Legendy i opowieści historyczne o Toruniu

Okładka książki Legendy i opowieści historyczne o Toruniu autorstwa Benon Frąckowski
Benon Frąckowski Wydawnictwo: PCU baśnie, legendy, podania
baśnie, legendy, podania
2013-01-01
1997-01-01
Legendy i opowieści historyczne o Toruniu - łącznie 36 można znaleźć w nanjowszej publikacji autorstwa Benona Frąckowskiego.

Legendy i wydarzenia historyczne Torunia mają swój walor szczególny i wyjątkowy. Czytelnik zapozna się między innymi z legendarnym powstaniem nazwy miasta, jego Krzywej Wieży, słodkich pierników, wielkiego dzownu Tuba Dei, dowie się o opiekuńczym aniele w herbie Torunia, o bohaterskim kocie, który bronił miasta. Są też takie, o których nie każdy czytelnik słyszał...

Prosty język legend i historyjek z kolorowymi rysunkami Małgorzaty Patyk sprawi zapewne, że czytelnicy młodsi i starsi sięgną po tę publikację, która będzie przyczynkiem do zainteresowania się wspaniała historią Torunia.

Kup Legendy i opowieści historyczne o Toruniu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Legendy i opowieści historyczne o Toruniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendy i opowieści historyczne o Toruniu

Zapewne większość z Was zna lub kojarzy legendy o Krzywej Wieży, o flisaku i żabach, o dzwonie Tuba Dei czy o piernikach. Wszystkie te opowieści, a także wiele innych zebrał Benon Frąckowski w swojej książeczce Legendy i opowieści historyczne o Toruniu.

Jakiś czas temu pisałem o książce Zapomniane legendy toruńskie. Autorką opracowania była Maria Mameła, która bardzo plastycznym językiem zaprezentowała mniej znane historie na pograniczu fikcji i rzeczywistości. Tym razem postanowiłem sięgnąć po bardziej oklepane opowieści. Aby je sobie przypomnieć, aby uzupełnić braki. Legend o Toruniu jest całkiem sporo, same „Katarzynki” mogą poszczycić się co najmniej czterema różnymi podaniami, również dzwon Tuba Dei pojawia się w kilku opowiastkach. Są też legendy o Anielicy w herbie, o powstaniu nazwy miasta i o dzielnym flisaku, który żaby z miasta wyprowadzić, za co w nagrodę chajtnął się z urodziwą burmistrzanką. Jest też kot, który stanął w obronie Torunia i naznaczył pazurami kilku szwedzkich żołdaków, i… No i jeszcze długo by można tak wymieniać.

W książce Benona Frąckowskiego legendy przeplatane są historiami prawdziwymi, mającymi swe potwierdzenie w źródłach. Autor przytacza m.in. dzieje popiersia Kopernika z Bazyliki Świętojańskiej, opowiada o Gospodzie „Pod Turkiem” i o osobliwym rytuale, który dokonywał się tam przed wiekami, wyjaśnia dlaczego ciało Anny Wazówny trafiło do toruńskiego kościoła Mariackiego, dlaczego Kępę Bazarową nazwano Małpim Gajem i jak to się stało, że król Jan Olbracht zostawił w Toruniu swoje serce.

Na 80 stronach, znajdziecie w sumie 36 tekstów. Niektóre zostały zobrazowane ilustracjami Małgorzaty Patyk. Całość wydrukowano w kolorze i na kredowym papierze, choć szkoda, że nie pokuszono się o sklejenie grzbietu, zwykłe zszywki sprawiają, że książeczka przypomina folder lub broszurę. Trochę kulawo wypadła też korekta. Pomijam literówki, bo te mogą zdarzyć się każdemu, ale zawieszenie dzwonu Tuba Dei na wieży ratusza, to już rażący błąd, który nie powinien mieć miejsca. Szkoda, bo jedno niedopatrzenie, a dobre wrażenie prysło.

Jednak pojedynczy lapsus nie może przekreślić całej pracy, dlatego też uważam, że mimo wszystko, warto mieć tę publikację w swojej biblioteczce.
_________________________

21 użytkowników ma tytuł Legendy i opowieści historyczne o Toruniu na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Legendy i opowieści historyczne o Toruniu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Legendy i opowieści historyczne o Toruniu

Benon Frąckowski
Benon Frąckowski
Polski przewodnik po Toruniu i działacz kulturalny. W wieku 8 lat przybył wraz z rodziną do Torunia i z tym miastem związał całe swoje życie. Jako dziewiętnastolatek zdał egzamin na przewodnika turystycznego. Prezes Koła Przewodników Toruńskich. Z jego inicjatywy na toruńskim Starym Mieście stanął pręgierz w kształcie osła. Benon Frąckowski żył 86 lat. Wybrane publikacje książkowe: "Kościół św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty w Toruniu" (Regionalna Pracownia Krajoznawcza PTTK w Toruniu, 1991),"Legendy toruńskie" (pierwsze wydanie: PTTK Toruń / Turpress, 1996),"Legendy i opowieści prawdziwe o Toruniu" (Prywatne Wydawnictwo Naukowe Vega, 1997).

