Slavia Antiqua, Tom LIII, 2012
- Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk
- 2012-01-01
- 2012-01-01
SPIS TREŚCI – CONTENTS
Jubileusz prof. Z. Kurnatowskiej (Hanna Kočka-Krenz)
I. ARTYKUŁY – PAPERS
Marian Mazuch, K údajné existenci tzv. kruhového pohanského kultovního objektu v podhradí
velkomoravského mocenského centra Mikulčice-Valy
Donat Wehner, Lookism im Mittelalter – Archäologische Fallbeispiele aus Ostdeutschland
Dariusz Karczewski, Kruszwica w strukturze administracyjnej Kujaw (do końca XVIII wieku)
Joanna Karczewska, Struktura własnościowa osadnictwa regionu nadgoplańskiego (do końca
XV wieku)
Dariusz Andrzej Sikorski, O długim trwaniu pewnej teorii – idea trypartycji u ludów indoeuropejskich Georgesa Dumézila w świetle krytyki
II. MATERIAŁY – MATERIALS
Владимир И. Кулаков, Арбалетовидные фибулы со звериным орнаментом
Milena Teska, Jarosław Rola, Przemiany kulturowe strefy nadnoteckiej w okresie wędrówek
ludów – uwagi na marginesie odkrycia zapinki z łopatkowatą nóżką z okolic Ujścia (Mirosław-Wybudowanie)
Michał Łuczyński, Kulturowe konteksty leksyki mitologicznej języków słowiańskich na przykładzie znalezisk archeologicznych z wczesnego średniowiecza
Krystyna Sulkowska-Tuszyńska, Kamienna misa chrzcielna odkryta przy kościele św. Jakuba w Toruniu
Zofia Brzozowska, Pochwała księcia moskiewskiego Iwana Kality (edycja i przekład źródła)
III. POLEMIKI I RECENZJE – POLEMICS AND REVIEWS
Edelgarda M. Foltyn, Eugeniusz Foltyn, Ziemie Górnego Śląska od epoki kamienia do wczesnego
średniowiecza, Katowice 2012, ss. 271 (Andrzej Michałowski)
Śląskie Prace Prahistoryczne, Tom 7, Katowice 2012, ss. 248 (Milena Teska)
Krystyna Łukasiewicz, Jeszcze raz o Mieszku Lambercie i Dagome iudex – odpowiedź na krytykę Dariusza Sikorskiego
IV. KRONIKA – CHRONICLE
Wykłady gościnne prof. dr. hab. Mykolasa Michelbertasa w ramach Programu Akademicki i naukowy Poznań (Andrzej Michałowski, Milena Teska)
The 7th International Scientific Conference in Honor of Jonas Puzinas. The Roman Iron Age in
the Baltic Region, Wilno 8-9 listopad 2012 r. (Milena Teska)
Multidyscyplinarna konferencja naukowa Instytucja „wczesnego państwa” w perspektywie wielości i różnorodności kultur, Poznań 15-16 listopad 2012 r. (Jacek Banaszkiewicz, Michał Kara, Henryk Mamzer)