Trzy siostry, trzy królowe

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Trzy siostry, trzy królowe
Philippa Gregory Wydawnictwo: Książnica Cykl: Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 8) powieść historyczna
powieść historyczna
Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 8)
Three sisters, three queens
2017-05-10
2017-05-10
2016-08-09
Urszula Gardner

Kup Trzy siostry, trzy królowe w ulubionej księgarnii

Oceny książki Trzy siostry, trzy królowe

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzy siostry, trzy królowe

To już kolejny przeczytany przeze mnie tom o dynastii Plantagenetów i Tudorów. Mogę zatem stwierdzić, że seria autorstwa pani Gregory wypada bardzo nierówno. ,,Trzy królowe, trzy siostry” zaliczam pod względem prowadzenia fabuły do tych słabszych.
Portret Małgorzaty Tudor, starszej siostry Henryka VIII odmalowany z jej perspektywy. Pozostałe dwie królowe to Katarzyna Aragońska, żona Henryka VIII i Maria Tudor, młodsza siostra króla i wdowa po królu Francji. Tragiczne losy sióstr splatają się ze sobą przez prawie 30 lat. Bohaterki mają ze sobą wiele wspólnego, natomiast ciągłe uzależnienie od dobrej woli Henryka VIII i poczucie zagrożenia nie pozwala im pozostać ze sobą w dobrych stosunkach.
Maria, jako najmłodsza i najpiękniejsza z nich przedstawiona została, jako osoba bardzo płytka interesująca się jedynie nowymi sukniami i dworskimi plotkami. Słynna Katarzyna Aragońska rozpoczęła swoje panowanie od triumfu nad Jakubem IV, królem Szkocji, który był mężem Małgorzaty Tudor i zginął pod Flodden. Tego faktu Małgorzata ,,siostrze” nigdy nie wybaczyła, a od śmierci swojego męża musiała nieustannie walczyć o władzę i osobiste szczęście.
Fabuła sama w sobie jest ciekawa, ale w głównej postaci jak dla mnie za dużo jest próżności, ciągłych wahań nastroju i niezdecydowania. Małgorzata wypada raz jak wilczyca, raz jak głuptaska. Nie potrafi się zdecydować, czy szanować i bronić Katarzyny, czy widzieć w niej rywalkę, w której cieniu pozostaje. Miota się między radością, a smutkiem, przez lata jej zazdrości, potem ją kocha, potem znowu się na nią gniewa. A ponieważ Philippa Gregory w posłowiu sama przyznaje, że historycznie o Małgorzacie wiemy bardzo mało to ten zagmatwany portret psychologiczny powstał w głowie autorki, więc nie musiał być aż tak pokrętny.
Bardzo dużym plusem dla mnie był fakt, że większość akcji rozgrywa się w dwóch głównych siedzibach Małgorzaty - Zamek w Edynburgu oraz pałac Holyrood. Byłam w obu i z czystym sumieniem mogę gorąco polecić wizytę w nich. Są majestatyczne i stanowią odpowiednie tło dla tej skomplikowanej historii.

Małgorzata to najstarsza córka króla i królowej, młoda Tudorówna, wychowywana na chwiejnym dworze królewskim. Jej ojciec zdobył koronę na polu bitwy i do końca życia nie przestał lękać się cieni pokonanych przeciwników. Mała księżniczka nauczyła się królewskiej dumy od swojej babki, i od dziecka rywalizowała ze swoją siostrą oraz przybyłą z Hiszpanii bratową. Ta dziecinna rywalizacja przetrwała przez wszystkie lata i obecna była w ich relacjach aż do samego końca.

Philippa Gregory w swoich książkach stara się być jak najwierniejsza historii. Lubię sobie przy lekturze jej książek poczytać artykuły w internecie, które opowiedzą mi o bohaterach coś więcej, i jeszcze nigdy nie znalazłam żadnej nieścisłości. Zawsze więc czytam prawdziwą historię żywych bohaterów, ubraną w emocje, marzenia i smutki, które być może im towarzyszyły.

