Berło Serapisa i inne opowiadania

2016-03-02
2016-03-02
2013-06-18
Andrzej Polkowski, Agnieszka Fulińska
Młodzi Herosi, oddajemy w Wasze ręce zbiór dziewięciu opowiadań, w których Rick Riordan opisał niezwykłe i niebezpieczne przygody Percy’ego Jacksona, Annabeth oraz Sadie i Cartera Kane’ów. Macie okazję jako pierwsi na świecie sięgnąć do tej wyjątkowej kolekcji przygód Waszych ulubionych bohaterów serii „Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy”, „Olimpijscy Herosi” oraz „Kroniki Rodu Kane”!

"Berło Serapisa"
"Korona Ptolemeusza"
"Syn Sobka"
"Percy Jackson i spiżowy smok"
"Percy Jackson skradziony rydwan"
"Percy Jackson i miecz Hadesa"
"Percy Jackson i laska Hermesa"
"Leo Valdez i pościg za Bufordem"
"Pamiętnik Luke'a Castellana"

Kup Berło Serapisa i inne opowiadania w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Berło Serapisa i inne opowiadania

Oceny książki Berło Serapisa i inne opowiadania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Berło Serapisa i inne opowiadania

Książka spoko. Nie lubię za bardzo krótkich opowiadań, ale te były dokończeniem wątków jednej z moich ulubionych serii. Dodatkowo zostały napisane w bardzo przystępnie.

Bardzo podobała mi się ta książka bo była dokończeniem wszystkich wątków z olimpijskich herosów Percego Jacksona i rodu Kane 🧡
miło wrócić do postaci które umarły😓

Polecam przeczytać książkę po percy Jackson po Ród Kane i po Olimpijskich Herosach nie prędzej bo nie będzie cię rozumieć😉

Pierwsze trzy opowiadania to zestawienie Percego Jacksona i Rodu Kane 🍂
Bardzo podobało mi się to że kończyli wątek z rodu Kane (bez spoilerów) bardzo mi było wrócić miło wrócić do Rodu Kane i Percego Jacksona💕
ocena tych trzech opowiadań 9.5 na 10
bo jakiegoś szału nie było 😉

Kolejne 4 opowiadania to historię z Percego Jacksona
Percy dostaje różne misje poboczne bardzo lużno mi się to czytało
ocenka też 9.5 na 10 ❤️

Następne opowiadanie to wątek dziejący się w środku w trakcie Olimpijskich Herosów który jest bardzo fajną dodatkową historyjką 💞
dam 9 na 10 🧡

Ostatnio opowiadanie jest o tym co działo się przed tym jak Anabeth Lucke i Thalia przyszli do obozu herosów❤️‍🩹
jest to bardzo wzruszające i smutne♥️ (dla tych co wiedzą co się dalej stało z Luckiem)
ocena takie 9.5 na 10

Ocena całej książki 9,5 na 10 ❤️‍🔥
Polecam faną Ricka Riordana bardzo ✨

miło wrócić do postaci które umarły😓

Pierwsze trzy opowiadania to zestawienie Percego Jacksona i Rodu Kane 🍂
Bardzo podobało...

W tej mieszance opowiadań światy egipskich i greckich bogów mieszają się, a bohaterowie muszą połączyć siły przeciw niebezpieczeństwom zagrażającym im wszystkim.

3534 użytkowników ma tytuł Berło Serapisa i inne opowiadania na półkach głównych
992 użytkowników ma tytuł Berło Serapisa i inne opowiadania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Berło Serapisa i inne opowiadania

Rick Riordan
Rick Riordan
Amerykański pisarz, autor powieści kryminalnych oraz powieści dla młodzieży z gatunku fantasy. Riordan studiował na Uniwersytecie stanu Teksas, specjalizując się w historii i anglistyce. Przez lata pracował jako nauczyciel. Sławę przyniosła mu bestsellerowa seria powieści dla młodzieży, których bohaterem jest nastoletni Percy Jackson, współczesny amerykański chłopiec, który odkrywa, że w rzeczywistości jest synem greckiego boga Posejdona. Obecnie Riordan mieszka w Teksasie wraz z żoną i dwoma synami.

