Diabelska alternatywa

- The Devil's Alternative
- 2016-04-13
- 2016-04-13
- Witold Kalinowski
Rok 1982. Świat w obliczu kryzysu, zagrożony wybuchem III wojny światowej. ZSRR brakuje ziarna, grozi mu klęska głodu na niespotykaną skalę. Kreml łakomym okiem spogląda na kraje Europy Zachodniej, rozważając uderzenie taktyczne nawet z użyciem broni nuklearnej. Sekretarz generalny KPZR potrzebuje 50 milionów ton amerykańskiego ziarna, aby nie dopuścić do zrealizowania tego scenariusza. Tymczasem z rąk zamachowców ginie szef KGB. Zabójcy uciekają do Berlina Zachodniego, gdzie zostają ujęci. Ich mocodawca, fanatyczny Ukrainiec Andrew Drake, porywa norweski tankowiec 'Freya' wiozący milion ton ropy i żąda uwolnienia swoich towarzyszy - inaczej skazi całe Morze Północne. Prezydent USA staje przed 'diabelską alternatywą' - każda jego decyzja może mieć fatalne następstwa. Adam Munro, brytyjski szpieg zainstalowany w Moskwie, jest jedynym człowiekiem mogącym rozwiązać kryzys i zapobiec katastrofie ekologicznej i wybuchowi nuklearnego konfliktu. Ale i on nie jest pewny, po czyjej jest stronie...
Kup Diabelska alternatywa w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Diabelska alternatywa
Świeżo po lekturze „Diabelskiej alternatywy" jestem świecie przekonana, z polityka to bardzo brudna sprawa. Co do samej lektury, to Forsyth wykonał kawał naprawdę porządnej roboty, za co mu chwała i cześć, ale z punktu widzenia mnie jako czytelnika- kobiety autor mocno przesadził ze szczegółami. Być może czytelnik- mężczyzna więcej interesujących ciekawostek odnajdzie w tej książce, ja niestety chwilami po porostu się nudziłam. Cała intryga, poprzez te właśnie wielgachne wprowadzenia i szczegółowe aż do bólu opisy, wydaje mi się rozmyta, całość zaś przegadana. Chociaż sam pomysł był niezły, nieprzewidywalne rozwiązanie wydawałoby się nierozwiązywalnej sprawy. A ostatnie zdania to już w ogóle było dla mnie ogromnym zaskoczeniem. W trakcie czytania „Diabelskiej alternatywy" po raz kolejny nasunęła mi się uwaga, że rozpad ZSRR i koniec zimnej wojny zmieniły wiele na świecie, ale są ludzie, którzy po nich płaczą, pan Forsyth jest jednym z nich- bo zabrano mu tematy do ciekawych książek- chyba najlepsze powieści pióra FF wiązały się jakoś z ZSRR- no i my wierni czytelnicy Forsytha uronimy czasem kilka łez, że nie będzie już drugiej „Ikony" na przykład.
Oceny książki Diabelska alternatywa
1543 użytkowników ma tytuł Diabelska alternatywa na półkach głównych- Przeczytane 1 106
- Sensacja 9
- Frederick Forsyth 5
- Kryminał 5
- 2013 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabelska alternatywa
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najlepszych sensacji, jakie do mnie zawitały. Dosłownie wbiła mnie w fotel na dwa pełne wieczory. Bardzo realna i świetnie opowiedziana historia, ale kiedy autorem jest sam Forsyth, to i oczekiwania odbiorcy są niemałe. Niewielki minusik za przewidywalny przebieg niektórych wątków, poza tym - bomba!.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli gdzieś w Sèvres stałby wzorzec thrillera szpiegowskiego, to „Diabelska alternatywa” byłaby do niego bardzo podobna. Wielka stawka, wielka polityka, globalne zagrożenie, wyraziści bohaterowie o wiarygodnych motywacjach, wartka akcja, emocje i odpowiednio rozmieszczone zwroty akcji.
I paradoksalnie ta „idealność” była jedynym zgrzytem, który towarzyszył mi przy lekturze. Wyobrażony wzorzec po prostu materializował się na kolejnych stronach tak dosłownie, że domyśliłem się finałowego plot twista. Mimo wszystko przednia zabawa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI paradoksalnie ta „idealność” była jedynym zgrzytem, który towarzyszył mi przy...
Dawno nie czytałam książki o tak wciągającej, dobrze skonstruowanej i dopracowanej fabule, podanej na tyle uniwersalnie, że nawet taki laik jak ja odnalazł się w świecie politycznym.
To moje pierwsze spotkanie z autorem, ale nie ostatnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z autorem, ale nie ostatnie.
Fantastyczna książka. Cały czas trzymająca w napięciu i w poczuciu autentyczności. Mój pierwszy kontakt z autorem. Zastanawiam się dlaczego tak późno na niego wpadłem. Książka zostanie ze mną na długo. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dawno czytałem, chyba nawet za czasów PRL, bardzo dobra ,polecam. Forsyth najlepszy -klasyka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo wszystko lekkie rozczarowanie po "Dniu Szakala", "Psach wojny" czy "Czwartym protokole". Reportażowa forma nie do końca do mnie przemówiła, a bardziej wręcz zmęczyła. Szczerze przyznam, że mnogość postaci i wątków sprawiała, szczególnie pod koniec lektury, że miałem problemy z skojarzeniem niektórych i trzeba było posiłkować się powrotem do wcześniejszych stron, niekiedy wręcz do początków książki. Sama historia też jakoś nieszczególnie mi się spodobała. Być może nie podołałem intelektualnie. Bywa.
Mimo wszystko lekkie rozczarowanie po "Dniu Szakala", "Psach wojny" czy "Czwartym protokole". Reportażowa forma nie do końca do mnie przemówiła, a bardziej wręcz zmęczyła. Szczerze przyznam, że mnogość postaci i wątków sprawiała, szczególnie pod koniec lektury, że miałem problemy z skojarzeniem niektórych i trzeba było posiłkować się powrotem do wcześniejszych stron,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam, żeby poczytać o porażce Rosji. Pod tym względem nie czuję się usatysfakcjonowana, ale poza tym książka w porządku. Zwroty akcji należycie zaskakują, można się zastanawiać, na kim który bohater był wzorowany.
ZSRR upadł, imperializm został i ma się świetnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZSRR upadł, imperializm został i ma się świetnie.
Rewelacja! Majstersztyk sensacji. Chyba najlepsza książka. Forsytha.
Rewelacja! Majstersztyk sensacji. Chyba najlepsza książka. Forsytha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając po kolei książki autora stwierdzam , ze są coraz lepsze . Historia z nagromadzeniem tylu niespodzianek , ze czytając nie można było doczekać się zakończenia . Pomysłowość autora jak i szczegóły techniczne w rożnej tematyce sprawiają , ze czyta się z zaciekawieniem. Sadze , ze przedstawiony wątek można przypisać zdarzeniom sprzed kilku lat( ISIS i mlodzi muzułmanie urodzeni za granica chcący walczyć o ideały).Serdecznie polecam 🫡
Czytając po kolei książki autora stwierdzam , ze są coraz lepsze . Historia z nagromadzeniem tylu niespodzianek , ze czytając nie można było doczekać się zakończenia . Pomysłowość autora jak i szczegóły techniczne w rożnej tematyce sprawiają , ze czyta się z zaciekawieniem. Sadze , ze przedstawiony wątek można przypisać zdarzeniom sprzed kilku lat( ISIS i mlodzi muzułmanie...