Królestwo kanciarzy

Okładka książki Królestwo kanciarzy autorstwa Leigh Bardugo
Leigh Bardugo Wydawnictwo: Mag Cykl: Szóstka wron (tom 2) fantasy, science fiction
Szóstka wron (tom 2)
Crooked Kingdom
2017-03-29
2017-03-29
Wojciech Szypuła
Kaz Brekker i jego ekipa dopiero co przeprowadzili skok przekraczający najśmielsze wyobrażenia. Zamiast jednak dzielić sowite zyski, muszą walczyć o życie. Zostali wystawieni do wiatru i poważnie osłabieni; dokucza im brak funduszy, sprzymierzeńców i nadziei.

Na ulicach miasta trwa wojna. Wzajemna lojalność w obrębie ekipy – i tak już krucha i wątpliwa – zostaje wystawiona na ciężką próbę. Kaz i jego ludzie muszą się postarać, żeby znaleźć się po stronie zwycięzców. Bez względu na koszty.

Kup Królestwo kanciarzy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Królestwo kanciarzy

Oceny książki Królestwo kanciarzy

Opinie i dyskusje o książce Królestwo kanciarzy

"Bez względu na koszty!" Tak to brzmi i tak to jest, siup bum, akcyjniaczek z sensowną fabułą, nie pogubisz wątków, łatwo rozróżnisz bohaterów, a może i uronisz łezkę. Jest wątek adhd, naprawdę! I to mi się szczególnie podoba.

Nie potrafię się pozbyć wrażenia, że książkę można było minimalnie skrócić, ale to może kwestia gustu. Napisana równie niesamowicie co pierwszy tom, dylogia chyba nie mogła się doczekać lepszego zakończenia.

Cudowna książka, naprawdę przemyślana opowieść. Chłonęłam z radością każde przeczytane słowo. Ogarnął mnie wielki smutek i niedosyt, że ta historia już się skończyła. Trochę rozczarował mnie koniec – miałam nadzieję na nieco inny finał losów dwójki bohaterów – ale mimo wszystko jest super. 10/10

15868 użytkowników ma tytuł Królestwo kanciarzy na półkach głównych
5026 użytkowników ma tytuł Królestwo kanciarzy na półkach dodatkowych

Okładka książki The Invisible Parade Leigh Bardugo, John Picacio
The Invisible Parade Leigh Bardugo, John Picacio
Okładka książki Panna Marple. 12 nowych historii Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse, Ruth Ware
Leigh Bardugo
Amerykańska pisarka, urodzona w Jerozolimie. Dorastała w Los Angeles i ukończyła Uniwersytet Yale. Międzynarodową sławę przyniosła jej trylogia powieści o nazwie „Grisza”, w skład której wchodzą: „Cień i kość”, „Oblężenie i nawałnica” oraz „Zniszczenie i odnowa”. Ponadto opublikowała pierwszy tom nowego cyklu pt. „Szóstka wron” (2015). Jest on osadzony w tym samym magicznym wszechświecie co „Grisza”, ale akcja rozgrywa się w Ketterdamie – mieście inspirowanym Amsterdamem.

