Krzyś i gang pelargonii

Okładka książki Krzyś i gang pelargonii autora Agnieszka Stelmaszyk, 9788376122168
Okładka książki Krzyś i gang pelargonii
Agnieszka Stelmaszyk Wydawnictwo: Book House Seria: Już czytam literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
Już czytam
2009-01-01
2009-01-01
48 min.

Kup Krzyś i gang pelargonii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krzyś i gang pelargonii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krzyś i gang pelargonii

Ciekawa, niebanalna historia. Bo jak pani Agnieszka coś napisze, to tak, że dzieciom czytać się chce!

Z wszystkich które posiadamy z serii, ta jest moim zdaniem najlepsza, najciekawsza,najpoczytniejsza, najbardziej rozpalająca wyobraźnie - wywołuje uśmiech.

Nasz Mistrz L. najczęściej ją sobie wybiera na wieczorne czytanie.
A kiedyś sam ją pewnie nie raz, nie dwa przeczyta jak się już dobrze nauczy literek

Zdecydowanie polecamy

Nasz Mistrz L. najczęściej ją sobie wybiera na wieczorne czytanie.

Zdecydowanie polecamy

Ta książka była bardzo fajna.

Ta książka była bardzo fajna.

74 użytkowników ma tytuł Krzyś i gang pelargonii na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Krzyś i gang pelargonii na półkach dodatkowych

Agnieszka Stelmaszyk
Agnieszka Stelmaszyk urodziła się w 1976 roku. Zanim odkryła swój talent pisarski, podejmowała się różnych zajęć. Już jako dziewczynka marzyła o tym, by zostać lekarzem lub przyrodnikiem. Później myślała o karierze archeologa, a nawet malarki. W pełni spełniona pouczyła się jednak dopiero jako pisarka. Autorka twierdzi, iż najbardziej w tym zawodzie pociąga ją fakt, że może wcielić się w dowolnie wybraną postać i na chwilę stać się kimś zupełnie innym. Pierwszym sukcesem pisarskim Agnieszki Stelmaszyk było wydanie w 2007 roku zbioru Opowiadania z morałem (Papilon). W tym samym roku na rynku pojawiła się pierwsza część powieści dla dzieci – Mali agenci. Od tego momentu historia potoczyła się już szybko. W 2009 roku w wydawnictwie BOOK HOUSE ukazała się seria 12 opowiadań Już czytam, Niezwykłe święta Kornelii (2009),Hinkul na bezkociej wyspie (2010). Rok 2010 był dla autorki przełomowy, gdyż zaowocował pierwszym tomem Kronik Archeo, książki, która okazała się wielkim hitem. Obecnie Agnieszka Stelmaszyk pracuje nad kolejnymi tomami Kronik Archeo, a także trylogią Koalicja szpiegów.