Złodziej pioruna. Powieść graficzna Rick Riordan
Złodziej pioruna. Powieść graficzna
Rick Riordan Attila Futaki
Zawsze przyjemnie jest wrócić do świata herosów, zwłaszcza, że to tak świetne historie! To właśnie z takim nastawieniem sięgnęłam po ten komiks. Czy się zawiodłam? Niekoniecznie, ale wystarczy powiedzieć, że oczekiwałam o wiele więcej, niż finalnie dostałam. Komiks jest świetny dla młodszego czytelnika, który jeszcze nie chce w pełni wejść do mitologicznego świata i obawia się wielu stron treści, to wszak bardziej przystępna forma dla tych, co dopiero zaczynają czytelniczą przygodę. Jest również dobry dla tych czytelników, co chcą na szybko przypomnieć sobie o wydarzeniach z jednej części na chwilę przed rozpoczęciem lektury kolejnej. Ja jednak zauważam w niej kilka wad, ponieważ najbardziej w serii o Percym zwracam uwagę na historię. W komiksie przedstawiono tylko najważniejsze wydarzenia, na czym cała historia niezwykle cierpi (wszak skrócenie ponad trzysta stronnicowej książki do nie mała stu, jest dosyć trudnym wyzwaniem). Czytelnik nie znający materiału źródłowego może odnieść wrażenie, że ogląda powieść graficzną, w której ktoś wyrwał kilka ważnych stron. W tak krótkiej powieści ciężko jest pokazać motywacje postaci i odpowiednio wykreować mitologiczny świat bogów i herosów, a sama intryga dość szybko zostaje rozwiązana nie dając czytelnikowi nawet chwili na zastanowienie się nad motywacjami bohaterów i dojścia do wniosku kto może stać za tą całą zagadką. Nie do końca również podobała mi się kreska, bo choć w pewnym sensie była przyjemna, idealna dla młodszego czytelnika, była również zbyt uproszczona powodując wiele dziwnych i niepokojących asymetrii w twarzach herosów (i nie tylko). Tło także nie zostało dobrze zarysowane i po prostu sam komiks wygląda jakby był z lekka niedopracowany. Na jego stronach nie czuć klimatu, tak charakterystycznego dla tej opowieści o herosach i bogach greckich. Nie wątpię, że może on się podobać, dla mnie był świetny jako uzupełnienie całości, jednak na pewno do niego nie powrócę, o wiele bardziej podoba mi się materiał źródłowy.
LosingHope - awatar LosingHope
Trollhunters. Łowcy trolli Guillermo del Toro
Trollhunters. Łowcy trolli
Guillermo del Toro Daniel Kraus
Wyobraźcie sobie, że nagle zostajecie w środku nocy wyrwani ze swojego łóżka i budzicie się w nieznanym miejscu. Tak właśnie Jim Strugers dowiaduje się, że potwory naprawdę istnieją i zostaje wrzucony w świat, którego istnienia nawet nie podejrzewał. By nie dopuścić do powrotu nienasyconego Gunmara, wraz ze swoim przyjacielem Tubem i niespodziewanymi przyjaciółmi muszą stanąć do walki o swoje miasto. Po książkę "Trollhunters. Łowcy trolli" Daniela Krausa i Guillermo del Toro sięgnęłam po obejrzeniu adaptacji Netflixa pod tym samym tytułem. Bajka wciągnęła mnie ogromnie swoim magicznym klimatem, epickim bitwami i ciekawą fabułą, więc jeśli była opcja by jeszcze raz spotkać się z tymi bohaterami, nie mogłam sobie tego odpuścić. Chociaż historia mocno się różni od tej którą znałam z serialu, to i tak było ciekawie. Widać tu coś jakby prototyp znanej mi historii, bo i tak jest - książka miała premierę na rok przed serialem. Dzięki temu jednak wiele rzeczy jest nowych i bardzo zaskakuje, a znowu niektóre, choć trochę inne, są tak bardzo znajome i przeze mnie lubiane♥️ Bardzo spodobały mi się znajdujące się w książce kolorowe grafiki - tworzą one świetny klimat! Całość czyta się lekko i szybko. Intryguje i nie nudzi, a historia jest czymś nowym. Powiem wam, że ta wersja, choć skierowana do młodzieży, jest mroczniejsza niż serialowa. Tutejsze trolle nie jedzą skarpetek, a porywają dzieci z ulic by zaspokoić swój głód. Kolejną różnicą są tu bohaterowie - choć są charakterem bardzo podobni do tych już nam znanych,w wielu rzeczach