Czytelnicy Królestwo kanciarzy przeczytali również

Losy Tearlingu Erika Johansen
Losy Tearlingu
Erika Johansen
Rzadko się zdarza, aby z tomu na tom, moja opinia o danej serii się poprawiała. Tym razem tak było. Po dość nieudanym początku, gdzie pierwszy tom miałam ochotę wyrzucić przez okno, tak przy drugim i trzecim, już coraz ciężej było mi się oderwać. Historia jakich wiele, młoda księżniczka, ze względu na bezpieczeństwo, jest wychowywana w ukryciu. Uczy się wszystkiego, co może być jej potrzebne, aby w wieku 19 lat usiąść na tronie. Samo królestwo jest w rozsypce, matka księżniczki, a później jej brat - regent, doprowadzili Tearling do ruiny. Brzmi banałem, do tego dodajmy płytkich i irytujących bohaterów, koślawe i nienaturalne dialogi i powstaje prawdziwy koszmarek. W książce jest jednak mowa o tym, skąd na tych ziemiach wzięli się ludzie, przybyli po tajemniczej "przeprawie", ze starego świata. Nie mają prasy drukarskiej, ale mają ze sobą książki. Nie mają lekarzy, ale mają jakieś resztki antybiotyków.. Który świat w takim razie jest tym "starym"? Historia o czasach z przed i po przeprawie, bardzo przypadła mi do gustu. Próby zbudowania utopijnego miasta, w którym wszyscy by byli sobie równi. Samo zakończenie książki, z fajnie przedstawionym "efektem motyla", też mi się spodobało i poczułam delikatnego kaca książkowego. Nie mogę polecić tej serii, bo niestety ma wiele wad. Myślę jednak, że warto się z nią zapoznać, jeśli potrafi się przymknąć oko na liczne mankamenty.
kanique - awatar kanique
Gołąb i Wąż Shelby Mahurin
Gołąb i Wąż
Shelby Mahurin
Jest to doskonała pozycja, kiedy już nic ci się nie chce po całym dniu - niewymagająca, wciągająca, relaksująca. Bardzo łatwo zatracić się w tym świecie i po prostu dobrze bawić. "Gołąb i wąż" to pierwsza część trylogii romantasy opowiadająca o losach dwójki głównych bohaterów - czarownicy i łowcy. Świat, w którym główną władzę sprawuje król i Kościół, jest przesiąknięty uprzedzeniami do kobiet (bo mogą okazać się czarownicami),i to właśnie w tej rzeczywistości Lou musi odnaleźć się, żyjąc na ulicy po ucieczce ze swojego sabatu. Nie dość, że jest poszukiwana za czary i przez inne czarownice, to zostaje, przez niefortunny zbieg zdarzeń, zmuszona do małżeństwa z Reidem, a gdzie najlepiej się ukryć, jak nie pod samym nosem łowców, przecież najciemniej pod latarnią. Jest to książka z motywem enemies to lovers, Lou i Reid, czarownica i łowca, dwa przeciwstawne charaktery. Ona zdolna do wszystkiego aby przeżyć, z niewyparzonym językiem i ukrywająca swoją magię. On zawsze trzymający się reguł, małomówny, całym sobą wierzący, że wszystkie czarownice powinny spłonąć na stosie. Ich rozwijającą się relację obserwowało się z przyjemnością: wewnętrzną walkę Lou, która stopniowo zakochiwała się w łowcy, mimo że wiedziała, iż gdyby odkrył, kim naprawdę jest, nie zawahałby się jej zabić. Stworzony świat jest bardzo interesujący i rozwinięty. Poznajemy różnice kulturowe różnych ras, obrzędy pogańskiej ludności, polityczną stronę miasta i to jak Kościół ma na nią wpływ. Także system magiczny jest świetnie dopracowany, pomysł, aby móc czarować tylko poprzez oddanie czegoś swojego - jak taki handel coś za coś, bardzo mi się podobał. Książka mimo posiadania głównego romansu, jest po prostu dobra jako całość, świat nie jest tylko tłem, ale integralną częścią historii, dlatego mogę ją polecić nie tylko fanom romantasy, ale i zwykłego fantasy.
Julia_ksiazkowe_love - awatar Julia_ksiazkowe_love
Nibynoc Jay Kristoff
Nibynoc
Jay Kristoff
Gdy dostałam w prezencie serię Nibynoc Jaya Kristoffa wydaną w nowej odsłonie przez wydawnictwo Mag byłam jej bardzo ciekawa. Oczywiście ciężko było mi się zebrać, by zacząć ją czytać, gdyż zawsze było coś ważniejszego. W końcu sięgnęłam po pierwszy tom prosząc w myślach, żeby mi się spodobał. Czy tak się stało? W świecie gdzie są trzy, słońca a noc prawie nigdy nie następuje, Mia Corvere stara się przetrwać po śmierci swoich rodziców. Przygarnia ją człowiek, któremu nieobce są techniki zabijania. Mia postanawia wstąpić do tajemnej akademii zabójców, by zemścić się na oprawcach jej rodziny. Czy to się uda? Początek był ciężki. Nie potrafiłam się wkręcić w tę historię. Musiałam się przyzwyczaić do stylu autora, który był dość specyficzny. To moje pierwsze z nim spotkanie dlatego nie wiedziałam kompletnie czego oczekiwać. Na szczęście, gdy przebrnęłam przez etap pustyni nastąpił przełom. Okazało się, że mamy tutaj motyw akademii a ja go po prostu uwielbiam. Oczywiście w wykonaniu autora ten motyw byl napompowany sterydami. Nie było tutaj miękkiej gry. Autor się w ogóle z nami, czytelnikami nie patyczkuje i stosuje takie zagrania, że mnie szczęka opadała do ziemi. Jay na szczęście bardziej skupiał się na bohaterach i ich perypetiach niż obszernym opisie świata. To co nam dostarczył było już dosyć wyczerpujące moim zdaniem. Główną bohaterkę wręcz uwielbiam. Jej przemiana z przestraszonej dziewczynki w wykwalifikowaną zabójczynię jest naprawdę pełna podziwu. Oczywiście nie obyło się bez dylematów, dramatów i innych tego typu rzeczy. Ale finalnie nasza bohaterka wygrywa sama ze sobą. Obiera konkretną ścieżkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Cieszę się, że ta książka spełniła moje oczekiwania i była tak dobra jak na to liczyłam. Z pewnością nie będę długo czekać z nadrobieniem drugiego tomu, bo już wiem, że naprawdę warto.
pola_reads - awatar pola_reads
ocenił na722 godziny temu
Zniszczenie i odnowa Leigh Bardugo
Zniszczenie i odnowa
Leigh Bardugo
To była jedna z fajnych książek, które przeczytałem w tym roku. I na tym mógłbym skończyć opinię, bo ciężko tu cokolwiek więcej powiedzieć, ale spróbuję... „Zniszczenie i odnowa” sprawia wrażenie bardzo rozwleczonego epilogu do poprzedniego tomu. Fabuła ciągnie się długo, momentami bez wyraźnego celu i wydaje mi się, że całość można było spokojnie skrócić o kilkaset stron bez większej straty. Brakuje tu poczucia, że zmierzamy do czegoś dużego, a przecież to finał. No i zakończenie. Nie było złe, wszystko się zgadza i wątki są domknięte, ale trudno mówić o jakimś epickim, emocjonalnym uderzeniu. A szkoda, bo po dwóch tomach podbudowy liczyłem na coś mocniejszego. Bohaterowie też nie zawsze się bronią. Zdarza się, że ich decyzje i przemiany wyglądają, jakby zachodziły zbyt szybko – momentami dosłownie co kilka rozdziałów mamy zmianę o 180 stopni. To utrudnia zaangażowanie się w ich losy. Na plus na pewno styl – nadal lekki i przystępny, dzięki czemu książkę czyta się szybko. I trzeba oddać, że autorka doprowadza historię do końca: wątki są w większości zamknięte, postacie dostają swoje „epilogi”, a jednocześnie zostaje uchylona furtka pod kolejne historie w tym świecie. Cały cykl oceniam mimo to pozytywnie – warto przeczytać, bo pomysł na świat jest świetny. Tylko jeśli ktoś liczy na wielki, epicki finał z fajerwerkami, to musi obejść się ze smakiem, Ravka nie strzela.
Pavvlica - awatar Pavvlica
oceniła na61 dzień temu