Baśnie Jerzy Afanasjew
Baśnie
Jerzy Afanasjew
To książka po moich dzieciach, mam ich dużo, czytam teraz na nowo wnukom. "Bo zawsze na początku każdego ludzkiego, zdawałoby się, niewiarygodnego czynu istnieje bajka. A potem ludzie swoim talentem i swoją siłą zamieniają tę bajkę rzeczywistość." Wielokrotnie wspominałam, że lubię baśnie, bajki i bajeczki, więc nikogo pewnie nie zdziwi, że ponownie się zabrałam za czytanie takiej właśnie książki... Tym razem z mojej starej biblioteczki wnuki przyniosły mi "Baśnie" Jerzego Afanasjewa, to dość stare wydanie, które kupiłam dawno temu córce. Teraz czas zapoznać moje wnuki z nieco innymi bajkami, mniej znanymi, co oczywiście nie znaczy, że gorszymi... Myślę, że odbiorcami bajek są nie tylko najmłodsi czytelnicy, bo w każdym z nas, mimo upływu lat, ciągle gdzieś w środku i tak siedzi dziecko, nawet jeśli się do tego nie chcemy przyznawać. A czytanie baśni, bajek i bajeczek pozwala nam wrócić do minionych już lat, wspominać dziecięcy czas... Tak jak we wszystkich baśniach, tu również autor stosuje typową zasadę, że przenosi czytelnika w inny, bardziej fantazyjny, baśniowy świat, gdzie nie liczy się czas i miejsce akcji, gdzie panuje niesamowita atmosfera oraz czytelnik ma okazję poznać co jest dobrem a co złem i chociaż nie zawsze to dobro musi zwyciężać, to może dowiedzieć się wielu prawd o naturze ludzkiej (i nie tylko). Autor wskazuje również prawdy o świecie, tym rzeczywistym, chociaż pokazane w świecie fantazji. "Panna fontanna", "Lampa i słowik", Fałszywe łzy", "Gitara", :Ojczyzna" i "Zegarowy król" to tytuły baśni zawartych w tym zbiorze. Wspomniałam, że moje wydanie jest jest dość stare, ale zauważyłam nowsze wydanie tych bajek a także nagrania dźwiękowe, które z pewnością warte są uwagi. I chociaż to nie jest Andersen, Perrault czy bracia Grimm, to po otwarciu książki możemy wejść w świat marzeń i nieznanych, ale także niezapomnianych przeżyć i ponownie stać się chociaż na małą chwilkę dzieckiem i zapomnieć o problemach dorosłości. Tym bardziej, że ilustracje znajdujące się w książce są naprawdę wyjątkowe i piękne. Myślę, że te mniej znane baśnie też będą ponadczasowe i nigdy się nie zestarzeją i nie ulegną zapomnieniu. Warto przeczytać i poznać te baśnie. "...bowiem wielka jest siła ludzkich marzeń."
Myszka - awatar Myszka
oceniła na85 lat temu
Baśnie narodów ZSRR. Baśnie Narodów RFSRR Aleksy Tołstoj
Baśnie narodów ZSRR. Baśnie Narodów RFSRR
Aleksy Tołstoj Irena Karnauchowa Robert Babłojan Mirlena Szumska Aleksander Afanasjew Michaił Bułatow
Jest rok 1987. W księgarniach pojawia się pięknie wydany zbiorek baśni narodów RFSRR. Książka ma nietypowy kształt (kwadrat),jest oprawiona w twardą okładkę, a w środku kryje świetnej jakości papier, przydający wyrazistości tekstowi i ilustracjom. W dodatku warstwa graficzna została wykonana przez czołowych artystów ZSRR. Mnie ich nazwiska nic nie mówią, ale dla człowieka "stamtąd" na pewno brzmią znajomo. Podsumowując: czuć jakość i luksus wydania - w końcu to baśnie "zaprzyjaźnionego", "bratniego" narodu, który tak często w historii chciał dzielić się z nami swoją kulturą No dobrze, dosyć tego postękiwania! Toż piszę o książce, która dla mnie jest kultowa, bo nie tylko pochodzi z lat mojej młodości, ale i do dziś do niej wracam. To moje pierwsze w życiu spotkanie z baśniami Rosji i jej republik, spotkanie bardzo udane, bo Rosja na baśniach stoi. Tak ogromny kraj i jego satelity to tygiel kultur, gdzie jak w bigosie, łączą się różne smaki i aromaty. W zbiorku, nad którym się dziś pochylamy, są baśnie o odwadze, miłości, poświęceniu i zdradzie - pełen przekrój tematów, bazujących na najważniejszych ludzkich instynktach. Literacko jest bardzo dobrze - każda opowieść podana jest płynnie, gdzie trzeba pojawia się punkt zwrotny, baśniowe katharsis. Początek zbioru, to baśnie dosyć znane, przewijające się właściwie w dowolnym zbiorze baśni rosyjskich, jaki co jakiś czas pojawia się na naszym rynku. Prawdziwe rarytasy stanowią baśnie z drugiej połowy zbioru: są to podania dalekiej północy, baśnie ludów, żyjących w jurtach, w krainie wiecznej zmarzliny. Są tak niezwykłe i fantazyjne jak życie tych ludów i przede wszystkim nowe, świeże, nieznane - czyli podwójnie ciekawe. Jeśli traficie gdzieś to wydanie - bierzcie je w ciemno. Choć nie zajmie wiele miejsca na półce, to na pewno zapadnie w pamięć.
Stary_Zgred - awatar Stary_Zgred

Cytaty z książki Legendy i opowieści historyczne o Toruniu