Ludy skandynawskie

Okładka książki Ludy skandynawskie autora Robert Sypek, Magdalena Turowska-Rawicz, 9788389840134
Okładka książki Ludy skandynawskie
Robert SypekMagdalena Turowska-Rawicz Wydawnictwo: Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” S.A. Cykl: Mitologie świata (tom 12) popularnonaukowa
popularnonaukowa
Mitologie świata (tom 12)
2007-01-01
2007-01-01

Kup Ludy skandynawskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludy skandynawskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludy skandynawskie

„Ludy skandynawskie” z serii „Mitologie świata” to rzeczowe, popularnonaukowe opracowanie podstaw wierzeń i kultury dawnych ludów Północy. Książka porządkuje informacje o bogach, mitach i obrzędach, dbając o kontekst historyczny i społeczny. Styl jest oszczędny, momentami encyklopedyczny, ale czytelny. Bez interpretacyjnych ambicji i literackich ozdobników — dobra jako wprowadzenie lub uzupełnienie wiedzy.

Można znaleźć kilka nieścisłości w tekście, ale czy wynikają one z braku zachowanych źródeł, niemożliwej interpretacji, mnogości interpretacji czy ze zwykłego niezauważenia, o czym się pisze — nie wiadomo. Ale tak to całkiem ciekawa książka, na początek zaznajomienia z tematem.

Na półkach: , , , , , , ,

Nie jest to idealne opracowanie, ponieważ informacje przekazane są w dość chaotyczny sposób - jak to często bywa przy gazetowych wydaniach książek, wydawca nie mógł się zdecydować czy bardziej mu zależy na albumie czy opracowaniu naukowym. Wyszła mieszanka, którą czyta się szybko, ale poszerza wiedzę w sposób dość ograniczony.

416 użytkowników ma tytuł Ludy skandynawskie na półkach głównych
149 użytkowników ma tytuł Ludy skandynawskie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ludy skandynawskie

Okładka książki Przewodnik archeologiczny po Polsce Agnieszka Malinowska-Sypek, Daniel Sukniewicz, Robert Sypek
Okładka książki Zamki i obiekty warowne Warmii i Mazur. Wydanie 2 Agnieszka Malinowska-Sypek, Robert Sypek
Okładka książki Starożytni Grecy Joanna Cieślewska, Joanna Kałużna-Ross, Krzysztof Kurek, Tomasz Ławecki, Andrzej Leligdowicz, Robert Sypek, Maciej Szopa, Magdalena Turowska-Rawicz, Katarzyna Zadworny
Okładka książki Słowianie Tomasz Ławecki, Robert Sypek, Magdalena Turowska-Rawicz
Słowianie Tomasz Ławecki, Robert Sypek, Magdalena Turowska-Rawicz

Cytaty z książki Ludy skandynawskie

Dodaj cytat z książki Ludy skandynawskie

Ciekawostki historyczne