Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego

- historia
- Studia Europaea Gnesnensia
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Zebrane w niniejszym tomie studia upamiętniają dziewięćdziesiątą rocznicę powstania Uniwersytetu Poznańskiego i zarazem powołania do życia w jego murach pierwszej w Odrodzonej Polsce Katedry Historii Starożytnej w roku 1919. Przedstawiają one sylwetki wybitnych polskich naukowców okresu międzywojennego. Druga część dotyczy kultu panującego w starożytności w ujęciu badaczy polskich. Badania te zapoczątkował Ludwik Piotrowicz, pierwszy kierownik Katedry, książką o kulcie panującego w starożytności. Zainicjował w ten sposób w polskiej historiografii oryginalny kierunek badań, który w nauce światowej bezustannie cieszy się wielkim zainteresowaniem. W ostatnich dekadach minionego wieku jego wybitnym przedstawicielem był Lesław Morawiecki, związany z Uniwersytetem Rzeszowskim. Rozprawą o władzy charyzmatycznej u schyłku Republiki Rzymskiej znacząco poszerzył zakres pojęcia „kult panującego”, wpisując się trwale w historiografię temu poświęconą. Im dedykujemy ten tom.
Kup Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego
10 użytkowników ma tytuł Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
- Rzym i świat rzymski 1
- Starożytność 1
- Historia historiografii i teoria historii 1
- Grecja i świat grecki 1
- Starożytność, archeologia 1
- Religie, wierzenia i mity starożytności 1
Tagi i tematy do książki Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego
Cytaty z książki Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego
Dodaj cytat z książki Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat starożytny, jego polscy badacze i kult panującego
Ta praca zbiorowa wyraźnie dzieli się na dwie części. Pierwsza poświęcona jest dziejom polskich badań nad antykiem, zwłaszcza zaś ich początkom w pierwszej połowie XX wieku. Przedstawiono tu biogramy kilku ważnych starożytników polskich, często pionierów tej dziedziny na naszym gruncie. Druga część ma za temat kult panującego w starożytności i to nie tylko grecko-rzymskiej, bo Autorzy artykułów wyszli też nieco na wschód: do Partii i Kommageny (M. Olbrycht, T. Polański). Oczywiście najwięcej tekstów dotyczy kultu cesarskiego w Imperium Romanum. Mało miejsca, bo właściwie tylko jeden artykuł (S. Śnieżewski),poświęcono zagadnieniom literackim.