Oyasumi Punpun 8

Okładka książki Oyasumi Punpun 8 autora Inio Asano, 409151510X
Okładka książki Oyasumi Punpun 8
Inio Asano Wydawnictwo: Shogakukan Cykl: Dobranoc, Punpunie (tom 4) Seria: Oyasumi Punpun komiksy
komiksy
Dobranoc, Punpunie (tom 4)
Oyasumi Punpun
409151510X

Kup Oyasumi Punpun 8 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oyasumi Punpun 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oyasumi Punpun 8

W poprzednim tomie główny bohater porzucił marzenia o poszukiwaniu miłości. Z tym postanowieniem wkroczył dzielnie w dorosłość. Czy oznacza to, że stał się dojrzalszy?

Punpun postanawia wyprowadzić się od wujostwa. Znajduje dorywczą pracę i zamieszkuje samemu w kawalerce. Wkrótce poznaje młodą artystkę, która zmieni jego podejście do życia.

W tym tomie zostaje wprowadzona nowa postać czyli artystka Sachi Nanjo. Pomimo artystycznych ambicji ma bardzo racjonalne podejście do życia. Bardzo trafnie i konstruktywnie podsumowuje bohatera, a dzięki niej bohater może wreszcie zostawić przeszłość za sobą i znaleźć jakiś cel w życiu. Przy tym natura ich relacji nie jest do końca jasna. Można to interpretować zarówno jako dobrą przyjaźń, jak i bardzo luźny związek.

Pozytywne wrażenie psuje wątek dziwacznej sekty. Jest on jedynie nieznacznie związany z głównymi bohaterami i wszystkie fragmenty z nim związane uważam za niepotrzebne i wybijały mnie z imersji.
Pod względem graficznym warto zwrócić uwagę na to jak rysowany jest Punpun. Tym razem nie tylko wygląda jak ptaszek, ale przybiera też kształt trójkąta. Jego wygląd zmienia się w zależności od jego nastroju, dzięki czemu w jego prostej sylwetce można odczytać zaskakująco sporo emocji.

Ten tom na tle poprzednich odsłon był zaskakująco budujący. Nie przeszkadzały mi nawet zbytnio niepotrzebne poboczne. Jednakże finał tomu sugeruje powrót wątków depresyjnych w kolejnych tomach.

W tym tomie zostaje wprowadzona...

Komiks o mnie - jestem PunPunem, który stracił swoją Aiko - dlatego tak silnie to ze mną rezonuje.

niesamowicie smutne

niesamowicie smutne

246 użytkowników ma tytuł Oyasumi Punpun 8 na półkach głównych
98 użytkowników ma tytuł Oyasumi Punpun 8 na półkach dodatkowych

Inio Asano
Karierę komiksową rozpoczął w 1997 roku, a w 2001 zdobył nagrodę GX dla nowych talentów. Cechą charakterystyczną jego twórczości są szczegółowo zagospodarowane tła, na drugim planie można odnaleźć żarty czy ukryte przesłania. Asano w nienachalny sposób wplata w rysunki komiksowe elementy fotografii. Jeden ze stworzonych przez niego bohaterów, surrealistyczny ptaszek Punpun, już stał się swoistą ikoną popkultury – w Japonii sprzedawane są gadżety z jego podobizną.

