Ratownik

- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 2006-07-03
- Andrzej Szulc
Szczęście w końcu uśmiecha się do skromnego plażowego ratownika z Bostonu, Neda Kelly'ego. Udaje mu się poderwać wspaniałą dziewczynę - piękną i bogatą Tess McAuliffe. Zanim jednak zaczną wspólne życie, Ned musi załatwić ostatnią sprawę - pomóc kumplom ukraść warte 60 milionów dolarów obrazy Picassa, Cezanne'a i Pollocka. Doskonale zaplanowany skok na ekskluzywną rezydencję okazuje się mistyfikacją - obrazów już tam nie ma! Tego samego wieczoru niedoszli złodzieje zostają bestialsko zamordowani; ginie także Tess. Podejrzenia padają na Neda, który wcale nie zamierza oddawać się w ręce policji. Tropem uciekiniera rusza młoda agentka FBI, Ellie, specjalizująca się w kradzieży dzieł sztuki. Nie przypuszcza, że wkrótce sama zechce pomóc swojej zwierzynie.
Kup Ratownik w ulubionej księgarni
- Przeczytane 2013 4
- 2013 3
- Patterson James 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ratownik
Sympatycznie się czyta. Główni bohaterowie słodkie dzieciaki - tak ich widzę. Cała historie dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"I nagle pomyślałem: co warto jest ratownik, który nie potrafi uratować życia?"
To miała być prosta robota. Czy coś mogło pójść nie tak? Ned Kelly przekonuje się na własnej skórze że wszystko...w jednej chwili całe jego życie zostaje wywrócone do góry nogami, a wszystkie wspaniałe plany runęły jak domek z kart. Ned traci wszystko, miłość, przyjaciół i bliskich. Desperacko walczy aby oczyścić swoje imię a pomoc, niespodziewanie, otrzymuje od osoby która miała go ścigać. Na jaw wychodzą tajemnice które miały nie ujrzeć światla dziennego. Kim tak naprawdę była Tess? Co wspólnego ze sprawą ma ojciec Neda?Kto tak naprawdę stoi za całą sprawą? I dokąd doprowadzi Neda znajomość z Ellie?
"Żaden problem nie jest tak wielki, żeby nie dało się go rozwiązać."
Fabuła książki jest wciągająca, akcja nabiera rozpędu z każdą przeczytaną stroną, a zwroty akcji są zaskakujące. To wszystko razem powoduje że ciężko oderwać się od książki. Naprawdę warto sięgnąć po ten tytuł.
Ocena 8/10
"I nagle pomyślałem: co warto jest ratownik, który nie potrafi uratować życia?"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo miała być prosta robota. Czy coś mogło pójść nie tak? Ned Kelly przekonuje się na własnej skórze że wszystko...w jednej chwili całe jego życie zostaje wywrócone do góry nogami, a wszystkie wspaniałe plany runęły jak domek z kart. Ned traci wszystko, miłość, przyjaciół i bliskich....
Historia o romansie i sile przyjaźni. Główny bohater Ned Kelly,
Czy uda mu się oczyścić swoje imię?
Od tej pory jego życie będzie wywrócone do góry nogami. Każdy dzień będzie niespokojny aż do ukończenia śledztwa.
Historia o romansie i sile przyjaźni. Główny bohater Ned Kelly,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojest ratownikiem i prowadzi spokojne życie na Bostońskiej plaży. Pewnego dnia zostaje niesłusznie posądzony o morderstwo.
Czy uda mu się oczyścić swoje imię?
Lubie sposób pisania Pattersona. Ponadto tematyka też mi odpowiada. Niemniej jednak ta książka plasowała się nieco niżej od poprzednich. Jakoś tak nie do końca mnie porwała. Ciekawa, dobrze napisana, ale to wszystko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz czytałam książkę przedstawioną od strony poszukiwanego. Naprawdę ciekawa narracja. Jednak książka nie zrobiła na mnie wrażenia, jak inne publikacje tego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa powieść detektywistyczna. Postaci kierujące się adrenaliną.
Bardzo ciekawa powieść detektywistyczna. Postaci kierujące się adrenaliną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa zachodzie bez zmian. A właściwie u pana Pattersona i współpracującego z nim autora - w tym wypadku Andrew Grossa. Czytając "Ratownika" nie miałam wątpliwości, że będzie to dobry, ciekawy kryminał z szybką akcją, zwrotami akcji i głównym bohaterem, którego na pewno polubię. Dzięki krótkim, jedno-, dwustronicowym rozdziałom powieść czyta się szybko i z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFenomenalnie poprowadzona fabuła, a akcja przyspiesza wraz z przewracaniem kolejnych stronic. Ciekawie wykreowani bohaterowie, zaskakujące zwroty akcji i krok po kroku rozwiązywana tajemnica.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca książka. Miło i szybko się ją czyta. Wartka akcja, ciekawi bohaterowie oraz interesująca fabuła to znak rozpoznawczy Jamesa Pattersona. Polecam fanom autora i nie tylko.