ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Nowe ziarna kontemplacji

- religia
- New Seeds of Contemplation
- 2017-02-24
- 1999-01-01
- Andrzej Wojtasik
Dlaczego Bóg odgrywa tak ważną rolę w życiu człowieka? Jak pojąć Jego istotę i zrozumieć miłość do nas? W jaki sposób pogłębiać swoją duchowość i nawiązać relację z Bogiem? Czy prawdziwe zjednoczenie ze Stwórcą jest możliwe?
Thomas Merton, najsłynniejszy dwudziestowieczny pustelnik i trapista, zainspirowany dziełami świętych Kościoła – św. Benedykta, Jana od Krzyża czy Tomasza a Kempis – uczy nas sztuki kontemplacji, czyli – jak sam pisze – duchowego cudu, zachwytu nad świętością, bezgranicznej wdzięczności za życie. Jego teksty powstawały w obecności Boga, mówią o Nim i do Niego prowadzą. Pozwalają nie tylko lepiej wyrazić i zrozumieć Bożą miłość, ale także głęboko jej doświadczyć.
Ta wyjątkowa książka, teraz dostępna w nowym przekładzie, ciągle jest doskonałą receptą na duchowe poszukiwania współczesnego człowieka.
Kup Nowe ziarna kontemplacji w ulubionej księgarnii
Oceny książki Nowe ziarna kontemplacji
86 użytkowników ma tytuł Nowe ziarna kontemplacji na półkach głównych- Chcę przeczytać 52
- Duchowość 3
- Wiara 2
- Teologia 1
- 2021 1
- Literatura angielska 1

Cytaty z książki Nowe ziarna kontemplacji
Jeśli będziesz upierać się przy byciu kimś, kim nie jesteś, to nie okażesz pokory. Jest to jak powiedzenie, że wiesz lepiej niż Bóg, kim jesteś i kim być powinieneś. Jak możesz oczekiwać, że dotrzesz do celu podróży, jeśli podążasz drogą do cudzego miasta? Jak możesz oczekiwać, że osiągniesz doskonałość, jeśli wiedziesz cudze życie? Świętość innego człowieka nigdy nie będzie twoja; musisz mieć pokorę, aby wypracować własne zbawienie, w mroku, w którym jesteś absolutnie sam...".
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowe ziarna kontemplacji
To nie książka to fenomen. Lektura obowiązkowa dla każdego chrześcijanina, bez względu na wyznanie. Fakt, pojawia się rozdział o Maryi, jednak jest napisany w ten spsób, że nam nadzieję, że nie stoi w sprzeczności z niczyim wyznaniem, a może też wyjaśnić dlaczego w KK tak bardzo czcimy Maryję. To jesdnak drygorzędowa sprawa.
Najważnejsze, że Nowe ziarna kontemplacji to czysty mistycyzm chrześcijsński, pokzaujący ideał życia duchowego, który wszyscy powinniśmy pragnąć i starać się osiągnąć.
Być może przesadnie jaram sie tą ksiązką, jednak jest to chyba najlepsza pozycja o mistycyźmie, modlitwie i kontemplacji jaką przeczytałem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajważnejsze, że Nowe ziarna kontemplacji to...
Na pewno trudna i nie dla wszystkich (jak każda dobra książka). Jak dla mnie, jedna z najważniejszych książek jaką przeczytałem w życiu.