Czy wierzysz w Boga?

Okładka książki Czy wierzysz w Boga? autora Karl Rahner SJ, 9788370339739
Okładka książki Czy wierzysz w Boga?
Karl Rahner SJ Wydawnictwo: W drodze religia
religia
Glaubst du an Gott?
2015-01-01
2015-01-01
Kazimierz Napiórkowski

Kup Czy wierzysz w Boga? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czy wierzysz w Boga?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy wierzysz w Boga?

Pisarstwo Rahnera wyróżnia fakt, że z całą świadomością przyjmował on racje ateizmu. To dlatego akurat odpowiedzi tego teologa na pytanie o miejsce wiary w świecie, który wydaje się pozbawiony Boga, są ważne. Bóg jest przede wszystkim dla Rahnera tajemnicą, a jeśli historia nauki może wierzących czegoś nauczyć, to przede wszystkim tego, że Bóg nie jest częścią tegoż świata. Owszem, Rahner wierzy w możliwość doświadczenia transcendencji, ale jest to transcendencja zawsze zapośredniczona przez doświadczenia kategorialne, stąd tak naprawdę wierzącemu potrzebna jest odwaga wiary - odwaga do pomyślenia, że w głębi swojej istoty człowiek jest otwarty na Niewypowiadalnego.

28 użytkowników ma tytuł Czy wierzysz w Boga? na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Czy wierzysz w Boga? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czy wierzysz w Boga?

Karl Rahner SJ
Karl Rahner SJ
Teolog niemiecki, duchowny katolicki. Jeden z najbardziej wpływowych teologów XX wieku, który znacząco wpłynął na II Sobór Watykański. Próbował podobnie jak Yves Congar, Joseph Ratzinger (późniejszy papież Benedykt XVI) oraz Henri de Lubac, aktualne ludzkie doświadczenie oraz myśl połączyć z wiarą chrześcijańską. 16 tomów jego Schriften zur Theologie (1954-1984) stanęło u podstaw nowego kierunku Kościoła Katolickiego. Źródłem jego myśli był tomizm, kantyzm, fenomenologia oraz egzystencjalizm. Podczas pierwszych lat w seminarium, studiował prace Imannuela Kanta i Józefa Maréchala, na równi z pracami wielkiego średniowiecznego teologa Tomasza z Akwinu. W swoich pracach próbował połączyć to co najlepsze z myślenia przeszłości z myśleniem współczesnym. Jego myśl spotyka się z krytyką pochodzącą z kręgów pragnących powrotu do przedsoborowej praktyki oraz myśli neoscholastycznej.

Cytaty z książki Czy wierzysz w Boga?

Dodaj cytat z książki Czy wierzysz w Boga?