się różnią. Blinkus jest tutaj Mrugusiem, i choć też ma tu wiele oczu i rąk, to wygląda zdecydowanie inaczej, tak samo Gunmar czy Aaargh!. Na szczęście Tubb nie traci swojego humoru, zawsze jest u boku Jima, i był tu chyba moją ulubioną postacią. To historia dla fanów serialu i dla młodszej młodzieży. Jeśli znacie już ją z Netflixa, na pewno was zainteresuje. a odkryjecie też coś nowego. Jeśli jednak dopiero co chcielibyście odkryć świat trolli, to jest to bardzo przyjemna młodzieżówka, choć może trochę krwawa, która jednak wciąga od pierwszych stron, co już samo w sobie dobrze o niej świadczy ;) Książkę oceniam na 6/10, była naprawdę niezła.
Bookedparadise - awatar Bookedparadise
Słońce i gwiazda Rick Riordan
Słońce i gwiazda
Rick Riordan Mark Oshiro
Nico di Angelo to najlepsza postać z tej serii i każdej innej. Wewnętrzna przemiana, relacja z Willem i jego niezwykła moc po prostu rzucają na kolana.🖤 Osobiście wątek, że główny bohater przeżył coś mrocznego, tajemniczego i traumatycznego, co dało mu siłę, wiedzę i doświadczenie to dla mnie po prostu wisienka na torcie. Sam opis Tartaru i jego ponurych mieszkańcowi to po prostu 100/10. Dom Hadesa właśnie tym zabłysnął przez co został jedną z moich ulubionych książek Ricka Riordana. W Słońcu i Gwieździe mamy zapewnione to i jeszcze więcej. Odkrywamy przeszłość Nica, jego koszmary, lęki oraz pragnienia. Dowiadujemy się, co się mu przytrafiło podczas samotnej wędrówki przez Tartar. Rozwijany jest wątek Boba (no bo przecież od tego się zaczęło),Nyks oraz magicznych rzek Podziemia. Po raz pierwszy naprawdę mamy okazję poznać Persefonę, jej stosunek do Nica oraz jego ojca. Sam Hades właśnie w tym tomie ma okazję pojawić się jako swego rodzaju najlepszy olimpijski ojciec (co w sumie nie jest takie trudne; małą ma konkurencję😉). Poza tym większą rolę mają także Troglodyci, który po POA zostali bez domu. Więź Nica z Podziemiem też widać w bardzo poruszający sposób. Chłopak uważa Podziemie za swój drugi dom, a strach i błędne stereotypy Willa bierze głęboko do serca.🪦 Poruszane są wątki przemiany i możliwości zmiany niezależnie od swojej mrocznej przeszłości. Ja dla mnie jest to czyste ∞/10🤩🤩🤩🤩. Polecam wszystkim i każdemu (choć, czy to dla każdego, to już inna sprawa).
Mag_MGD - awatar Mag_MGD
Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań Cassandra Clare
Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań
Cassandra Clare Libba Bray Lev Grossman Veronica Roth Stephanie Perkins Jennifer E. Smith Leigh Bardugo Francesca Lia Block Brandy Colbert Nina LaCour Jon Skovron
Bardzo ciekawy i urozmaicony zbiór dwunastu opowiadań, skierowany głównie do młodzieży, ale niekoniecznie. Dorosłemu też może przypaść do gustu. Opowiadania na wakacje , na lato, na miłość, przerywnik w czytaniu, na gorące romantyczne popołudnie , w poczekalni, pociągu, tam gdzie chcesz. Akurat zdążycie przeczytać choć jedno w wolnej chwili. A potem następne... Po prostu , bierzcie i czytajcie po kolei lub wybierzcie sobie coś od serca. Każde na swój sposób jest oryginalne i urocze. Wszystkie wiąże jeden temat miłość, od tej pierwszej subtelnej ,bezbronnej, najczystszej dziewczyny do chłopaka czy odwrotnie; miłości niespełnionej; bez wzajemności; poprzez zaawansowane związki; ostatnie pożegnanie w szpitalu w postaci spektakularnego cofnięcia się w czasie, coś w rodzaju science fiction; opowiadanie grozy; horror w kinie; miłość tęczowa męska, żeńska; pętla czasowa coś w rodzaju filmu ,, Dzień świstaka’’. W tle zaś prawie każdego pojawia się plaża, ciepłe lub upalne dni, woda, ośrodki wczasowe, baseny kąpielowe, camping, ogniska, wakacje, urlopy, obozy wypoczynkowe, wycieczki motocyklowe, skoki z urwiska, kino letnie. Jest wszystko co zapragniecie brać garściami z pięknych , letnich wakacji i gorącego lata , z miłości. Wszystkie opowiadania są wciągające, o wartkiej akcji, żadnych dłużyzn. Naprawdę chce się czytać. Nawet ja co nie zachwycam się makabrycznymi scenami strachu, z wielkim zainteresowaniem pochłonęłam opowiadanie ,, Ostatni bój w Horrelaksie’’. Jest to podwójny horror, na ekranie i w samym kinie na widowni. Polecam wszystkie opowiadania , co do jednego!
