Amerykański chłopiec

Okładka książki Amerykański chłopiec autora Andrew Taylor, 8372988269
Okładka książki Amerykański chłopiec
Andrew Taylor Wydawnictwo: Zysk i S-ka Seria: Labirynt [Zysk i S-ka] kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Labirynt [Zysk i S-ka]
The American Boy
2005-12-08
2005-12-08
2004-01-01
Tomasz Bieroń

Kup Amerykański chłopiec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Amerykański chłopiec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amerykański chłopiec

Zręcznie napisana powieść kryminalna oparta na fragmentach życiorysu Edgara Allana Poe. Dla wielbicieli stylu XIX-wiecznej Anglii i thrillerów historycznych.

Autor napisał tą książkę wzorując się na twórczości Poego, co znaczy że jest specyficzna. W sumie jest taka sobie, ale zapewne fanom Poego przypadnie do gustu.

Chciałabym nawiązać do oceny kogoś, kto napisał, że niepotrzebnie wciągano w książkę Edgara Allana Poe - otóż, jeśli ktoś przeczytał posłowie, dowie się, że książka poniekąd opiera się na życiorysie Edgara Allana - intryga jest wymyślona, ale postaci i miejsca oraz część wydarzeń zgadzają się z faktami z jego życia.

Dla mnie naprawdę dobra książka. Podoba mi się, że autor pod koniec każdego rozdziału po trosze zapowiada co będzie sie działo później, co powoduje zaciekawienie akcją. Bardzo dobrze utrzymany klimat epoki. Ciekawe postaci, dobrze opisane zwyczaje i zachowanie ludzi XIX-wiecznych.

warto przeczytać.

Dla mnie naprawdę dobra książka. Podoba mi się, że autor...

109 użytkowników ma tytuł Amerykański chłopiec na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Amerykański chłopiec na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Amerykański chłopiec

Andrew Taylor
Andrew Taylor
Andrew Taylor (ur. 1951) – angielski pisarz, autor powieści kryminalnych, sensacyjnych i historycznych Taylor, raczej wytrawny autor thrillera niż powieści historycznej, wybrał sobie jednak wdzięczny temat. Twórczość Poe jest na wskroś europejska nie tylko jeśli chodzi o styl, ale nawet o miejsce akcji jego opowiadań. O jedynym pobycie Amerykanina w Europie, gdzie jako chłopiec wraz z przybranymi rodzicami spędził lata 1815-20, nie wiemy prawie nic. Jego ojczym zamierzał założyć w Londynie filię swojej firmy zajmującej się eksportem tytoniu. Nazwiska jego współpracowników i szkół, do których uczęszczał Edgar w Anglii, są w książce w dużej mierze autentyczne. Jednak co takiego zdarzyło się na Wyspach, że już dorosły pisarz nieustannie wracał do tego miejsca w swojej mrocznej twórczości, możemy tylko sobie wyobrażać. Andrew Taylor wyobraża sobie na ten temat całkiem przekonującą historię.

