Muzyka z kufra

- Trunk Music
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Łukasz Praski
Harry Bosch, detektyw z wydziału zabójstw LAPD (Los Angeles Police Department),prowadzi śledztwo w sprawie zagadkowego morderstwa. Policjant z Beverly Hills znalazł w parku ciało hollywoodzkiego producenta filmowego ukryte w bagażniku jego rolls-royce'a. Ofiara została zastrzelona; sposób, w jaki uśmiercono mężczyznę, wskazywał na mafijne porachunki.
Zwierzchnicy Boscha wydają się mało zainteresowani sprawą. Harry jednak na własną rękę podąża tropem zdefraudowanych pieniędzy z biura zamordowanego producenta do krainy hazardu, do Las Vegas. Tam dość szybko znajduje dowód udziału mafii w popełnieniu zbrodni. Mimo wszystko jego intuicja podpowiada mu inne rozwiązanie: niepokoją go ślady brokatu na ubraniu ofiary i tubka maści na wstydliwą dolegliwość znaleziona w skrytce rolls-royce'a.
Bosch, będąc bliskim odkrycia prawdy, popada w konflikt z przełożonymi, a w dodatku wplątuje się w romans z niebezpieczną kobietą. W misternie ułożonej intrydze sam staje się celem...
Kup Muzyka z kufra w ulubionej księgarni
Oceny książki Muzyka z kufra
699 użytkowników ma tytuł Muzyka z kufra na półkach głównych- Przeczytane 491
- 2022 9
- 2019 6
- Kryminał 6
- 2023 5
- Michael Connelly 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muzyka z kufra
To trzecia książka Connelly'ego jaką przeczytałem i pierwsza, gdzie głównym bohaterem jest Bosch. W sumie dobry kryminał, ciekawa akcja, dobrze budowane napięcie. Mam tylko taki problem,że niezbyt polubiłem Boscha. Może to celowy zabieg autora ? ;) Reasumując, na pewno sięgnę po kolejne książki tego cyklu. A tak na marginesie - obejrzałem także serial na podstawie tego tomu i powieść wypada lepiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję, że zaczęłam od serialu, a to jest losowa książka z serii, którą pożyczyła mi znajoma. Szczerze? Bardzo dobrze się czytało, szczególnie kiedy zorientowałam się, że mam przed sobą drugi sezon na papierze. Między serialem a książką jest jednak tyle różnic, że śledziłam historię z przyjemnością. Czyta się szybko, jest dużo akcji, a poza tym gra w kotka i myszkę z policją.
Przyznaję, że zaczęłam od serialu, a to jest losowa książka z serii, którą pożyczyła mi znajoma. Szczerze? Bardzo dobrze się czytało, szczególnie kiedy zorientowałam się, że mam przed sobą drugi sezon na papierze. Między serialem a książką jest jednak tyle różnic, że śledziłam historię z przyjemnością. Czyta się szybko, jest dużo akcji, a poza tym gra w kotka i myszkę z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry, klasyczny kryminał, w którym mamy tylko jednego trupa i autor nie musi mordować kolejnych postaci bo nie ma pomysłu na zwrot akcji.
Harry Bosh trafia na miejsce zbrodni: w bagażniku luksusowej limuzyny znajdują się zwłoki producenta filmowego. Wygląda to na mafijne porachunki ale wydział zajmujący się przestępczością zorganizowaną nie chce wziąć tej sprawy. Harry prowadzi żmudne śledztwo, które prowadzi go do Las Vegas, tam pojawia się wątek osobisty - natrafia na Eleonor, swoją dawną miłość.
Akcja toczy się niespiesznie ale autor trzyma czytelnika w napięciu i umiejętnie podsuwa fałszywe tropy.
Dobra rozrywka, w której najważniejsza jest zagadka kryminalna a nie szokowanie czytelnika okrucieństwem mordercy i ilością nieboszczyków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarry Bosh trafia na miejsce zbrodni: w bagażniku luksusowej limuzyny znajdują się zwłoki producenta filmowego. Wygląda to na mafijne porachunki ale wydział zajmujący się przestępczością zorganizowaną nie chce wziąć tej sprawy. Harry...
Zastanawiam się, jak opisać uczucie-nastrój wywoływany przez każdą książkę z tej serii, żeby wytłumaczyć jakoś, dlaczego seria o Harrym Boschu tak mi się podoba.
Powoduje to stan napięcia, w którym nigdy nie możemy być pewni, że akurat teraz sprężyna się nie odwinie, iskra nie przeskoczy, łuk nie wystrzeli, choćby scena opisywała posilanie się w barze, albo picie piwa. Naciągnięte gumki i sprężynki wręcz wiszą w powietrzu i drżą, czytelnik to wyczuwa i nie nudzi się.
Polecam tą serię z czystym sumieniem, a ta akurat, niniejsza opowieść, bardzo mi odpowiadała z powodu ostatecznej terapii ołowiem złamasów, którzy na to zasłużyli.
Audiobook czytany jest przez Mistrza Janusza Zadurę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpróbuję tak: w tych opowieściach jest cały czas napięta sprężyna, naładowany kondensator, naciągnięta do granic wytrzymałości cięciwa łuku i gumka od mechanizmu akcji.
Powoduje to stan napięcia, w którym nigdy nie...
„ Nie przejmuj się Tonym. To już tylko muzyka z kufra”.
