Ślady sprzed milionów lat

Okładka książki Ślady sprzed milionów lat autora Michael Baigent, 8372455279
Okładka książki Ślady sprzed milionów lat
Michael Baigent Wydawnictwo: Amber Seria: Tajemnice przeszłości popularnonaukowa
popularnonaukowa
Tajemnice przeszłości
Ancient Traces
2000-01-01
2000-01-01
Kamil Omar Kuraszkiewicz

Kup Ślady sprzed milionów lat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ślady sprzed milionów lat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ślady sprzed milionów lat

Autor, który kojarzy się raczej z historią chrześcijaństwa - tym razem opisuje w swojej książce ciekawe odkrycia, nierzadko tajemnicze - dobrze napisane

Wbrew początkowemu wrażeniu poszukującej sensacji okładki jest to niezła książka, dużo rzetelnych danych i ciekawych przykładów, bez spiskowych teorii i naciąganych argumentów. Na końcu książki bardzo obszerna bibliografia.

„Ślady sprzed milionów lat” autorstwa Michaela Baigenta zabiera nas w odległą podróż poprzez wieki. Autor tropi zdumiewające prehistoryczne odkrycia archeologiczne, które przez wielu zostałyby przemilczane. Przedstawia próby odpowiedzi na wciąż niewyjaśnione zagadki, zatopienia pradawnej Atlantydy, występowania u starożytnych zaawansowanych technologii czy odnalezienia potężnych cywilizacji sprzed milionów lat.

Niniejsza pozycja bogata jest w wiele ciekawych odkryć, które nie pasują do obecnie nauczanej wiedzy o prehistorii. Michael Baigent unaocznia niesamowite znaleziska na kartach tej książki. Odcisk buta sprzed 213 000 000 lat, narzędzia sprzed 38 000 000 lat czy zastygłe w lawie wulkanicznej ślady stóp człowieka sprzed 3 600 000 lat. Tych, jak i wielu innych znalezisk wprost nie można pogodzić z obecnie przyjmowaną nauką historii człowieka. Autor maluje przed nami zupełnie inną wizję przeszłości, pokazując, że nasze początki mogły przebiegać zupełnie inaczej. Liczne mitologie i wierzenia wręcz krzyczą o tym, że inteligentne istoty zamieszkiwały Ziemię już przed milionami lat, a ludzkość tworzyła w odległej przeszłości cywilizacje, które potem zostawały niszczone przez wielkie kataklizmy.

Książka powinna przede wszystkim przypaść do gustu miłośnikom paleoarcheologii. Jest to ciekawa pozycja, która analizuje wiele odkryć i teorii, które pokazują, że człowiek mógł żyć już o wiele wcześniej. Skamieniały odcisk buta sprzed 200 000 000 lat czy ślady stóp człowieka zastygłe w lawie wulkanicznej sprzed 3 600 000 lat powinny dać nam sporo do myślenia. Książka została napisana ciekawie i czyta się ją bardzo szybko. Jest to kolejna już pozycja doskonale pokazująca, że w naszej historii jest jeszcze wiele luk, które domagają się wyjaśnienia.

„Ślady sprzed milionów lat” odpowiada na niektóre pytania, pozostające dotąd bez odpowiedzi. Współczesna nauka ignoruje wiele odkryć, tylko dlatego, że nie pasują do ugruntowanych już poglądów. Jednymi z takich odkryć są odnalezione w Afryce szczątki metropolii, która mogą pochodzić sprzed 200 tysięcy lat lub odkrycie z terenu Francji kompleksu podziemnych struktur, wykonanych rękoma istot rozumnych. Zastanawiające jest to, że powstały one około 175 tys. lat temu i były najprawdopodobniej wykonane przez neandertalczyków. Takich odkryć jest znacznie więcej, czekających, tylko aby je dokładniej zbadać i odkryć czyhające w nich tajemnice.

130 użytkowników ma tytuł Ślady sprzed milionów lat na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Ślady sprzed milionów lat na półkach dodatkowych

Okładka książki Święty Graal, Święta Krew Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Święty Graal, Święta Krew Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Okładka książki Mesjanistyczne dziedzictwo Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Mesjanistyczne dziedzictwo Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Święty Graal, Święta Krew Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Okładka książki Testament Mesjasza Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Testament Mesjasza Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln
Okładka książki Świątynia i Loża Michael Baigent, Richard Leigh
Świątynia i Loża Michael Baigent, Richard Leigh
Michael Baigent
Michael Baigent
Nowozelandzki pisarz i historyk-amator. Przyszedł na świat w bardzo katolickiej rodzinie, pod koniec lat 40. XX wieku w Christchurch, w największym mieście Wyspy Południowej. Studiował na Canterbury University (buddyzm, hinduizm i chrześcijaństwo),ale naukę ukończył na University of Auckland (psychologia). Po studiach przeprowadził się na Wyspy Brytyjskie, gdzie przez pewien czas pracował w BBC. Członek Wielkiej Zjednoczonej Loży Anglii (United Grand Lodge of England - UGLE). Największy rozgłos przyniosła mu książka zatytułowana "The Holy Blood and the Holy Grail", w której m.in. udowadniał, że Jezus Chrystus i Maria Magdalena mieli wspólne dziecko. Wybrane dzieła pisarza: "The Elixir and the Stone: The Tradition of Magic and Alchemy" (z Richardem Leighem, 1997, polskie wydanie: "Eliksir i kamień", Wydawnictwo Amber, 2000)," The Holy Blood and The Holy Grail" (z H. Lincolnem i R. Leighem, 1982, polskie wydanie: "Święty Gral, Święta Krew", KiW, 1999),"The Jesus Papers: Exposing the Greatest Cover-Up in History" (2006, polskie wydanie: "Archiwum Jezusa", Wydawnictwo Albatros, 2007). Żona: Jane (do 17.06.2013, jego śmierć),2 córki, w tym Tansi (ur. 1986).

Cytaty z książki Ślady sprzed milionów lat

Dodaj cytat z książki Ślady sprzed milionów lat

Ciekawostki historyczne