Aniołowie chaosu

- Chaos Theory
- 2016-11-22
- 2008-04-29
- Piotr Kuś
Piękny słoneczny dzień u wybrzeży Gibraltaru.
Dla kaskadera Noaha Flynna to kolejny dzień pracy pełnej niebezpiecznych wyzwań. W trakcie kręcenia kolejnej sceny z jego udziałem, Flynn odnajduje na dnie morza dziwny medalion oraz natyka się na wrak samolotu. Medalion ma wygrawerowane dziwne znaki, będące, jak się wkrótce okazuje, starożytnym pismem klinowym, samolot natomiast jest znaleziskiem nie mniej intrygującym – na jego pokładzie bowiem w momencie katastrofy znajdował się generał Władysław Sikorski.
Wkrótce tajemnicza organizacja morduje Flynnowi żonę, a on sam ledwo uchodzi z życiem. Śledzony przez dwóch groźnych psychopatów w szarych garniturach, usiłuje dowiedzieć się, do kogo należał znaleziony w morzu medalion i jaki związek z nim ma śmierć zarówno generała Sikorskiego, jak i wielu innych polityków, którzy stracili życie w tajemniczych okolicznościach.
Aniołowie chaosu to jeden z najbardziej popularnych thrillerów Grahama Mastertona, w którym fani autora odnajdą zarówno wartką akcję, jak i doskonale skonstruowaną intrygę, a wątki związane z polską polityką zagraniczną i śmiercią generała Sikorskiego zaskoczą niejednego miłośnika teorii spiskowych!
Kup Aniołowie chaosu w ulubionej księgarni
Oceny książki Aniołowie chaosu
1560 użytkowników ma tytuł Aniołowie chaosu na półkach głównych- Przeczytane 1 089
- Graham Masterton 23
- 2013 8
- Masterton 7
- Horror 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aniołowie chaosu
Genialna.... a ostatnia strona..... siedzi w głowie.....
Genialna.... a ostatnia strona..... siedzi w głowie.....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUtwierdzam się w przekonaniu, że każde spotkanie z Grahamem Mastertonem kończy się miłymi wrażeniami. Powiedziałem to dość ostrożnie, bo emocje, tak jak wachlarz tematyki poruszany w książkach autora jest bardzo szeroki.
Oczywiście chętniej wybieram Mastertona w Jego demonicznych obrazach, ale jak się okazało "Aniołowie chaosu" to również dobra powieść. Lekka, przyjemna, nieco intrygująca (o niebo lepsza o Krzywej Sweetmana). Świetne nawiązująca do polskiej historii. To szybka i zdecydowana sensacja, choć może i nawet thriller. Nie potrafię sprawnie rozróżnić tych gatunków.
Mój znajomy zwykle prycha jak rozmawiamy o Mastertonie. Mówi, że to utkany schemat. Trochę grozy, jedna - dwie sceny seksu, potem akcja i finał. Cóż, jest w tej recepcie sporo racji, której przykładem jest i ta pozycja. Mimo to, brnąłem przez tę historię i trzymałem stronę jej bohaterów.
Ps. Gdyby zrobić z tego tematu film, pewnie postawiłbym go obok tytułu "Angels & Demons" (2009)
reżyserii Rona Howarda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście chętniej wybieram Mastertona w Jego demonicznych obrazach, ale jak się okazało "Aniołowie chaosu" to również dobra powieść. Lekka, przyjemna,...
Nie przypadła mi jakoś do gustu ta historia.
Nie przypadła mi jakoś do gustu ta historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa fabuła, ale trochę naiwna. Uważam osobiście, że pisanie historii ocierających się o teorie spiskowe wymaga grubego przygotowania merytorycznego bądź nieskrępowanej wyobraźni, a tutaj nie znalazłem ani jednego, ani drugiego. Pada bardzo dużo nazwisk denatów związanych ze światową polityką, jest trochę orientalnej historii, jest wartka akcja i finał z fajerwerkami. Osobiście nie lubię historii o zabójcach czy innych asasynach, a te niestety są w nieustającej modzie... Nie lubię również tanich zagrywek marketingowych, a tu Masterton kłania się polskiemu czytelnikowi po same klejnoty, wplątując w historię generała Sikorskiego... A tak w ogóle, na Boga, jak jednemu podstarzałemu kaskaderowi udało się zniweczyć dwa i pół tysiąca lat knowań i skrytobójczych akcji?
Ciekawa fabuła, ale trochę naiwna. Uważam osobiście, że pisanie historii ocierających się o teorie spiskowe wymaga grubego przygotowania merytorycznego bądź nieskrępowanej wyobraźni, a tutaj nie znalazłem ani jednego, ani drugiego. Pada bardzo dużo nazwisk denatów związanych ze światową polityką, jest trochę orientalnej historii, jest wartka akcja i finał z fajerwerkami....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa fabuła...