"Trzy siostry, trzy królowe" to lektura bardzo emocjonująca. Małgorzata zostaje królową Szkocji, ale nie przestaje być zależna od mężczyzn - od kolejnych mężów, od brata, od regenta, od panów rady, od papieża. Musi się upokarzać i płaszczyć, żebrać o pieniądze, pomoc i wsparcie. Na każdym etapie życia piętrzą się przed nią problemy, a wrogowie mnożą się jak szczury. Jest wykorzystywana przez najbliższych, pozbawiana ich opieki i wsparcia. Odmawia się jej nawet prawa do decydowania o własnych uczuciach - to Kościół i jej brat, król Anglii Henryk VIII Tudor mówią jej, kogo ma kochać, kogo szanować i komu przebaczać. Komu pozwalać pluć sobie w twarz tylko dlatego, że urodził się mężczyzną.

Małgorzata to nie jest postać idealna. Momentami jest małą idiotką, zazdrośnicą i egoistką, która nie może znieść sukcesów innych. Ale z czasem dojrzewa, widzi coraz więcej. Wychowanie, które odebrała na dworze w Anglii, ukierunkowało ją na całe życie. Ale trudy życia dodały jej mądrości i odwagi. Ta postać wydaje się bardzo rzeczywista i dobrze znajoma, przez co tym bardziej się jej współczuje.

Czy wy też jako małe dziewczynki marzyłyście o byciu księżniczką? Ja marzyłam. Bo chciałam nosić piękne suknie, klejnoty i nie musieć chodzić do szkoły. Ale dziś bycie księżniczką czy królową wydaje mi się najgorszym losem na świecie. Jaką książkę o królowej, opartą na faktach historycznych, bym nie czytała, zawsze wywołuje u mnie łzy. Żadnej królowej nie żyło się dobrze. A wiecie od kogo zaznały najwięcej zła? Od najbliższych im mężczyzn. Małgorzata Tudor jest idealnym przykładem tego, jak słabe były związki między rodzeństwem, jak mało znaczyło zaufanie i miłość rodziny, kiedy w grę wchodziła władza.

Gorąco polecam wam całą serię. Możecie czytać książki po kolei albo wybiórczo. Bohaterką zawsze jest inna kobieta, a wikipedia pozwoli szybko ogarnąć kto jest kim i skąd się wziął na tronie. Ja jestem w tej serii absolutnie zakochana. W niej jest tyle emocji, tyle zwrotów akcji, intryg, zdrad i tajemnic. Można znać losy bohaterów z historii, a i tak dać się zaskoczyć książce.

Czekałam na tę cześć, bo miała opiewać dzieje kolejnego pokolenia Tudorów tym razem na tronie Szkocji. Królowa Małgorzata ( rodzona siostra Henryka VIII) opuszcza Anglię i przenosi się do Szkocji jako gwarant pokoju pomiędzy tymi zwaśnionymi narodami.
Jednakże muszę przyznać, że powieść pozostawia lekki niesmak. Po pierwsze zabrakło zupełnie przepięknych i wręcz niesamowitych szkockich widoków. Zabrakło oczekiwanej przeze mnie dziczy tamtych regionów, no i na sam koniec zabrakło akcji i to w sumie przez całą powieść. momentami zdawało mi się, że to kolejna cześć o infancie hiszpańskiej Katarzynie a nie samej królowej Szkocji.
Co najbardziej mi się podobało, że Małgorzata nie odbiegała w swoich poczynaniach od reszty walczących o tron księżniczek. Głupia, naiwna, spiskująca, pamiętliwa ... nie dziwota, że wówczas tron był rezerwowany dla facetów ;). A postać Katarzyny Aroganckiej po raz kolejny nie wzbudziła we mnie współczucia. Trzymała się pazurami tronu angielskiego, nawet gdy wypieli się na nią Tudorowie i własny ojciec. Przez kilka dobrych lat, wiodła wręcz żebracze i poniżające życie, więc czymże mogła ją bardziej upokorzyć Anna Boleynówna.

1279 użytkowników ma tytuł Trzy siostry, trzy królowe na półkach głównych
193 użytkowników ma tytuł Trzy siostry, trzy królowe na półkach dodatkowych

Philippa Gregory
Philippa Gregory
Kenijska pisarka, mieszkająca w Anglii. Ukończyła historię na Uniwersytecie Sussex. Stopień doktorski z literatury XVIII-wiecznej uzyskała na Uniwersytecie w Edynburgu. Książka Philippy Gregory „Klątwa Tudorów” była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Powieść historyczna.

Cytaty z książki Trzy siostry, trzy królowe