Dobranoc, Punpunie #3 Inio Asano
Dobranoc, Punpunie #3
Inio Asano
Drugi tom serii skupiał się nie tylko na głównym bohaterze, ale również na jego wujku. Tym razem trochę więcej miejsca poświęcone jest jego matce. Czy będzie to równie przejmujące? Punpun jest już uczniem liceum. Marzy o swoim pierwszym stosunku seksualnym. Równocześnie gdzieś zaginął jego wujek Yuichi, a matka wdaje się w romans z żonatym mężczyzną. W tym tomie można zauważyć pewną drobną zmianę w Punpunie. W dalszym ciągu jest wycofany i bierny, ale też zaczyna przejawiać większą inicjatywę. Przy czym też w wyniku nieporozumienia lub według innej interpretacji bardzo trafnej analizy jego zachowania przekonuje się, że jego dotychczasowe działania były nic nie warte i być może trzeba zacząć podchodzić inaczej do życia. W tym tomie trochę więcej można się dowiedzieć o matce Punpuna. Nie jest to jednak tak mocny i szokujący motyw jak w przypadku Yuichiego w poprzednim tomie. Jest to bardzo prozaiczna historia o osobie, która nie powinna być rodzicem. Jest tu wprawdzie parę poruszających motywów jak chociażby jej rozmowy z młodym chłopakiem w szpitalu czy prawda na temat wydarzeń z tomu pierwszego. Za to bardzo przygnębiający jest koniec jej wątku i zupełna obojętność Punpuna, jednakże jak się spojrzy na sytuację z jego perspektywy, to niestety jest to bardzo zrozumiałe. Stosunkowo mało miejsce jest poświęcone tym razem wujkowi Yuichiemu i jego narzeczonej Midori. Jednakże już na samym początku tomu czytelnik dowiaduje się bardzo przykrych informacji na temat ich związku. Poza tym Midori odgrywa niepokojąco istotną role w życiu Punpuna. W tym tomie też swój istotny wątek dostają dwaj koledzy Punpuna - Masumi i Ko. Masumi podejmuje się tutaj pewnego ryzykownego zadania, z którego jednak wyciąga pewne wnioski. Trochę irytował mnie Ko - zarówno jego urojenia, jak i dawanie się wykorzystywać przez Masumiego. Rysunkowo zauważyłem, że zarówno Punpun jak i jego matka zmieniają się fizycznie. Punpun jest wyższy niż wcześniej i ma wyżelowane włosy, a matka zmienia fryzurę. Poza tym w bardzo specyficzny zacieniowany sposób jest pokazana pewna scena erotyczna. Ten tom jest jeszcze bardziej depresyjny niż poprzedni. Kiedy wydaje się, że wszystko idzie ku lepszemu, to szybko okazuje się, że tak naprawdę nie da się nic zmienić. Poczekam z lekturą kolejnego tomu i wezmę się za coś bardziej optymistycznego na odreagowanie.
Grzegorz_S - awatar Grzegorz_S
Dni, których nie znamy Timothe Le Boucher
Dni, których nie znamy
Timothe Le Boucher
Lubin Maréchal, młody akrobata, zaczyna wybudzać się ze snu co drugi dzień. Okazuje się, że kontrolę nad jego ciałem i umysłem przejmuje druga osobowość – przedsiębiorcza i rzeczowa, odmienna od artystycznie usposobionego Lubina. Chłopak postanawia komunikować się z obcym poprzez nagrania wideo, jednak porozumienie między nimi jest trudne do utrzymania – między osobowościami narasta konflikt, a intruz zyskuje coraz większą autonomię nad jestestwem Lubina. Opis komiksu może sugerować, że jest to fantastyka, ale w rzeczywistości to historia niezwykłego, acz możliwego do zdiagnozowania przypadku zaburzeń osobowości. Autor Dni, których nie znamy opanował trudną sztukę żywego, interesującego dialogowania („– Będziesz mógł się nażreć i choć raz to ten drugi będzie musiał poćwiczyć zamiast ciebie”),oraz stworzył przekonujące sylwetki bohaterów, którzy triumfują, kapitulują, trwają oraz niweczą. Lubin pokazuje, jak wielkie jest pragnienie człowieka, by zaznaczyć swój indywidualizm małymi gestami – odważnym tatuażem na plecach, nieprzeciętną fryzurą – i śmielszymi posunięciami. Komiks dokumentuje rezygnację ze swojego powołania oraz proces godzenia się z własnym przemijaniem, to również piękny obraz uczucia, które żyje w człowieku bez ustanku. "– To ja jestem specjalistą od przetrwania. Spędziłem czterdzieści lat w twoim sercu. – Jesteś bardziej uroczy, gdy się nie odzywasz".
welurowa-burza - awatar welurowa-burza
oceniła na915 dni temu