Labirynt Kate Mosse
Labirynt
Kate Mosse
Jak miałbym oceniać książkę, to przyznałbym jej różne punkty. Najwięcej dałbym za fabułę książki. Bardzo zgrabnie przeprowadzona opowieść przeplatająca losy bohaterów w świecie współczesnym i średniowiecznym Francji. W powieści (jeden z głównych wątków) opisyno dość dokładnie i brutalnie przebieg krucjat, inkwizycję przeprowadzonych na ludziach przez Kościół. Ta część historii, o ktorej nie można zapominać, a która jest zamiatana pod dywan w ramach poprawności politycznej czy układów, bo kiedy mówi sie o zbrodniach wojennych, o tyle milczy się o zbrodniach kościoła. W książce jest dużo postaci, niekiedy wymienianych ciurkiem i tu nie sposób ich zapamiętać. Występują także dość licznie francusko brzmiące nazwy krain geograficznych, ulic, miejsc. Z niewiedzy lingwistycznej czytanie ich sprawia troche trudnosci. Jest również dużo zwrotów w języku francuskim i oksytanskim, niestety chaotycznie tłumaczonych lub nie. O co chodzi? Jest np. w dialogu zwrot francuski/oksytanski, a jego tłumaczenie jest tuż po nim (niewiedząc czy to jest właśnie to tłumaczenie czy nie) lub opatrzony gwiazdką i na dole przetłumaczony lub znajduje się na końcu książki w słowniku wyrazów oksytanskich lub w ogóle nie istnieje (najczesciej osłuchane wyrazy w jezyku francuskim). Bardzo zamieszane, a można było wybrać klasyczny sposób odnośników. Za tłumaczenie należy się najmniej punktów. Zabrakło mi opisów francuskich pejzaży, przyrody, miejsc. Trochę ich było, ale raczej tak wymieniane po przecinku. Dziwne zakończenie powieści, nie tego się spodziewałem, ale w końcu główny wątek poszukiwania graala i jego mocy jest zachowany. Ogólnie polecam przeczytać książkę.
Damian - awatar Damian
Spektakl korupcji David Liss
Spektakl korupcji
David Liss
Autor dysonuje rzetelną wiedzą na temat miejsca i epoki, w których osadził akcję powieści, nie sposób też odmówić mu talentów czysto literackich: umiejętności kreowania postaci, tworzenia barwnych opisów, żywych dialogów, specyficznego poczucia humoru. Dzięki temu otrzymujemy pyszny obraz Londynu z początków XVIII w., zarówno od strony blichtru bogactwa, jak i nędzy zaułków. Wypada to bardzo przekonująco i powieść czyta się z zainteresowaniem jako fresk historyczno-obyczajowy. Słabo przedstawia się natomiast wątek czysto sensacyjny, mający stanowić oś fabuły. D. Liss osnuł ją wokół rywalizacji wyborczej partii politycznych oraz poszczególnych kandydatów do parlamentu. W sieć towarzyszących temu intryg wplątany został główny bohater. Sam obraz kampanii wyborczej musi wzbudzić zainteresowanie oraz zamierzone przez Autora skojarzenia z czasami nam współczesnymi. Wszystko rozgrywa się dokładnie według tych samych reguł: korupcja, przekupywanie bądź zastraszanie wyborców, wystawianie głosów na sprzedaż, użycie siły w razie potrzeby, wszelkiego rodzaju kłamstwa i brudne zagrywki. Jedyna różnica polega na tym, iż odbywało się to w XVIII w. najzupełniej jawnie, bez prób tuszowania czy ukrywania brutalnej prawdy. I wszyscy uważali to za najzupełniej normalne. Może to nawet lepsze od dzisiejszej hipokryzji? Niestety, na tym ciekawym tle sama intryga kryminalno-sensacyjna wypada blado, jest niekonsekwentna, nielogiczna, naciągana. Zakończenie też na kolana nie rzuca. D. Liss posiada olbrzymi potencjał, nie potrafi go jednak do końca wykorzystać.
Nefer - awatar Nefer
Klub Dantego Matthew Pearl
Klub Dantego
Matthew Pearl
