Pieśń dla Elli Grey

2017-04-12
Karol Sijka

Kup Pieśń dla Elli Grey w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Pieśń dla Elli Greyi

Ostrożnie stawiaj kroki na ścieżce do Hadesu…*

550 11 16

Oceny książki Pieśń dla Elli Grey

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pieśń dla Elli Grey

Mit o Orfeuszu zna chyba prawie każdy. Smutna opowieść o utraconej miłości. Almond przeniósł tę opowieść do czasów współczesnych. Jest historia Elli i Orfeusza, którzy poznają się w specyficzny sposób i od razu zakochują się w sobie wbrew wszystkim wokół. Jednak nie ma ona dobrego zakończenia. Opowiadana jest z perspektywy przyjaciółki Elli, Claire, którą jest o nią bardzo zazdrosna.
Książka jest dziwna, chaotyczna. Ktoś, kto nie zna mitu może mieć problem z ogarnięciem całości. Momentami miałam wrażenie, że tak naprawdę jest to historia samej Claire, którą pod wpływem wydarzeń przechodzi pewną przemianę.
Przyznam, że ciężko mi się czytało tę książkę.

Miłość zaślepiająca, prowadząca na nieznane wody. Miłość uskrzydlająca, która w okamgnieniu rzuca na pożarcie. Miłość tak obezwładniająca, intensywna, że... balansuje na krawędzi jawy i snu. Życia i śmierci.

To było coś świeżego. Jestem niemal przekonana, że taki rodzaj lektury dotychczas nie wpadł mi w ręce.
Co zabawne, miałam wrażenie, że czytam jakąś nastoletnią współczesną wersję cholernych Dziadów. Serio! Kolejne akapity niemiłosiernie kojarzyły mi się ze stylistyką polskiego romantyzmu. Te staropolskie zwroty, wzniosłości, zachłyśnięcie miłością – tą trudną, bolesną, niespełnioną. Zjawy, nocne mary, oniryzm, bohaterowie skazani na tragedię – to wszystko tam było.

I ja naprawdę nie rozumiem tych niskich ocen na portalach czytelniczych. TO BYŁO JAKIEŚ, zdecydowanie. Może i miejscami brzmiało jak płytka gawęda o hipisowskiej młodzieży, pragnącej wolności, słońca, piękna i wolnej miłości. Może te tańce, śpiewy, picie wina i romanse w pewnym momencie zaczęły stanowić powtarzalny schemat. No i co z tego? Według mnie to w jakiś sposób działa. Działa tak, że od lektury się po prostu nie da oderwać i wciąga się ją nosem w cztery dni (u mnie to duży sukces). A narracja... brzmi jak jakaś natchniona, może trochę nieprzemyślana. Mam niestety świadomość, że nie każdy się w niej odnajdzie.

Gawęda gawędą, ale w końcu pojawia się też tajemniczy przybysz. Gra, śpiewa i wygląda jak młody bóg. A do tego zwie się Orfeusz. Wszyscy są nim oczarowani, ale on wybiera ukochaną naszej głównej bohaterki (która jest tym faktem zdruzgotana). Postanawia, że to właśnie Ella Grey jest mu przeznaczona.

Z rzeczy, które mogą irytować – wszechobecne "ANO" (czemu???) i za dużo randomowych postaci (w pewnym momencie niektóre imiona z niczym się nie kojarzą i pytamy "kto to właściwie był?).

To jest naprawdę ciekawa książka. Z mrocznym, onirycznym klimatem, oplatająca czarnymi mackami. ŚWIETNIE się ją czyta. Ode mnie polecando. Ale zrobicie jak chcecie. 😎

Co zabawne, miałam wrażenie, że czytam jakąś nastoletnią...

Na półkach: , , , , , ,

Porażka. Spodziewałam się zupełnie czegoś innego, a dostałam historię o nieszczęśliwej miłości dwóch bohaterów z perspektywy zazdrosnej najlepszej przyjaciółki Elli. Dzięki temu, niestety było to po prostu nudne i nie dowiedziałam się zbyt wiele o tej historii, a za to w zbyt dużym stopniu poznałam skrywane uczucia Claire, na czym w ogóle nie zależało mi przy czytaniu tego utworu. Przez książkę przebrnęłam szybko z braku laku i przez szeroką interlinię, ale bardzo nie polecam.

439 użytkowników ma tytuł Pieśń dla Elli Grey na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Pieśń dla Elli Grey na półkach dodatkowych

Okładka książki Click: One Novel, Ten Authors David Almond, Eoin Colfer, Roddy Doyle, Deborah Ellis, Nick Hornby, Margo Lanagan, Gregory Maguire, Ruth Ozeki, Linda Sue Park, Tim Wynne-Jones
Okładka książki Dzikus David Almond, Dave McKean
Dzikus David Almond, Dave McKean
David Almond
David Almond
Autor "Skrzydlaka", "Powrotu z bezkresu", "Fire-Eaters", "Clay" i wielu innych powieści, opowiadań i sztuk scenicznych dla młodzieży, za które otrzymał liczne nagrody, wśród nich Carnegie, Whitbread i Smarties. Urodził się i dorastał w górniczym Newcastle nad rzeką Tyne. Podobnie jak Blue, bohater jednej z jego książek, zna potęgę opowieści: "Zupełnie jakby ta historia czekała, aż do niej siądę. Kiedy już zacząłem, pisała się dalej sama". Razem z rodziną mieszka w hrabstwie Northumberland w północnej Anglii.

Cytaty z książki Pieśń dla Elli Grey

Dodaj cytat z książki Pieśń dla Elli Grey