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Władca piasków Eliza Drogosz
Władca piasków
Eliza Drogosz
Niedawno gdy sięgałam po powieść miałam małe obawy. W końcu próbowałam z nią już wcześniej, ale przeczytałam zaledwie kilka stron i okazało się, że jednak nie mam na ochoty. Bałam się, że okaże się być nudna i zacznę żałować impulsywnego zakupu. Do tego autorka jest młodą osobą, zaledwie kilka lat ode mnie starszą, a do takich mam raczej dystans - kilka razy już się zawiodłam. Jednak temat mnie zaciekawił - no hej, egipscy bogowie, których lubię od zawsze! W końcu sięgnęłam po książkę i przewracałam kartki z szybkością burzy piaskowej! Powieść wgniotła mnie w kanapę i pomimo tego, że nie jest bardzo górnolotna, to czasem miło przeczytać coś typowo dla nastolatków. Władca Piasków to pierwszy tom Ksiąg Ankh - magicznej dwutomowej serii o egipskich bogach. Z powieści na pierwszy plan wysuwa się dwójka bohaterów. Sonia to całkowicie zwyczajna dziewczyna z Krakowa, która w egipskim muzeum doznaje wizji, której nie rozumie, a która ma znacznie zmienić jej spojrzenie na świat. Oliver natomiast to typowy gburowaty nastolatek, który staje się naszym superbohaterem z pustyni (nie pytajcie, ok?). Eliza Drogosz przedstawia nam niesamowity świat, w którym egipscy bogowie odradzają się po latach uśpienia w ciałach niczego nieświadomych nastolatków. Młodzi bogowie nie zdają sobie sprawy ze swojego nadzwyczajnego pochodzenia. Są raczej mało boscy i potężni, ale w kontekście tego całego odrodzenia jedynie dodaje im to magii. Nie wiem czy taki był zamiar autorki, czy to wina małego doświadczenia w zakresie kształtowania postaci, ale wyszło interesująco! Młodzi bohaterowie stają przed obliczem żądnego władzy odrodzonego Ra, dla którego powrót niewolnictwa to dopiero początek zabawy. Czy naszym bohaterom uda się uciec przed bogiem słońca? Jaki jest prawdziwy cel zorganizowania "Na piaskach egipskiej pustyni"? Książka bardzo mnie zaciekawiła i wciągnęła. Spodziewałam się czegoś znacznie gorszego, więc Władca Piasków naprawdę mnie miło zaskoczył. Na jednej z półek już grzecznie na mnie czeka kolejny tom pełen piaskowych przygód. Już nie mogę się doczekać, gdy go zacznę (chociaż w tej chwili nie mam na niego ochoty 😛). W sumie to jedyne co mi się nie podoba to okładka. Jak kolorystyka nawet nawet, tak wykonanie... Według mnie wygląda jak zlepek kilku zdjęć, tak powiedzmy do dwudziestu minut w GIMPie. Nie moje klimaty z tą okładką, a szkoda, bo tak upycham ją z tyłu regału - gdyby była ładna to grzałaby miejsce w pierwszym rzędzie 😃. ~ Aisak z ukochanehistorie.blogspot.com
Aisak - awatar Aisak
Próba żelaza Cassandra Clare
Próba żelaza
Cassandra Clare Holly Black
Callum Hunt od zawsze wiedział, że to przez magię i samych magów jego matka zginęła. Teraz gdy ma dwanaście lat musi przystąpić do egzaminu na kandydata do Magisterium. Jednak ojciec chłopaka chociaż sam jest magiem przez swoją przeszłość i losy jego żony szczerze nienawidzi wszystkiego co jest związane z magią i każe synowi zrobić wszystko aby nie zdać. Chociaż chłopcu poszło koszmarnie to jakimś cudem zostaje przyjęty i siła zabrany do szkoły, tak rozpoczyna się pierwszy rok nauki. Miałam wielkie nadzieję względem tej serii. Ostatnio mam fazę na tego typu historię, młodzi ludzie, którzy zaczynają swoją przygodę ze szkołą magii i niestety w porównaniu do innych dobrze mi znanych historii ta wypada przeciętnie. Sam system magiczny jest