Bartoszewski. Droga

- 2016-05-01
- 2016-05-01
- 9788379821983
"Przewodnik po Bartoszewskim".
Władysław Bartoszewski (19 lutego 1922 – 24 kwietnia 2015) – dziennikarz (m.in. Radia Wolna Europa i Tygodnika Powszechnego),pisarz (autor kilku ważnych książek historycznych),antykomunistyczny opozycjonista (współpracownik Polskiego Porozumienia Niepodległościowego oraz Towarzystwa Kursów Naukowych),w wolnej Polsce – polityk (senator, ambasador oraz – dwukrotnie – minister spraw zagranicznych).
W czasie wojny był więźniem obozu koncentracyjnego Auschwitz, żołnierzem Armii Krajowej i Polskiego Państwa Podziemnego, walczył w powstaniu warszawskim i aktywnie pomagał Żydom – za co został nagrodzony honorowym obywatelstwem Izraela i tytułem „Sprawiedliwy wśród Narodów Świata”. Po wojnie był wieloletnim więźniem stalinowskim, a w stanie wojennym został internowany. Słynął z ciętych replik oraz mądrych spostrzeżeń. Najsławniejsze mówi, że „warto być przyzwoitym, a nie: opłaca się”.
Ten przewodnik po Bartoszewskim ma przypomnieć i jego biografię na tle epoki, i te celne spostrzeżenia. Jak choćby: „Jeżeli istnieje przekleństwo złego czynu, to istnieje tak samo błogosławieństwo dobrych uczynków. I te dobre uczynki widoczne są na tle tego co się dzieje. Wtedy człowiek może docenić tych ludzi, którzy się nie złamali, tych ludzi, którzy byli niezawodni, tych ludzi wiernych, tych ludzi lojalnych, tych ludzi ideowych, tych ludzi, którzy robili nie dla kariery na tle tego zła”.
Podstawą książki jest nasza praca przy filmie „Bartoszewski. Droga” w reżyserii Artura Więcka „Barona”, wyprodukowanym przez Fundację Świat ma Sens.
- Autorzy
Kup Bartoszewski. Droga w ulubionej księgarni
Oceny książki Bartoszewski. Droga
38 użytkowników ma tytuł Bartoszewski. Droga na półkach głównych- Chcę przeczytać 28
- Biografie polityczne/biznesowe 1
- Priorytet do kupienia 1
- Do przeczytania 1
- Chcę mieć 1
- Z polecenia 1
- Biografie 1
- Eseje, wywiady, biografie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bartoszewski. Droga
Wyczerpującej treści kompendium dotyczące Władysława Bartoszewskiego m.in.historyka, dziennikarza oraz działacza spolecznego, na tle historii. Fakty podzielone są na lata, krok po kroku mamy do przejścia całą drogę życia bohatera, począwszy od 19-go lutego 1922 roku, kiedy ów bohater przyszedł na świat.
Wydarzenia, codzienność, udokumentowane zostały zdjęciami pochodzącymi z archiwum NAC, oraz W. Bartoszewskiego.
Przegląd historyczny dotyka nie tylko polityki, nie ma wyłącznego skupienia na wojennych działaniach, mimo, że Bartoszewski poprzez swoje głoszenia na ich temat może być właśnie z tego zagadnienia najbardziej znany. Znalazły się również te fakty, które mogą przypomnieć czytelnikowi o ich istnieniu, jak chociażby przyznanie Władysławowi Reymontowi Nagrody Nobla za epopeję "Chłopi" w 1922 roku, czy odkrycie penicyliny, oraz udowodnienie istnienia DNA w 1928 roku.
Jest też wiele informacji z każdej dziedziny życia małego, a potem już dorosłego Władysława Bartoszewskiego. Mimo, że jest to biografia, niektóre epizody przytaczane są właśnie przez niego.
Ksiażka niezwykle cenna, wybitna pod każdym względem. Dostrzegalne poczucie humoru Bartoszewskiego, niweluje wszelaką ciężkość.
10/10 w pełni zasłużone.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydarzenia, codzienność, udokumentowane zostały zdjęciami pochodzącymi...
Ta książka była wyjątkowa pod każdym względem. Droga Bartoszewskiego stała się moją drogą poznawczą historii wielkiego i wybitnego człowieka, który przeżył piekło holokaustu, komunę, internowanie, izolację, prześladowania, inwigilację i wiele innych trudnych zdarzeń, również w wymiarze życia osobistego. Postać Bartoszewskiego, to przykład jak wychodzić zwycięsko w życiu z każdej kolejnej, trudnej próby życiowej, i z pokorą a także wielką mądrością podchodzić do tego co ofiaruje życie. Jego już kultowe myśli, o tym, że warto być w życiu przyzwoitym są bezcenne, bo wypowiadane z ust człowieka, który można by rzecz, że swoje piekło przeżył na ziemi. Ta książka powinna być obowiązkową lekcją pokory i mądrości życiowej.