Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14

- Kultowe polskie komiksy
- 2016-05-04
- 1995-01-01
- 48 min.
Wiedźmina przedstawiać nie trzeba - postać stworzona przez Andrzeja Sapkowskiego to fenomen polskiej popkultury. Jednak zanim Geralt z Rivii stał się bohaterem filmów, gier komputerowych, fabularnych i karcianych, wystąpił w wyjątkowym komiksie.
Wydawany w latach 1993-1995 cykl komiksów o Wiedźminie wyprzedził czasy i zapowiedział narodziny megagwiazdy polskiej popkultury. Scenariusz Andrzeja Sapkowskiego i Macieja Parowskiego brawurowo zilustrowany przez Bogusława Polcha to lektura obowiązkowa dla miłośników wiedźmińskiego uniwersum oraz fanów dobrego komiksu.
Kup Wiedźmin. Granica możliwości w ulubionej księgarnii
Oceny książki Wiedźmin. Granica możliwości
830 użytkowników ma tytuł Wiedźmin. Granica możliwości na półkach głównych- Przeczytane 582
- Komiksy 27
- Komiks 12
- Wiedźmin 9
- Fantasy 6
- Fantastyka 5
Tagi i tematy do książki Wiedźmin. Granica możliwości

Andrzej Sapkowski
Znany przede wszystkim jako twórca postaci Wiedźmina, Andrzej Sapkowski zaliczany jest – zaraz po Stanisławie Lemie – do najczęściej tłumaczonych polskich autorów fantastyki. Jego twórczość przełożono na blisko dwadzieścia języków: angielski, niemiecki, rosyjski, hiszpański, francuski, białoruski, litewski, czeski, słowacki, ukraiński, portugalski, bułgarski, serbski, fiński, włoski, szwedzki, holenderski, estoński, chiński, węgierski.
Swoją karierę literacką Andrzej Sapkowski zaczął jednak od tłumaczenia na język polski opowiadania Słowa Guru Cyryla M. Kornblutha w „Fantastyce”. Pierwszym opublikowanym przez niego opowiadaniem był Stalogłowy w „Wiadomościach Wędkarskich” w 1984.
Największą popularność Andrzej Sapkowskizyskał jednak zbiorem opowiadań i pięciotomową sagą o Wiedźminie. Pierwsza odsłona tego cyklu miała miejsce w grudniu 1986 w miesięczniku „Fantastyka”. Andrzej Sapkowski zdobył wówczas III nagrodę w konkursie literackim ogłoszonym przez to czasopismo. Główny bohater, Geralt z Rivii, jest mutantem, od dzieciństwa szkolonym do walki z potworami. Jednak nawet jako najemny morderca ma swój wewnętrznego kodeks etyczny. Bohater, którego stworzył Andrzej Sapkowski, zainspirował innych artystów na tyle, że powstały: komiks (6 zeszytów w latach 1993–1995),film pełnometrażowy, serial telewizyjny i gra fabularna Wiedźmin: Gra Wyobraźni oraz gra karciana był również bazą do serii gier komputerowych, wydanej przez warszawskie studio CD Projekt RED. Andrzej Sapkowski był konsultantem kreatywnym w serialu nakręconym przez Netflix. Jego prozie nadano również formę musicalu, którego prapremiera miała miejsce w 2017 w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni.
Mimo protestów czytelników ]Andrzej Sapkowski podjął decyzję o definitywnym zakończeniu sagi o Wiedźminie. Zajął się pisaniem innych pozycji literackich, pozostając jednak wierny fantastyce.
Andrzej Sapkowski od urodzenia związany jest z Łodzią, a od 9 lipca 2008 roku ma honorowe obywatelstwo tego miasta. Ukończył tam również XXI Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Prusa oraz Uniwersytet Łódzki. Wykształcony w zakresie handlu zagranicznego początkowo w nim pracował, sprzedając futra w firmie Skórimpex. Gdy w 2018 r. Andrzej Sapkowski obchodził swoje 70. urodziny, jeden z łódzkich skwerów otrzymał imię Wiedźmina, Geralta z Rivii.
Andrzej Sapkowski jest laureatem wielu nagród literackich – polskich i zagranicznych, a w 2012 roku minister kultury i dziedzictwa narodowego Bogdan Zdrojewski odznaczył go srebrnym medalem Gloria Artis.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Wiedźmin. Granica możliwości

Publicystyka
Saga i opowiadania, a potem film, serial i rzecz jasna słynna gra komputerowa. A czy Geralt z Riviii został również bohaterem komiksów?...
Podobne tematy