unikalny i zdecydowanie stanowi mój ulubiony motyw w tej serii. Callum jest na pierwszym roku czyli żelaza a jego opiekunem jest mag Rufus, którego swoją drogą bardzo lubiłam. Nauka żywiołów, walka z Wrogiem Śmierci naprawdę mnie kupiły ale z resztą było gorzej. Bohaterowie byli bez żadnej głębi. Nawet nie zaczaiłam w którym momencie stali się nagle tak wielkimi przyjaciółmi bo nie dało się tego wyczuć w ich gestach czy rozmowach. Szczerze mówiąc też nie szczególnie ich polubiłam a tym bardziej się z nimi nie zżyłam, co mnie ogromnie rozczarowało bo strasznie na to liczyłam. Fabularnie mimo, że sporo się działo to szczerze mówiąc się troszkę nudziłam. Mimo ,że akcja gnała to tak naprawdę nic mnie nie zachwyciło czy sprawiło, że odczuwałam jakieś silniejsze emocje. Rzekomy plottwist, który na końcu miał zwalić czytelnika z nóg nie był dla mnie zaskoczeniem bo łatwo szło się domyślić prawdy i przewidzieć chociaż część z tego. Zaczęłam drugi tom w nadziei, że będzie on lepszy, ale niestety moje rozczarowanie wzrosło bo główny bohater i jego najlepsi przyjaciele zaczęli mnie po prostu irytować i dałam sobie spokój z tą serią bo szkoda mi nerwów i czasu na serię, która miała być moją nową miłością a stała się największym rozczarowaniem.
_nati_book_ - awatar _nati_book_
Akademia Dobra i Zła Soman Chainani
Akademia Dobra i Zła
Soman Chainani
Co do książki to początek trochę długo się rozwijał przez co delikatnie przynudzało. Postać Sofii wkurza mnie od początku do końca. Agata za to jest fajna, ale łatwowierna co później delikatnie mnie drażniło, bo ile można wybaczać 😅 Co do świata to podoba mi się jak jest wykreowany, jak obie akademie się od siebie różnią i że po trochu poznajemy obie strony a nie tylko jedna. Jedna rzecz mi się nie podobała. Dlaczego zły charakter musi być brzydki? Nie rozumiem tego. Znaczy trochę rozumiem bo brzydkie wnętrze to brzydota na zewnątrz, ale czy właśnie nie chodzi o to że najgorszy czarny charakter potrafi ukryć ten brzydki środek... i tak powinno być z każdym złym charakterem a nie tylko jednym... cóż może w przyszłych tomach sie to zmieni i wprowadzą lekcje "bądź piękny, ale zły" czy coś w tym stylu 🤣 Dobra kochani bo czuję, że czekać też na postać pięknego księcia 😏 przejdźmy zatem do Tedrosa, syna króla Artura. Książę ten szuka prawdziwie dobrej księżniczki. Jednak sam z początku jest dupkiem i błędnie ocenia innych mimo, że serce podpowiada mu prawdę. Wszyscy są w nim zakochani bo jest piękny i bla bla bla. Dla mnie ten typ błyszczy dopiero pod koniec książki i to nie jakimś szczególnym blaskiem. Zakończenie książki było ciekawe i emocjonujące. Całość mimo kilku minusów mi się podobała i zamierzam zagłębiać się w dalsze tomy ❤ Jeśli czytaliście to podzielcie się wrażeniami🥰 Tytuł: Akademia dobra I zła Autor: Soman Chainani Wydawnictwo: @wydawnictwojaguar Ocena: 4/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️
_1magic_book_ book - awatar _1magic_book_ book

Cytaty z książki Berło Serapisa i inne opowiadania

To inteligencja wygrywa wojny, a nie brutalna siła.

To inteligencja wygrywa wojny, a nie brutalna siła.

Rick Riordan Berło Serapisa i inne opowiadania Zobacz więcej

Jason miał taką minę, jakby próbował rozwiązać jakieś równanie.
– Pozwól, że wyrażę to prosto. Twój stolik uciekł… bo wyczyściłeś
go ajaksem.
– Wiem, wiem, jestem kretynem! – jęknął Leo. – Genialnym
kretynem, ale jednak kretynem. Buford nienawidzi czyszczenia
ajaksem. Musi być cytrynowe pronto z ekstranawilżaniem...

Jason miał taką minę, jakby próbował rozwiązać jakieś równanie.
– Pozwól, że wyrażę to prosto. Twój stolik uciekł… bo wyczyściłeś
Rozwiń

Rick Riordan Berło Serapisa i inne opowiadania Zobacz więcej

Słyszałem szept ich małych móżdżków: Syn boga mórz! Syn boga mórz! Super jest być celebrytą wśród kałamarnic.