Cytaty z książki Królestwo kanciarzy

Przyszedłbym po ciebie. Przyszedłbym. A gdybym już nie mógł chodzić, przyczołgałbym się do ciebie i choćbyśmy nie wiem jak bardzo byli połamani, razem wywalczylibyśmy sobie drogę na wolność, z nożem w zębach i pistoletem w garści. Bo tacy właśnie jesteśmy. Zawsze walczymy do końca.

I would have come for you. And if I couldn't walk, I'd crawl to you, and no matter how broken we were, we'd fight our way out together-knives drawn, pistols blazing. Because that's what we do. We never stop fighting.

Rozwiń
Leigh Bardugo Crooked Kingdom Zobacz więcej

Jeśli nie możesz wygrać, zmień zasady gry.

Jeśli nie możesz wygrać, zmień zasady gry.

Leigh Bardugo Królestwo kanciarzy Zobacz więcej

Strach jest jak feniks: choćbyś tysiąc razy widziała jak spłonął, zawsze wróci.

Fear is a phoenix. You can watch it burn a thousand times and still it will return.

Strach jest jak feniks: choćbyś tysiąc razy widziała jak spłonął, zawsze wróci.

Fear is a phoenix. You can watch it burn a thou...

Rozwiń
Leigh Bardugo Crooked Kingdom Zobacz więcej