Od kwietnia do kwietnia

- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 9788362006427
- Piotr Sommer
Michael Longley to skończona wybitność - i jeden ze sprawców odrodzenia poetyckiego na Północy Irlandii. Był ekopoetą na kilkadziesiąt lat przed wynalezieniem hasła "ekopoezja". Język jego wiersza należy do najbardziej rozpoznawalnych w dzisiejszej angielszczyźnie. Dzięki perfekcyjnym przekładom Piotra Sommera możemy smakować tę poezję również w języku polskim.
Kup Od kwietnia do kwietnia w ulubionej księgarni
Oceny książki Od kwietnia do kwietnia
11 użytkowników ma tytuł Od kwietnia do kwietnia na półkach głównych- Przeczytane 11
- Literatura brytyjska 1
- Prezenty 1
- Poezja 1
- Poezja zagraniczna 1
- Poezja 1
- Przeczytane w 2016 1
- Domowa półka 1
- Na półce w domu 1
Cytaty z książki Od kwietnia do kwietnia
I teraz wokół moich rąk zalega cisza
Która zaraża wyżymaczkę,
Chodnik przy piecu i kuchenne krzesło,
Które myślałem oddać do naprawy.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od kwietnia do kwietnia
Ktoś tu oskarżył wiersze Longleya o powierzchowność - to jest co najmniej nieporozumienie. Głębi mamy tutaj obfitość, także wielopiętrowej. Są też wiersze w pewien sposób publicystyczne, jednak nawet w nich poetyka dominuje nad informacją, a o ich wielkości decyduje kunszt autora, tym większy, że pozbawiony silenia się na wyrafinowanie. Wydarzenie oczywiste opowiadane jest prostymi słowami (te wyliczenia, na które zwraca uwagę w posłowiu Sommer),ale te proste słowa zaskakują użyte w takim kontekście, i przez to dźgają czytelnika w samą duszę...
Choćby "Terezin".
Te piętrowe głębie sprawiają, że to nie jest łatwa poezja do czytania pod krzewem bzu. Zazwyczaj zachęcam do przeczytania posłowia przed lekturą wierszy, a tutaj się waham, bo posłowie Sommera samo jest poetycko rozbuchane na tyle, że może odstraszyć. No to może posłowie na końcu.
Proszę zobaczyć -choć to wczesny wiersz - jak bohater wiersza "Cudzołożnik" przeżywa swoją winę, którą próbuje przeżywać jak miłe wspomnienie, ale:
"I teraz wokół moich rąk zalega cisza
Która zaraża wyżymaczkę,
Chodnik przy piecu i kuchenne krzesło,
Które myślałem oddać do naprawy."
"Rany" - w jednym wierszu całe zagmatwanie, przede wszystkim emocjonalne, eksplodujące emocjami, tego tygla północnoirlandzkiego, tu z punktu widzenia tzw. protestanta, czyli w tłumaczeniu na normalny język Anglika, a zatem potomka kolonistów, okupantów, żyjącego w Irlandii, który w tę angielskość i brytyjskość wierzy, i na niej próbuje budować swoją tożsamość, a jednocześnie nie umie być ślepy na tragedię Irlandczyków u Ulsterze, która z kolei przekłada się na tragedię Anglików. Wszystko w jednym wierszu.
Poza tą dojmującą trafnością w opisie rzeczywistości społecznej jest u Longleya, chwała mu za to, mnóstwo perełek, a raczej pereł, poetyckiego obrazowania. Przytoczę tylko jedną z tych pereł:
"I deszczem opartym o wejściowe drzwi."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd poezji oczekuję głębi, a nie ślizgania się po powierzchni.
Od poezji oczekuję głębi, a nie ślizgania się po powierzchni.