Upiorne andrzejki Agnieszka Stelmaszyk
Upiorne andrzejki
Agnieszka Stelmaszyk
Zachęcenie dzieci do samodzielnego czytania wymaga sięgania po interesujące książki z przygodami ich rówieśników. Takie książki powinny zawierać wciągającą fabułę, przemycać wiedzę i być źródłem dobrej zabawy. Do tego musi posiadać takie cechy jak duża czcionka, interesujące ilustracje oraz zawierać słownik i zadania pozwalające dzieciom na wykorzystanie zdobytych informacji. Do takich czytanek na pewni należą książki z serii „Już czytam” z Wydawnictwa Zielona Sowa. „Upiorne andrzejki” Agnieszki Stelmaszyk z ilustracjami Anity Siwiec to opowieść o wróżbach andrzejkowych. Bohaterzy chodzą do małej wiejskiej szkoły, którą bardzo lubią. Ewelina i Lilka są zainteresowane opowieściami pani Wiesi (wychowawczyni) o andrzejkowych wróżbach. Jedną z wielu jest „wróżba dla odważnych”. Wymaga ona pójścia za wieś, przejścia przy strasznej walącej się chacie i czekania na młodzieńca. Wówczas należy spytać się go o imię. Takie samo imię będzie miał przyszły mąż. Dziewczynki mimo strachu wędrują w chłodny, jesienny wieczór. Słyszą podejrzane odgłosy, widzą duchy zbliżające się do nich. Atmosfera pełna napięcia, grozy zmienia się w humorystyczną scenkę, kiedy okazuje się, że to koledzy z klasy chcieli dziewczynkom spłatać psikusa. Ich złe intencje obróciły się przeciwko nim: Ewelina i Lilka pytają chłopców o imiona, a oni naiwnie je mówią, na co ucieszone dziewczynki odpowiadają: „No to już znam swojego przyszłego męża! – obwieściła z triumfem. – Może to ty nim będziesz! Zobacz! – rzekłam i zatoczyłam ręką szeroki łuk”. Po takim odkryciu chłopcy uciekają w popłochu. „Upiorne andrzejki” to lektura trzymająca w napięciu, które na koniec rozładowujemy sporą dawką śmiechu. Poza pokazaniem szkolnego życia, podziału na dziewczęcy i chłopięcy świat odkryjemy piękno wiejskiego życia, sielankę umożliwiającą dzieciom samodzielne chodzenie i wracanie ze szkoły, ponieważ miejscowość jest tak mała, że nikt nie może się zgubić, a do tego blisko znajduje się las. Przyroda jest na wyciągnięcie ręki. Całość wzbogacono interesującymi ilustracjami Anity Siwiec. Wielość kolorów, prostota form, niesamowita bliskość dziecięcego sposobu tworzenia i postrzegania świata sprawiają, że książka staje się atrakcyjna graficznie już dla przedszkolaka. Duża czcionka sprawi, że chętnie będą po nią sięgali uczniowie ćwiczący trudną sztukę samodzielnego czytania. „Upiorne andrzejki” to interesująca, pouczająca, pełna humoru oraz pomysłów czytanka dla najmłodszych. Pierwsze przygody z tą książką można rozpocząć już w przedszkolu. Prosty język sprawi, że będzie to przyjemna lektura do słuchania, a następnie wspólnego czytania z rodzicem, by później stać się pomocą w samodzielnym czytaniu. Książka jest napisana lekkim, prostym językiem. Zdanie w stronie czynnej sprawiają wrażenie bardzo ożywionej akcji. Polecam!
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na98 lat temu
Zły Kocurek kontra wujek Muniek Nick Bruel
Zły Kocurek kontra wujek Muniek
Nick Bruel
Znacie już "Złego Kocurka"? Jeśli nie to macie co nadrabiać ponieważ to już czwarta część z serii o tym zwariowanym kocie. Powiem Wam, że ja nie miałam okazji poznać poprzednich książek, ale niedawno w moje ręce trafiła najnowsza część i stwierdziłam, że muszę poznać tego kocurka ;) Właściciele Kocurka i Szczeniaczka wyjeżdżają na tydzień z domu jednak nie mogą zostawić swoich zwierzaków bez opieki, umawiają się więc z wujkiem Muńkiem, że pod ich nieobecność on zamieszka z ich kotem i psem. I już na progu zaczyna się prawdziwa walka. Kocurek jest przerażony na widok tego wielkiego, grubego potwora. Jest przekonany o tym, że przyszedł do ich domu, aby go zjeść. Ucieka więc przed nim, a wyczyny wujka Muńka wcale nie poprawiają sytuacji. Najpierw omal nie usiadł na kocurka, kot się przestraszył i porozsypywał jedzenie. Potem wujek omal się nie pomylił i nie użył kocurka jako ścierki, później chciał użyć mopa, ale kot był w nim schowany. Za każdym razem Kocurek robił ogromny raban i hałas, aż w końcu uciekł na ulicę gdzie na ratunek przyszły mu inne koty... Powiem Wam, że przed przeczytaniem tej książki byłam nieco zdziwiona ilustracjami zamieszczonymi w środku. Wujek Muniek z wielkimi zębiskami, wujek Muniek trzymający kota tak jakby go dusił, kot wiecznie podskakujący i wydający z siebie dziwne dźwięki... Bez przeczytania książki ilustracje te naprawdę mogą wydawać się nieco straszne. Momentami wygląda po prostu jakby wujek Muniek znęcał się nad Kocurkiem. Ale tak oczywiście nie jest! Po przeczytaniu wiemy już o co chodzi, że to wszystko przypadki, że Kocurek przesadza, wyolbrzymia i histeryzuje, że nie dzieje mu się żadna krzywda, a wujek mimo tego, że kot ogromnie daje mu się we znaki ogarnia jakoś sytuację i daje radę choć nikt nie powiedział, że będzie łatwo... Oprócz opowiadania o przygodach Kocurka znajdziemy tutaj także kilka niedługich ciekawostek dotyczących kotów. Na przykład dlaczego koty boją się obcych ludzi? Dlaczego nie chcą zostawać same w domu? Dlaczego boją się głośnych dźwięków. Takie niedługie ciekawostki :) Powiem Wam, że książkę tę czyta się ekspresowo, naprawdę chwila moment i już koniec. Tekstu na stronach nie ma zbyt wiele, czasem jest on sporo powiększony, innym razem zamieszczony w formie komiksu. Czasem na stronie jest tylko jedno zdanie, innym razem kilkanaście. Oprócz opowiadania o zwariowanym kocie i jego opiekunie mamy tutaj także masę ilustracji. I tutaj muszę ponarzekać, bo są one czarno-białe i choć zazwyczaj nie przeszkadza mi brak kolorów to w tym konkretnym przypadku widziałabym masę kolorowych obrazków ;) Ale w żadnym wypadku nie przeszkadza to w czytaniu, a jest co poczytać. Zwariowany kot, zwariowane opowiadanie, zwariowane obrazki, zwariowana książka :)
Książeczki synka-i-córeczki - awatar Książeczki synka-i-córeczki

Cytaty z książki Krzyś i gang pelargonii

Dodaj cytat z książki Krzyś i gang pelargonii