Ciekawa fabuła...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne kobiety, szybkie samochody, pościgi, strzelaniny, zabójstwa i tajemne stowarzyszenie z korzeniami w starożytnym Babilonie. Czyli cały zestaw tego, czego potrzebuje książka akcji. 2,5 godziny czytania, styl dobry, książka wciąga. Na zimowy wieczór w sam raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbyt dużo podcinania gardeł, anatomicznych opisów pornograficznych; zbyt mało wiarygodnych bohaterów, spójnej akcji, literackiego języka, jak przystało na powieść. Jeśli Masterton jest w 1/4 Polakiem, to wstydzę się za takiego pobratymca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIlluminati, te sprawy. Aniołowie, to taki lepiej napisany Mróz. Jeśli lubicie teorie spiskowe na temat tego, kto tak naprawdę rządzi światem (spoiler alert: nie Żydzi),wartką akcję (pościgi wybuchy itd.),szczyptę seksu (Masterton jest całkiem niezły w seksy),a do tego jesteście w stanie przymknąć oko na niedorzecznie uproszczoną fabułę, która jest u Mastertona ceną za wartką akcję, to możecie przeczytać.
Illuminati, te sprawy. Aniołowie, to taki lepiej napisany Mróz. Jeśli lubicie teorie spiskowe na temat tego, kto tak naprawdę rządzi światem (spoiler alert: nie Żydzi),wartką akcję (pościgi wybuchy itd.),szczyptę seksu (Masterton jest całkiem niezły w seksy),a do tego jesteście w stanie przymknąć oko na niedorzecznie uproszczoną fabułę, która jest u Mastertona ceną za...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMasterton kojarzy się głównie jako twórca horrorów. Ja ostatnio sięgam po jego inne książki, których wcześniej nie czytałem. Tym razem odczucia mieszane.
Plusy:
- dobry pomysł na fabułę, tematyka terroryzmu ciągle jest aktualna;
- morderstwa polityczne mające na celu określone skutki;
- dobrze wykreowana postać bohatera Noaha Flynna;
- dobrze przedstawione kulisy pracy kaskadera;
- dobrze przedstawiona teoria spisku i jej historyczne podłoże;
- opis kluczowych wydarzeń, które zmieniły bieg historii;
- wątek ze śmiercią gen. Władysława Sikorskiego u wybrzeży Gibraltaru oraz polska polityka zagraniczna;
- jak zwykle świetnie opisane wątki erotyczne;
- lubię gdy pisarze przygotowuję się do pisania, wiedzą o czym piszą.
Minusy:
- brak połączenia w całość politycznych morderstw;
- kilka niekonsekwencji, np. zagrożona Adeola jeździ samochodem bez kuloodpornych szyb oraz ktoś strzela, zabija (nawet jeśli w obronie własnej),a policja się tym nie interesuje (nawet w Stanach raczej mało prawdopodobne).
Ogółem książka dobra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusy:
- dobry pomysł na fabułę, tematyka terroryzmu ciągle jest aktualna;
- morderstwa polityczne mające na celu określone skutki;
- dobrze wykreowana postać bohatera Noaha Flynna;
- dobrze przedstawione kulisy pracy...
Ta książka to jeden z wielu powodów, które wywołują u mnie szybsze bicie serduszka na sam dźwięk nazwiska autora. Uwielbiam kiedy autorzy czerpią inspirację z historii i/lub ludowych wierzeń. Podoba mi się również fakt, że GM wplata w swoje książki polskie wątki i robi to w sposób pełen szacunku (w przeciwieństwie do Kinga, który to w co najmniej jednym tytule umieścił bohatera pochodzenia polskiego, i co tu dużo mówić, zrobił zeń wieśniaka, że hej (jakby sam SK napisał) i bynajmniej nie był to polski wieśniak z "the shrine"),ale wracając do Aniołów Chaosu. Przy wszystkich niedorzecznościach jakie może czytelnik zauważyć (powiedzmy, ze wątek "gimnastyczny" chociażby) i nieścisłościach (które mają niby wywołać dramaturgię, ale co uważniejszy czytelnik wychwyci absurd (por. str. 40 Noah szuka Prchala w necie i znajduje fizyka, ale absolutnie nie znajduje nic o Sikorskim, ponieważ... na stronie (z pamięci) 101 Leon musi jako bystry student błysnąć, że "umie w komputer" i po "kilku chwilach" wraca z "REWELACJĄ"(!),że PRCHAL, to pilot, który przeżył katastrofę gibraltarską. Świetnie, miało by to nawet trochę sensu, gdyby nie fakt, że wpisując "Prchal" w wyszukiwarkę jest to pierwszy wynik wyszukiwania... Uwielbiam Cię Grahamie Mastertonie, ale błagam nie rób ze mnie idiotki.
Naprawdę podoba mi się snucie teorii spiskowej jakoby zabójstwo Sikorskiego, Kennedy'ego, Mahatmy i Indiry Ghandi miało cokolwiek ze sobą wspólnego, ale w sumie kto wie, może miało?
Dałabym nawet i dyszkę, ale Prchala wybaczyć nie mogę.