Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku

Okładka książki Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku autora Geoffrey Wawro, 9788378892175
Geoffrey Wawro Wydawnictwo: Napoleon V historia
historia
The Austro-Prussian War. Austria's War with Prussia and Italy in 1866
2014-01-01
2014-01-01
Miłosz Młynarz

Kup Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku

Historia wojny prusko-włosko- austriackiej 1866 roku. Wątek włoski bardzo pobieżny, główna narracja opiera się na przedstawieniu zmagań między Prusakami a Austriakami, które doprowadziły do finałowej bitwy pod Sadową. Jest to monografia typowo militarna, wątki polityczne, międzynarodowe są bardzo okrojone.
W narracji Wawro, wojna ta była festiwalem błędów i nieudolności jednej i drugiej strony, przy czym Prusacy mieli karabiny iglicowe, które 'naprawiały' ich błędy. Od pewnego momentu czekałem tylko, żeby dowiedzieć się czy Benedek za swoją rażącą niekompetencję poniósł jakieś konsekwencje. Nie dowiedziałem się. Muszę doczytać gdzie indziej.

W narracji Wawro, wojna ta była festiwalem błędów i nieudolności...

Bardzo dobrze napisana pozycja na temat nieco zapomnianego w Polsce konfliktu, który dał Prusom dominację w Niemczech i pozbawił Austrię statusu XIX-wiecznego mocarstwa. Przygotowując książkę Wawro przekopał archiwa i zjeździł pola bitewne, co gwarantuje wysoki poziom merytoryczny. Autor stosuje ujęcie strategiczne i operacyjne, zatem kampanie i bitwy śledzimy z perspektywy sztabów armii i korpusów, a nie poszczególnych oddziałów, czy żołnierzy. Oprócz głównego teatru wojny dostajemy również opis bitwy pod Custozą we Włoszech, a także wzmianki na temat działań w Niemczech. Wawro pisze z pasją, choć czasem trochę tendencyjnie, ulegając fascynacji Prusakami, a pogardliwie traktując Austriaków i Włochów - chyba nie zawsze słusznie. Nieco zdawkowo potraktowana została rola kawalerii.
Niestety tłumaczenie i redakcja tradycyjnie dla Napoleona V pozostawia wiele do życzenia. Trafiają się takie kwiatki, jak "musieli zostać zawracani" (str. 178) i tym podobne przykłady języka "polskawego", a także mieszanie stylu numeracji oddziałów (9. obok X brygady),Elba zamiast Łaby (str.199),czy informacja o stoczeniu bitwy pod Lissą "u ujścia Adriatyku" (str. 288). Mimo wszystko bardzo warto.

Pierwsza strona utwierdziła mnie w przekonaniu, że książka mi się spodoba. Możliwe jednak, że ten wstępny zachwyt postawił poprzeczkę zbyt wysoko, a może po prostu później zacząłem dostrzegać mankamenty.
Autor niewątpliwie pisze w sposób interesujący, chwilami dynamiczny, wyczuwa się dogłębną znajomość tematu popartą wnikliwymi badaniami. Z drugiej strony Geoffrey Wawro wydaje się być osobą skłonną do nadmiernie krytycznych opinii i nie stroni od subiektywnych uwag i spostrzeżeń. Jest to manierą charakterystyczną dla publikacji z lat 90-ych i dziś może niektórych razić, ale mnie akurat nie przeszkadza. Natomiast jednoznacznie negatywnie odbieram mapy. Jest ich sporo, ale są niezbyt czytelne, przez to niewiele wnoszą i wykonano je w topornej technice graficznej pierwszych komputerów.
Najbardziej przeszkadzało mi natomiast coś innego - autor pisze książkę jakby dla znawców tematu, nie troszcząc się, świadomie lub nie, o laików. Nie jestem w stanie rozróżnić nazwisk generałów austriackich, pruskich, bawarskich czy saskich, stąd gdy czytam, o dywizji Webera lub Schulza, to niewiele mi to mówi. Nie wiem, która strona atakuje, która wygrywa, która popełnia błędy. I tak jest niestety często. Jeżeli na to nałożymy potknięcia korektorskie, to okaże się, że treść wymaga ogromnej uwagi i częstego zaglądania wstecz, by przyswoić przebieg zdarzeń. To znaczący minus.
Książkę polecam, ale z uwagami.

63 użytkowników ma tytuł Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku

Geoffrey Wawro
Geoffrey Wawro
Geoffrey Wawro jest profesorem Badań Strategicznych w U. S. Naval War College w Newport w stanie Rhode Island. Jest laureatem licznych wyróżnień i nagród, w tym Nagrody Austriackiego Instytutu Kulturalnego oraz nagrody Stowarzyszenia Historii Wojskowości. Jest również prowadzącym nadawanego na History Channel programu Hardcover History - cotygodniowych wywiadów z czołowymi historykami, politykami i dziennikarzami.

Cytaty z książki Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku

Dodaj cytat z książki Wojna Austriacko-Pruska. Wojna Austrii z Prusami i Włochami w 1866 roku

Ciekawostki historyczne