Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku

Okładka książki Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku autora Waris Dirie, Cathleen Miller, 8372272808
Okładka książki Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku
Waris DirieCathleen Miller Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Waris Dirie (tom 1) Ekranizacje: Kwiat pustyni (2010) reportaż
reportaż

00:00 /00:00

Kup Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku

Wstrząsająca opowieść o życiu w Afryce. Mała samotna dziewczynka zaczyna być poddawana okrutnym rytuałom. Cierpienie jakie opisuje przeraża, gdyż ma ono konsekwencje w czasie kiedy jako dorosła kobieta robi karierę modelki w Londynie.
Warto przeczytać i poznać co proponuje kobietom świat, a może i docenić to co mamy w Polsce? Docenić to jak żyjemy, jak traktują nas mężczyźni. Kobieta w Afryce przechodzi gehennę...

To autobiografia somalijskiej modelki, która dzięki uporowi i wewnętrznej sile odmienia swoje przeznaczenie, a zdobyta sława pozwala jej walczyć o prawa kobiet.

Dirie niezwykle drobiazgowo ukazuje trudne realia życia rodziny pochodzącej z plemienia nomadów. Przedstawia codzienne obowiązki, hierarchię, zasady panujące na pustyni- często niezrozumiałe dla ludzi zachodu; brutalne i bezwzględne na co autorka wielokrotnie zwraca uwagę.
Duża część lektury poświęcona jest rytuałowi obrzezania, czyli brutalnemu okaleczeniu coraz młodszych dziewczynek w imię tradycji. Jest to moment książki najbardziej zapadający w pamięć, nie dający o sobie zapomnieć po dotarciu do jej końca.

"Kwiat pustyni" to historia o kobiecie, która szuka swego miejsca na ziemi. Ale nie tylko...
To także opowieść o odwadze i sprzeciwie wobec przemocy kobiet oraz ich przedmiotowego traktowania.

Ta lektura bardzo drobiazgowo oddaje kontrast między biednym krajem afrykańskim, a bogatym zachodem Europy. Różnice kulturowe, religijne, społeczne, a także brak podstawowych zasobów- wody czy żywności są tak mocno zarysowane, że momentami wywołują ciarki na plecach oraz poczucie niesprawiedliwości.

To historia ostra, surowa, bezkompromisowa. Bez retuszu i upiększeń, co wzmacnia przekaz autorki.
To lektura, która boli swoją prawdziwością. Skłania do rozmyślań.

Na podstawie tej autobiografii powstał film o takim samym tytule. Oglądałaś ?

Kończę ten rok piękną, zmuszającą do refleksji historią, która pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych. Polecam !

To lektura, która zostaje w pamięci, nie jako bajka o sukcesie, lecz jako apel o empatię i świadomość kobiecych doświadczeń.

Większa część książki pokazuje naiwność głównej bohaterki i jej nieznajomość świata. Jest tutaj ból, niesprawiedliwość, brutalność życia. Porusza kwestię zwyczaju obrzezywania kobiet w Afryce. To wszystko mija, gdy staje się modelką światowego formatu. Książka jest zmanierowna anglosaskim stylem opowiadania historii – uważam to za szkodę dla biografii. Myślę, że jest ona ubarwiona wieloma (podejrzewam, że nawet zmyślonymi) sytuacjami, aby książka dobrze się sprzedawała; na to nakłada się niepotrzebna egzaltacja. Te zabiegi oddalają od prawdy, ale tworzą ciekawą beletrystyczną narrację. Nie jestem zachęcony do poznawania kolejnych tomów cyklu "Waris Dirie" (wszystkich tomów jest trzy).

Waris Dirie urodzona około 1965 roku w Somalii od wielu lat mieszka w Gdańsku – wiadomość z internetu!

To książka, która wstrząsa, ale też daje ogromną siłę. Historia Waris jest brutalnie szczera, momentami trudna do czytania, a jednocześnie pełna godności i odwagi. Najbardziej porusza kontrast między światem, z którego pochodzi, a tym, do którego trafia i cena, jaką trzeba zapłacić za wolność. To nie jest tylko autobiografia, to głos kobiety, który zostaje w głowie na długo i zmusza do wdzięczności, refleksji i uważności na to, co oczywiste.

To książka, która nie tylko wzrusza, ale i dodaje odwagi do walki o własne życie i marzenia.

Po obejrzeniu filmu książka staje się nudna. Urozmaicona na siłę przekleństwami, nonszalancją i cwaniactwem.

Książka jest poruszająca, inspirująca i edukuje. Uświadamia realia, o których często się nie mówi. Oceniam ją na 9/10 — za wartość, przesłanie i autentyczność.

Wstrząsająca i niezwykle inspirująca książka, która porusza do głębi i skłania do refleksji nad wartością wolności oraz siłą kobiecego ducha. Napisana z autentycznością i emocjami, zostawia w czytelniku trwały ślad i poczucie wdzięczności za rzeczy, które często uznajemy za oczywiste.

Niesamowita opowieść o sile kobiety. To co przeszła Waris i jak wiele w sobie miała samozaparcia, że tam za rogiem na pewno czeka ją lepsze życie. I czekało, ale nie znaczy to, że było jej łatwo. Można powiedzieć, że przeszła rzeczy, tak okropne, że nie mieszczą się w głowie. Jednak Waris nigdy się nie poddała i szła dalej. Niesamowita historia. Jestem pełna podziwu dla niej.

23150 użytkowników ma tytuł Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku na półkach głównych
4027 użytkowników ma tytuł Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku

Cytaty z książki Kwiat pustyni. Z namiotu Nomadów do Nowego Jorku