Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich
To poruszająca opowieść o ludziach, którzy za wierność Chrystusowi zapłacili najwyższą cenę. Stanisław Stabryła przedstawia historie męczenników pierwszych wieków chrześcijaństwa. Łącząc literacką narrację z historyczną rzetelnością, przenosi czytelnika w realia antycznych prześladowań.
W barwnych opowieściach przybliża życie i śmierć takich postaci, jak św. Szczepan, św. Polikarp, św. Agnieszka czy św. Feliks z Tibiuki. W opowiadaniach odnajdziemy zarówno heroiczne świadectwa męstwa, jak i historie ludzkiej słabości oraz triumfu wiary.
Dziś, w świecie pełnym fałszywych autorytetów i moralnych kompromisów, warto sięgnąć po inspirację płynącą z tych świadectw. Historie męczenników przypominają, że prawdziwa odwaga to wierność Prawdzie – bez względu na cenę.
PROF. STANISŁAW STABRYŁA
polski filolog klasyczny, profesor zwyczajny Uniwersytetu Jagiellońskiego, autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat literatury łacińskiej okresu augustowskiego oraz kultury antycznej. Dokonał najnowszego przekładu Wyznań św. Augustyna oraz Opowieści o św. Franciszku.
– Tak, jestem chrześcijaninem – odparł Apoloniusz – i dlatego oddaję cześć Bogu Stwórcy nieba i ziemi, i wszystkiego, co istnieje. Człowiek, który nie zachowuje sprawiedliwych, dobrych i wspaniałych przykazań Bożych łamie prawo, jest bezbożny. My, chrześcijanie, wystrzegamy się wszelkiej niesprawiedliwości i nieprawości, nie oddajemy czci bożkom, odpędzamy złe myśli, unikamy okazji do grzechu, staramy się trzymać zasad sprawiedliwości.
Perenniusz, zniecierpliwiony wywodem Apoloniusza, powiedział tonem nieznoszącym sprzeciwu:
– Apoloniuszu, uczynisz teraz to, co ci każę. Porzucisz swoją wiarę i złożysz ofiary bogom oraz imperatorowi Kommodusowi!
Apoloniusz roześmiał się i odpowiedział ze śmiechem:
– O porzuceniu wiary, Perenniuszu, nie może być mowy, jak już oświadczyłem. Jeśli idzie o ofiary, to jako chrześcijanin codziennie składam bezkrwawą ofiarę mojemu Bogu, który włada niebem, ziemią i wszystkim we wszechświecie.
fragment
Kup Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich w ulubionej księgarni
Oceny książki Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich
12 użytkowników ma tytuł Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich na półkach głównych- Chcę przeczytać 9
- Chrześcijaństwo 1
Cytaty z książki Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich
Dodaj cytat z książki Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świadkowie i prześladowcy. Opowieści o pierwszych męczennikach chrześcijańskich
Kolejną przeczytaną książką tego roku jest książka pana prof. Stanisława Starbyły poświęcona pierwszym chrześcijańskim męczennikom. Lektura bardzo dobra i wartościowa, lecz ze względu na niektóre historie napisane zbyt skrótowo, daję 6/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorie o chrześcijańskich męczennikach pierwszych wieków przedstawione w zbeletryzowanej formie. Losy wyznawców Chrystusa, którzy nie zaparli się Naszego Zbawiciela i zapłacili za to cenę swojego ziemskiego życia, są w pewien sposób powtarzalne, ale doskonale pokazują, jak silną i prawdziwą wiarę mieli ci ludzie. Mimo perspektywy śmierci w paszczach dzikich zwierząt, pod katowskim mieczem, w płomieniach ognia lub podczas innych wymyślnych tortur, opisywani święci i błogławieni nie zdecydowali się składać ofiary pogańskim bóstwom. Książka, która pozwala przemyśleć własne priorytety.
Historie o chrześcijańskich męczennikach pierwszych wieków przedstawione w zbeletryzowanej formie. Losy wyznawców Chrystusa, którzy nie zaparli się Naszego Zbawiciela i zapłacili za to cenę swojego ziemskiego życia, są w pewien sposób powtarzalne, ale doskonale pokazują, jak silną i prawdziwą wiarę mieli ci ludzie. Mimo perspektywy śmierci w paszczach dzikich zwierząt, pod...