Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos

Okładka książki Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos autora Ewelina Tondys, 9788327156037
Okładka książki Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos
Ewelina Tondys Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie reportaż
reportaż
2017-05-24
2017-05-24

Kup Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos w ulubionej księgarnii

Oceny książki Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos

OPINIE i DYSKUSJE o książce Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos

Książka składa się z wywiadów, każdy rozdział jest z inną zakonnicą. Rozmowy momentami są wzruszające, na pewno ciekawe.

Zaznaczyłam jako przeczytana, ale przeczytana do końca nie została. Nie dało się. Bezkrytyczne zapatrzenie w życie zakonne, jedna wielka euforia, zero problemów, po prostu cudne bytowanie. Żadne antydepresanty nie dają takiego odjazdu, więc nie wiadomo skąd ta radość o mentalności przedszkolaków.
Każda skrajność jest zła, także ta opisująca same superlatywy.
Szkoda czasu

Każda skrajność jest zła, także ta opisująca same superlatywy.
Szkoda czasu

Niezwykle wartościowa pozycja, nie tylko dla wierzących. Wywiady z zakonnicami pełniącymi różne funkcje w Kościele. Książka burzy stereotypy dotyczące zakonnic i ich życia. Rozmówczyniami Eweliny Tondys są kobiety wykształcone, silne, dojrzałe, świadome swojego wyboru. Książka pokazuje, jak potrzebne w społeczeństwie są zakonnice. Sądzę, że rzeczowy, niecukierkowaty styl tych rozmów sprawia, iż z zainteresowaniem przeczytają tę książkę również osoby nie mające z Kościołem wiele wspólnego, a nawet krytycznie do niego nastawione. Książka wyszła w Wydawnictwie Dolnośląskim, co też wskazuje na pewien obiektywizm i ,,niekościelne” podejście do tematu.

Niektóre rozmówczynie- fascynujące. Inne przeciętne. Momentami nudziłam się.

Niektóre rozmówczynie- fascynujące. Inne przeciętne. Momentami nudziłam się.

Fajna książka aczkolwiek myslałam, że będzie ciekawsza.

Fajna książka aczkolwiek myslałam, że będzie ciekawsza.

2004

Bardzo chciałam poczytać o życiu zakonnic, dowiedzieć się jak jest tam, w środku. Miałam nadzieję, że właśnie ta książka zaspokoi moją ciekawość. Niestety, to nie jest to, czego potrzebowałam, więc odkładam.

2052

Nie moja bajka.

Nie moja bajka.

Niesamowita książka, przedstawia historie kobiet, które oddały swoje życie Bogu i innym ludziom. Historie, które pokazują, że stereotypy, jakimi się posługujemy zdecydowanie nie mają racji bytu. Kobiety, które z własnej woli wstąpiły do różnych zakonów, ukazują ten wybór, jako całkowicie wolny. Bohaterki przedstawiają swoje życie jako piękne, szczęśliwe i co pokazuje prawie każda historia, pełne niespodzianek, bo jak mówią, nigdy nie podjęłyby pewnych decyzji i nie znalazłyby się w danym miejscu, gdyby Pan Bóg nie miał takich planów. Siostry są przykładem kobiet, które służą innym, ukazują miłość do Boga i drugiego człowieka. Ostatni rozdział o siostrze pracującej w hospicjum prawie w całości przepłakałam. Polecam tą książkę, bo zmienia poglądy na temat sióstr i obala wiele mitów i stereotypów.

Ciekawe wywiady z wileoma siostrami, tak świeckimi,jak i bezhabitowymi czymisjonarkami.Przkrój óznych motywacji, poszukiwaniwa duchowości . Z pewnością otwiera czy na rzeczywistość czynienia tej posługi. Widać wyraźnie, że zakonnice maja niższy status niż księża, nie mają takich przywilejów co księża, odmiennie funkcjonują. Dowiadujemy się o różnych etapach formacji duchowej, ślubach posłuszęństwa, ślubach wieczystych. Najbardziej przypadła mi do gustu relacja siostry łączącej swój zawód z położną lub lekarzem. Niektóre z nich studiują teologię, kierunki psychologiczne, czy niektóre gałęzie medycyny. To szczególne powołanie objawia się na różnych etapach życia, większość bohaterek rozmów czuje się kobietami i osobami szczęśliwymi oraz zawodowo spełnionymi. Tym bohaterkom, pełnym poświęcenia i miłości do bliźnich należą się szczególne hołdy, naprawdę zasługują na wsparcie i szacunek. Test wartościowy, zmuszający do zadumy i refleksji. Wspierają indyjskich ubogich lub terminalnie chorych, pracują w środowisku prostytutek lub samotnych matek. Wyznacznikiem jest zawsze szczególne posłannictwo.

Jedna z najmądrzejszych książek o życiu zakonnym, jakie przeczytałam. Oczywiście, to wywiady, toteż ocenę dzielę między rozmówczynie a pytającą, która nie pozostała na poziomie sztampowych zagadnień. Wypowiedzi są tak różnorodne, jak różnorodne są kobiety opowiadające o fascynacji powołaniem, o drodze życiowej, niezrozumiałej dla wielu nawet najbliższych osób. Zakonnice żyją "dla" i to stanowi ich piękno, będąc jednocześnie solą w oczach współczesnych. Oby nie zabrakło kobiet, dla których każdy człowiek jest wart miłości, szacunku i pomocy.

274 użytkowników ma tytuł Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos

Dodaj cytat z książki Habit zamiast szminki, czyli zakonnice zabierają głos