ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Szewcy

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Arcydzieła Literatury Polskiej
- 2003-01-01
- 2003-01-01
Centralnym zagadnieniem Szewców (1934) uczynił Witkacy nadejście nowego wspaniałego świata . W naukowej sztuce ze śpiewkami wnikliwej analizie została poddana rewolucja i kierunek rozwoju społeczeństwa przyszłości. Wizjom historycznego kataklizmu nadał Witkacy kształt groteskowego spektaklu, bezlitośnie demaskującego wszelkie społeczne mity i utopijne wizje.
Kup Szewcy w ulubionej księgarnii
Szewcy
To pierwsza i jedyna książka w moim życiu, której nie potrafiłam ani doczytać, ani zrozumieć. Zazwyczaj nawet jeżeli dana pozycja nie do końca mi leży, staram się ją zgłębić do końca - na Witkacym poległam z kretesem , z czego absolutnie nie jestem dumna. Nie będzie to moje jedyne podejście do tego tytułu - dam sobie czas by ponownie zapoznać się z "Szewcami", mam nadzieję że z lepszym skutkiem a to pierwsze nieudane stracie okaże się być pokłosiem przedmaturalnej gorączki i zbyt małej dojrzałości.
Oceny książki Szewcy
- Literatura polska 98
- Klasyka 60
- 2014 55
- Dramat 55
Tagi i tematy do książki Szewcy

Inne materiały dotyczące książki Szewcy

Przed pierwszym dzwonkiem. Piszemy o lekturach, nauczaniu i szkole – nie tylko tej z kart książek
Cytaty z książki Szewcy
W srebrzyste pola chciałbym z Tobą iść
I marzyć cicho o nieznanym bycie,
W którym byś była moją samotnością,
I w noc tę prześnić całe moje życie.
W srebrzyste pola chciałbym z Tobą iść
I marzyć cicho o nieznanym bycie,
W którym byś była moją samotnością,
I w noc tę p...
A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak.
Wytrzymać istnienie bez obłędu, rozumiejąc choć trochę jego esencję, bez zatumanienia się religią czy społecznikostwem, to nadludzkie niemal zadanie.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szewcy
przeźpany mózg Witkiewicza to coś pięknego
przeźpany mózg Witkiewicza to coś pięknego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiem któtko. To napewno jest mądra książka ale za chuja nic nie potrafię zrozumieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szewcy” Stanisława Ignacego Witkiewicza to utwór, który mnie osobiście nie przekonał. Momentami jest zabawny, ale całość jest dla mnie zbyt groteskowa i przerysowana, a za mało w tym sensu i spójności. Widać co prawda, że autor pokazuje różne systemy i idee, takie jak totalitaryzm, komunizm czy technokrację, więc zamysł utworu jest dość czytelny, zwłaszcza gdy przeczyta się jeszcze opracowanie. Mimo to nie jest to literatura dla mnie i nie potrafiłem się w nią wciągnąć.
„Szewcy” Stanisława Ignacego Witkiewicza to utwór, który mnie osobiście nie przekonał. Momentami jest zabawny, ale całość jest dla mnie zbyt groteskowa i przerysowana, a za mało w tym sensu i spójności. Widać co prawda, że autor pokazuje różne systemy i idee, takie jak totalitaryzm, komunizm czy technokrację, więc zamysł utworu jest dość czytelny, zwłaszcza gdy przeczyta...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toon serio był najebany jak to pisał oraz jeszcze mu kot przeszedł po klawiaturze. trzeba być równie najebany, aby się nie zmuszać, by to czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo togowno
gowno
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwna, niby pozbawiona sensu i absurdalna książka, a jednak z przekazem. Ale Witkacy skąd ten pomysł, co ty brałeś xd
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematyka aktualna do dziś, ale czysta forma i absurd powodują że czyta się bardzo topornie i przesłanie jest ukryte. Najdłuższe 70 stron w życiu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi to ocenić. Momentami szczerze nienawidziłam tego co się dzieje, ale doceniam wiele odwołań do innych dzieł i ludzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitkacy na skrobał jakieś dziwne treści, a ja musiałam to przeczytać.... Doceniam geniusz, lecz mi osobiście nie siada. Musiałam się zmuszać do czytania. Nie. Nie. Nie. Czterokrotnie nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że nie mam wystarczających kompetencji, aby sprawiedliwie ocenić Witkacego. Bardzo zmęczył mnie język oraz mnogość wymyślnych wyrażeń. Na początku odbierałam ten utwór jako sprzeciw wobec podziałów społecznych i czystą prowokację, ale wraz z kolejnymi stronami zaczęłam dostrzegać sens i głębię zawartego w nim przekazu oraz rozumieć co tak naprawdę autor chciał osiągnąć poprzez tak odważny i oryginalny sposób kreacji postaci. Odwracający moją uwagę ekscentryczni i dziwni bohaterowie okazali się reprezentować sobą różne idee, pomysły na zaprowadzenie porządku, a historia pokazała, że ich działania miały swoje odzwierciedlenie w realnym świecie, a ich skutki są nadal odczuwalne.
Świat w „Szewcach” jest światem całkowicie odrealnionym, bazuje na absurdzie i grotesce. Witkiewicz przedstawia wizję świata dążącego do katastrofy polegającej na pozbyciu się indywidualizmu, zagładzie jednostki, oraz zapowiada jej nadejście. Zauważa, że ludzie, którzy chcą dokonać rewolucji czy przewrotu władzy, zawsze na końcu stają się tacy sami jak ich wcześniejszy oprawca. Przychodzi mi tutaj na myśl „Folwark Zwierzęcy” Orwella, gdzie sprawy mają się tak samo. Każda kolejna rewolucja w „Szewcach” kończy się niepowodzeniem i prowadzi do jeszcze większego chaosu. Nie można uciec przed takim systemem.
Sama już nie wiem, czy dramat mi się podobał, jednak uważam, że warto było go przeczytać.
Myślę, że nie mam wystarczających kompetencji, aby sprawiedliwie ocenić Witkacego. Bardzo zmęczył mnie język oraz mnogość wymyślnych wyrażeń. Na początku odbierałam ten utwór jako sprzeciw wobec podziałów społecznych i czystą prowokację, ale wraz z kolejnymi stronami zaczęłam dostrzegać sens i głębię zawartego w nim przekazu oraz rozumieć co tak naprawdę autor chciał...