo szkolna. I należałoby ją przeczytać. Ale szału nie ma…
Iska - awatar Iska
oceniła na611 miesięcy temu