Królobójcy

Oceny książki Królobójcy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królobójcy

1924
1924

Książkę, właśnie to rekomendowane wydanie, odkryłem u dziadka na strych w dużym wiklinowym koszu na pranie, pełnym książek.
Większość z nich to były powieści historyczne z okresu zaborów i po I wojnie światowej.
Do tej pory pamiętam zdziwienie i niedowierzanie jak porównywałem moje doświadczenia z propagandą socjalistyczną w szkole podstawowej, a rzeczywistością opisywaną w książkach o życiu w ZSRR po rewolucji.
Z sentymentu, 9 gwiazdek !!!
POLECAM !!!

Na półkach: , , , ,

Jestem absolutnie kupiona. Za ten wspaniały styl Jestem w stanie Gąsiorowskiemu wybaczyć te odchylenia od prawdy i przyjmowanie najbardziej sensacyjnych wersji za prawdziwe. Jest w tym klimat jest rozmach, świetne są też rozważania historyczno-filozoficzne. Kawał świetnej lektury.

Od Iwana Groźnego, do Mikołaja II tylko kilku (co 7 zdaje się) zmarło naturalnie, reszta została zamordowana. Głównie przez swoich następców. I to wszystko po kolei Gąsiorowski opisał. Okraszając komentarzami na temat dobra i zła, historii itp. Czasami porównując z resztą świata.
Ogólnie przez całą książkę ciągła krytyka władzy absolutnej, "samodzierżawia".
Pamiętać trzeba, że książka powstała w 1905 (rozbudowana w 1930 o koniec panowania i śmierć Mikołaja II).
Oczywiście, naukową książką to trudno nazwać, ale i fabuły nie ma. Niemniej warto przeczytać.

Ogólnie przez całą książkę ciągła krytyka władzy absolutnej, "samodzierżawia".
Pamiętać...

227 użytkowników ma tytuł Królobójcy na półkach głównych
76 użytkowników ma tytuł Królobójcy na półkach dodatkowych

Wacław Gąsiorowski
Wacław Gąsiorowski
Powieściopisarz, dziennikarz,publicysta,scenarzysta, działacz polonijny i niepodległościowy. w roku 1900 wydawca i redaktor periodyku "Strumień", w latach 1921-1930 redaktor czasopism polonijnych w Stanach Zjednoczonych, autor powieści historycznych nawiązujących głównie do Epopei Napoleońskiej i powstania listopadowego

Cytaty z książki Królobójcy

Dodaj cytat z książki Królobójcy