Chrześcijański świat poezji Prudencjusza

Okładka książki Chrześcijański świat poezji Prudencjusza autora Stanisław Stabryła, 9788375253212
Okładka książki Chrześcijański świat poezji Prudencjusza
Stanisław Stabryła Wydawnictwo: Polska Akademia Umiejętności Cykl: Prace Komisji Filologii Klasycznej (tom 40) językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
Prace Komisji Filologii Klasycznej (tom 40)
2014-01-01
2014-01-01

Kup Chrześcijański świat poezji Prudencjusza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chrześcijański świat poezji Prudencjusza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chrześcijański świat poezji Prudencjusza

Na półkach: , , , , , , ,

Prof. Stabryła napisał przed laty dwie książki mające w tytule "świat poetycki", a ich głównymi bohaterami byli Wergiliusz i Owidiusz. W tej książce przedmiotem zainteresowania Autora jest Prudencjusz, jeden z najwybitniejszych poetów chrześcijańskich starożytności. Zgodnie z klasycznym schematem de vita et scriptis zostały w książce przedstawione biografia Prudencjusza oraz jego całkiem obszerny zbiór poezji. Poszczególne rozdziały przypisane zostały do konkretnych dzieł, przy czym najwięcej miejsca poświęcił Stabryła poematom "Psychomachia" oraz "Peristephanon", którymi zajmował się już w swoich wcześniejszych tekstach. Dobrze uzupełnić tą książką lekturę utworów Prudencjusza, które szczęśliwie zostały w całości przełożone na polski przez M. Brożka (tym bardziej że cytaty podawane są tylko w oryginale).

Tomasz Babnis

6 użytkowników ma tytuł Chrześcijański świat poezji Prudencjusza na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Chrześcijański świat poezji Prudencjusza na półkach dodatkowych

Stanisław Stabryła
Stanisław Stabryła
Stanisław Stabryła – polski filolog klasyczny, profesor zwyczajny, wieloletni dyrektor Instytutu Filologii Klasycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Studiował filologię klasyczną na UJ. W 1976 został docentem UJ, w 1983 profesorem filologii klasycznej UJ, 1997–2006 był też profesorem Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie, gdzie pełnił funkcję kierownika Katedry Historii Kościoła w Starożytności. Obecnie jest profesorem Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej Ignatianum w Krakowie, gdzie kieruje Katedrą Kultury Starożytnej i Średniowiecznej. Wykłada historię kultury starożytnej. W latach 1996-2001 był redaktorem naczelnym kwartalnika "Nowy Filomata" poświęconego kulturze antycznej. Zainteresowania naukowe profesora Stabryły obejmują literaturę grecką, rzymską i chrześcijańską, antyczną teorie literatury oraz recepcję antyku w literaturze europejskiej i polskiej. Jest autorem ok. 200 prac naukowych, popularnonaukowych i literackich, w tym przeszło 30 książek. Opracował i wydał kilka przekładów dzieł autorów starożytnych (np. Eneida Wergiliusza, Pieśni Horacego, Antologia tragedii greckiej, 1989, Rzymska krytyka i teoria literatury, 1983, Antygona Sofoklesa, 1998),a także własne tłumaczenia z literatury rzymskiej (np. Nowele rzymskie, 1975, Myśli Seneki, 1987, Metamorfozy Owidiusza przełożone wspólnie z Anną Kamieńską).

Okładka książki Baśnie serbskie. Antologia tekstów ludowych i literackich Dejan Ajdačić, Ljiljana Pešikan-Ljuštanović, Violetta Wróblewska
Okładka książki Pan Samochodzik i… Marcin Hlebionek, Rafał Moczkodan
Pan Samochodzik i… Marcin Hlebionek, Rafał Moczkodan
Okładka książki Technopaideia Sebastian Borowicz, Małgorzata Gajak-Toczek, Joanna Hobot, Miłosz Horodyski, Michał Krzykawski, Gościwit Malinowski, Sidey Myoo, Anna Nacher, Marta Rusek, Edyta Sadowska, Dariusz Szczukowski, praca zbiorowa
Okładka książki Język polski? Chcę i mogę! Część 1 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Język polski? Chcę i mogę! Część 1 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Okładka książki Język polski? Chcę i mogę! Część 2 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Język polski? Chcę i mogę! Część 2 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Okładka książki Planer redaktora #1 Tomasz Karpowicz, Elżbieta Sokołowska
Planer redaktora #1 Tomasz Karpowicz, Elżbieta Sokołowska
Okładka książki Cukier na języku. Rozmowy o cukrzycy Jerzy Bralczyk, Leszek Czupryniak, Artur Mamcarz

Cytaty z książki Chrześcijański świat poezji Prudencjusza

Dodaj cytat z książki Chrześcijański świat poezji Prudencjusza