Harry Bosch dostał wezwane na wzgórza. Znaleziono ciało obok filharmonii. Przez presje miejsca oraz czasu postanowił przenieść samochodów wraz z ciałem do policyjnego laboratorium. Idąc kolejno, jak nakazuje regulamin, dochodzenie, odkrywają pewne sprawy, które prowadzą aż do Vegas oraz niezbyt czystych spraw. Wszystko się układa i do siebie pasuje, jednak detektyw czuje, że coś tu nie gra. Oskarżony o przestępstwo, gdy na szali jest jego kariera, postanawia zacząć śledztwo od nowa. Do czego to doprowadzi?
Nie wiem, jak to się stało, ale w moje ręce wpadł dopiero piąty tom serii o Harrym Boschu. Do również moja pierwsza styczność z piórem autora. Jak wypadło?
Wypadło świetnie! Ta niepozorna książka skrywa świetny kryminał. A właśnie czegoś takiego potrzebowałam.
Podoba mi się kreacja głównego bohatera. Jest on detektywem, który wie czego, chce. Ma jasne zasady i swój wewnętrzny kompas moralny. Najważniejsze, nie ma uzależnień, jest po prostu dobry w tym co robi. Umie logicznie myśleć i wysnuwać wnioski. Do tego jak błądzi umie się do tego przyznać. Szczerze brakowało mi takiej normalności, od jakiegoś czasu jest tendencja wstawiania policjanta lub detektywa, który jest zwykle uzależniony od czegoś, pica, hazardu, seksu. Aż czasem nasuwa się pytanie, czy nie może po postu być normalnym tylko musi mieć jakąś mocną wadę? A tu powiew świeżości, mamy zwykłego dobrego glinę, który stara się wykonywać swój zawód. Jest dobry w tym co robi, ale nie jest pozbawiony wad. Bardzo podobała mi się ta kreacja. Oprócz niego są inne postacie, które zostały dobrze wykreowane. Nie czuć tu sztuczności.
Akcja książki jest w sam raz, kiedy trzeba, przyśpiesza, a kiedy indziej zwalnia, by nam coś przedstawić. Sama zagadka kryminalna jest dobrze pomyślana. Autor razy wyprowadza nas w pole. Gdy myślimy, że wszystko wiemy, pokazuje nam, że potrafi nas zaskoczyć. Rozwiązanie zagadki, choć można się go domyślać to i tak była dobra frajda przy czytaniu tego. Samo zakończenie jest ciekawe, trochę zaskakujące. Podoba mi się, że główny bohater pokazał, na co go stać. Nigdy się nie poddawał, a błędy potrafił lub próbował naprawić.
Książka mnie nie tylko wciągnęła, ale bardzo dobrze mi się ją czytało. Zagadka, tajemnica oraz ciekawi bohaterowie sprawiły, że pochłonęła mnie książka, nie chciałam jej odkładać, dopóki nie poznam rozwiązania zagadki.
Jak dla mnie jest to świetny kryminał, gorąco polecam. Mam nadzieję, że uda mi się przeczytać resztę serii. Bo po tej książce wiem, że muszę je przeczytać.
„ Nie przejmuj się Tonym. To już tylko muzyka z kufra”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarry Bosch dostał wezwane na wzgórza. Znaleziono ciało obok filharmonii. Przez presje miejsca oraz czasu postanowił przenieść samochodów wraz z ciałem do policyjnego laboratorium. Idąc kolejno, jak nakazuje regulamin, dochodzenie, odkrywają pewne sprawy, które prowadzą aż do Vegas oraz niezbyt czystych spraw....
Klasyczny, ale absolutnie nie sztampowy, kryminał w klimatach LA. Świetna powieść policyjna, trochę noir, trochę detektywistyczna, z dodatkiem wątku romansowego. To już piąta powieść cyklu z Harrym Boshem, a szósta w HBU, ale wciąż ma w sobie to coś. No i ten protagonista - niby twardy glina jakiego znamy z niezliczonych seriali literackich i filmowych, ale ma w sobie to coś. Zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to zła opowieść, ale szału też nie ma. Przede wszystkim jest za długa; jest mnóstwo fragmentów, które zupełnie nic nie wnoszą do akcji. Za dużo jest też fragmentów gloryfikujących Boscha.
Sama zagadka kryminalna bardzo pomysłowa. Podobało mi się wprowadzenie do akcji Las Vegas i kasyna. Przez to opowieść była bardzo egotyczna.
Ale Harry zawsze prawy, zawsze w formie, zawsze najinteligentniejszy, mimo że chyba wcale nie spał ani nie jadł, raczej przypominał kosmitę niz człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor robi z głównego bohatera jakieś supermana i świętego w jednym; i to jest takie jakieś kiczowate.
Sama zagadka kryminalna bardzo pomysłowa. Podobało mi się wprowadzenie...
Rasowy kryminał. Polecam
Rasowy kryminał. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo naprawdę ciężko się oderwać od tej serii. Jest to już 5 tom, a dalej trzyma poziom i nie ma się do czego przyczepić. Tak samo wciągająca Harry jak zwykle nieprzewidywalny, działa po swojemu nie patrząc na konsekwencje dlatego jest świetnym deteltywem śledczym. Tym razem rozwiązuje sprawę zabójstwa, która prowadzi do Las Vegas, ale nie wszystko jest takie jak się wydaje i oczywiście Harry po raz kolejny wpada w kłopoty. No dla mnie bomba
No naprawdę ciężko się oderwać od tej serii. Jest to już 5 tom, a dalej trzyma poziom i nie ma się do czego przyczepić. Tak samo wciągająca Harry jak zwykle nieprzewidywalny, działa po swojemu nie patrząc na konsekwencje dlatego jest świetnym deteltywem śledczym. Tym razem rozwiązuje sprawę zabójstwa, która prowadzi do Las Vegas, ale nie wszystko jest takie jak się wydaje i...