Aktualności
LubimyCzytać
Czy poznaliśmy datę premiery „Wiedźmina“?
Już nie możemy się doczekać emisji serialu z Henrym Cavillem w roli głównej. Tak jak holenderski oddział Netflixa, który...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedźmin. Granica możliwości
8/10
8/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się to bardzo topornie. Czcionka jest kiepska. Widzę też, że autor najwyraźniej postawił sobie za cel dzielenia jak największej ilości wyrazów zamiast pozostawienia ich w całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiksowy tom Wiedźmin. Granica możliwości jest wyjątkowym dziełem, które skutecznie przenosi magię oryginalnej prozy Andrzeja Sapkowskiego na karty ilustrowanej adaptacji. To opowieść, która nie tylko przyciąga uwagę wątkiem polowania na smoka, ale także oferuje głębszy wgląd w świat moralnych dylematów i kontrastujących osobowości bohaterów. Granica możliwości to historia pełna złożonych relacji oraz wyraźnych konfliktów wartości, które przyciągają czytelnika już od pierwszej strony.
W tej adaptacji wyraźnie widoczna jest specyficzna kreska Bogusława Polcha, która nadaje całej historii niepowtarzalny klimat, choć nie każdemu może ona odpowiadać. Rysunki Polcha doskonale oddają świat przedstawiony – mroczny, realistyczny i zarazem przesiąknięty elementami baśniowego fantasy. Postać Geralta, ukazana w surowym, oszczędnym stylu, wpisuje się idealnie w wizję zmęczonego życiem wiedźmina, który działa na granicy dobra i zła, balansując między własnym kodeksem a brutalną rzeczywistością świata pełnego potworów i ludzi o wątpliwej moralności.
Centralną postacią opowieści jest Borch Trzy Kawki, którego relacja z Geraltem stanowi emocjonalny kręgosłup całej historii. W komiksie zachowano esencję tej postaci – jego charyzmę, nieprzewidywalność oraz wewnętrzną mądrość. Borch, który ostatecznie okazuje się kimś zupełnie innym, niż wszyscy przypuszczali, symbolizuje w Granicach możliwości potęgę wolności, przyjaźni i lojalności. Jego skomplikowana osobowość oraz ciepłe podejście do Geralta sprawiają, że ich interakcje są pełne inteligentnych, błyskotliwych dialogów, które przynoszą nie tylko humor, ale także filozoficzne spojrzenie na świat.
Niezwykłym atutem tej adaptacji jest również bogactwo bohaterów drugoplanowych. Każdy z członków drużyny uczestniczącej w polowaniu na smoka ma wyraźnie zarysowaną osobowość, co dodaje dynamiki i różnorodności całej historii. Krasnoludy wnoszą humor i swoisty koloryt do fabuły; ich bezpośredniość i poczucie honoru kontrastują z bardziej dwuznaczną moralnie postacią Geralta. Również wojowniczki z Zerrikanii, egzotyczne i tajemnicze, przynoszą świeżość i ekscytację do fabuły. Ich odmienność kulturowa, a także nieustraszony sposób bycia, dodają głębi i budują wielokulturowość świata Sapkowskiego.
Jednym z najważniejszych elementów fabuły jest oczywiście sam smok – istota jednocześnie majestatyczna i mistyczna, która prowokuje do refleksji nad odwiecznym konfliktem człowieka z naturą. Geralt, w swojej charakterystycznej postawie sceptycznego obserwatora, podchodzi do kwestii polowania na smoka z dystansem, odrzucając ślepe dążenie do zabijania dla zysku. Ta scena oddaje moralne rozterki wiedźmina, który, choć zarabia na życie jako łowca potworów, posiada w sobie głębokie zrozumienie i szacunek dla wszelkich form życia.
Yennefer, choć stanowi kluczową część tej historii, jest ukazana w sposób, który może budzić mieszane odczucia. Jej postać, choć pełna złożoności i emocjonalnej burzliwości, w komiksie wydaje się być nieco zredukowana do antagonistycznej roli, wpływając na Geralta w sposób raczej toksyczny niż inspirujący. Jest to wersja Yennefer, która prezentuje bardziej egoistyczne i manipulatorcze cechy, przez co dynamika między nią a Geraltem jest mniej harmonijna. Choć ich związek zawsze był pełen napięć, to w tej adaptacji wydaje się on bardziej jednostronny, przez co Yennefer traci nieco z tej głębi, która czyniła ją postacią fascynującą i skomplikowaną.
Podsumowując, Granica możliwości to adaptacja, która z pewnością zadowoli zarówno miłośników literackiego oryginału, jak i fanów komiksu jako medium. Mimo drobnych niedociągnięć w prezentacji Yennefer, historia jest zbudowana z niezwykłą dbałością o szczegóły, a rysunki Polcha skutecznie oddają niepowtarzalny klimat wiedźmińskiego świata. To świetna przygoda, w której Sapkowski zawarł nie tylko klasyczne wątki fantasy, ale także głębokie refleksje nad naturą przyjaźni, władzy i granicami ludzkich możliwości.
Komiksowy tom Wiedźmin. Granica możliwości jest wyjątkowym dziełem, które skutecznie przenosi magię oryginalnej prozy Andrzeja Sapkowskiego na karty ilustrowanej adaptacji. To opowieść, która nie tylko przyciąga uwagę wątkiem polowania na smoka, ale także oferuje głębszy wgląd w świat moralnych dylematów i kontrastujących osobowości bohaterów. Granica możliwości to historia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialny komiks, strasznie mi sie dobrze czytało i kreska piękna, polecam
Genialny komiks, strasznie mi sie dobrze czytało i kreska piękna, polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsze z wiedźminowych opowiadań,jak dotąd.Ale ja już tak mam, że najlepsze historiwle jak dla mnie to te ze smokami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój pierwszy kontakt ze światem wiedźmina i ogólnie konwencją fantasy. Był rok jakoś '96 i byłem ośmioletnim szczylem, piękne czasy. Jakieś trzy lata później, kartkując w księgarni książki z tego gatunku, trafiłem na "Miecz przeznaczenia", zaczynający się od wiadomo jakiego opowiadania... Reszta jest historią. Ostatniej sceny z komiksu nie ma w opowiadaniu, a jest według mnie świetna.
Mój pierwszy kontakt ze światem wiedźmina i ogólnie konwencją fantasy. Był rok jakoś '96 i byłem ośmioletnim szczylem, piękne czasy. Jakieś trzy lata później, kartkując w księgarni książki z tego gatunku, trafiłem na "Miecz przeznaczenia", zaczynający się od wiadomo jakiego opowiadania... Reszta jest historią. Ostatniej sceny z komiksu nie ma w opowiadaniu, a jest według...