Boston to miasto w którym powstał klub Dantego, klub czterech przyjaciół mających jeden wspólny cel - przetłumaczenie dzieł Dantego z włoskiego na angielski. Jednak szybko się okazuje, że niewinne cotygodniowe spotkania w prywatnym gronie, są dla zewnątrz czymś więcej niż tylko gronem tłumaczeniowców. Jedni im kibicują, jedni twierdzą, że te spotkania nie powinny mieć miejsca, a jeszcze niektórzy - no cóż... W tym samym czasie w Bostonie pojawia się morderca. Sprytny, kreatywny i nieuchwytny zabójca. Zabija w specyficzny sposób, a jednocześnie w zaskakująco różny. Giną "niby" przypadkowe osoby. Nie radzi sobie policja, nie radzą detektywi... Uczeni zaczynają zauważać zależności. I to, że być może to przez nich po mieście grasuje morderca. Ale co ma wspólnego prywatny i zamknięty w czterech ścianach kącik tłumaczeniowy zajmujący się dziełami Dantego, i nieuchwytny morderca? Jak powstrzymać zabójcę by nie zginęło więcej osób? - Mimo średnich ocen i bardzo różnorodnych opinii, postanowiłem, że spróbuję swoich sił w przeczytaniu tej książki. No i... nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Prawda, początek był dość nużący - mimo że zaczęliśmy mocno - to większość czasu czytamy rozważania o poezji. Ciężko było mi nawet zapamiętać kto jest kim, bo raz był wymieniany z imienia, a raz z nazwiska. Ale później, wraz z rozwojem wydarzeń akcja przyśpieszyła. Zaczął się wyrównywać czas przeznaczony na filozoficzne czy literackie rozważania, z czasem przeznaczanym na wymagające śledztwo. Przyjemnie, że akcja nie była tylko z jednej perspektywy. Poszlak było mało, więc każdy dorabiał swoje wyjaśnienia. Ciekawe właśnie było to że autor nadał akcji taki bieg, że sprawiał, że każdy zaczynał być w jakiś sposób podejrzany. Powiązanie tego wszystkiego z twórczością Dantego i powolne ale skuteczne rozwikływanie zagadki i motywów też na plus. Fajnie, że została przywołana retrospekcja wspomnień sprzed Bostonu. Nie uznam książki za wybitną ale jest bardzo dobra. Nie byłem też nigdy zaznajomiony z "Boską komedia" więc to też mogło mieć wpływ na moją ocenę.
szymon879 - awatar szymon879
Grobowiec Kate Mosse
Grobowiec
Kate Mosse
Piękna, tajemnicza i bardzo klimatyczna książka, która pozwala nam się przenieść w dwa równe światy oddzielone ramą czasową ponad stu lat. Poznajemy dwie historie, dwie niezwykłe bohaterki i płyniemy przez pięknie nam obrazujące Francję w różnych czasach opisy, by dotrzeć do łączącego wszystko zakończenia. Rok 2007 – Meredith Martin wybiera się w podróż, by napisać bardzo szczegółową biografię Claude'a Debussy'ego. Przy okazji ma zamiar zbadać swoją własną przeszłość. Poszukując śladów swojej rodziny, natrafia na coraz dziwniejsze zagadki powiązane z niezwykłą talią kart tarota. 1891 r. - Leonie Vernier zostaje uwikłana w tajemnice swojego brata. Razem opuszczają Paryż, by na jakiś czas zamieszkać z ciotką. W czasie zwiedzania terenów posiadłości młoda dziewczyna odkrywa tajemniczy grobowiec. W tej okolicy działy się okropne rzeczy. Czy historia może się powtórzyć? Obie historie czyta się bardzo przyjemnie i obie trzymają w ciągłym napięciu. Opisy pozwalają wczuć się w klimat i główne bohaterki. Pojawia się magia i pytania, czy mamy do czynienia z powieścią fantastyczną, czy w końcu wszystko jakoś logicznie się wyjaśni. Poruszonych jest wiele wątków i tematów zwłaszcza w tej części, która dzieje się dawniej. Mamy wątki romantyczne, motyw zemsty, podążanie za historią, trochę wróżbiarstwa, motywów okultystycznych i muzykę. Momentami miałam wrażenie, że nawet trochę jest wszystkiego za dużo i niektórych książka może po prostu znużyć. Jednak dałam się wciągnąć i przeżywałam każdą chwilę, choć czytałam powoli, dawkując sobie tę opowieść. Może jedynie zakończenie odrobinkę mnie zawiodło. Spodziewałam się mocnego elementu zaskoczenia. Czegoś, co zwieńczy całość wspaniałej treści. Może nie było złe. Zakończenie współczesnej części powieści nawet mi się podobało, jednak w samym motywie fantastycznym wydarzeń z przeszłości dużo mi brakowało. Mimo tego książkę oceniam wysoko i z przyjemnością sięgnę po inne dzieła autorki, szczególnie z serii, do której należy „Grobowiec”, gdyż nie miałam okazji niczego z niej jeszcze przeczytać.
Effugere - awatar Effugere
Ciemna materia Philip Kerr
Ciemna materia
Philip Kerr
Tym razem to nie Sherlock Holmes, ale sam sir Isaac Newton będzie szukał morderców. Brzmi to może absurdalnie, ale kiedy słynny odkrywca pracował jako zarządca Mennicy Królewskiej mieszczącej się w twierdzy Tower, jednym z jego zadań było ściganie fałszerzy waluty. Ścierały się wówczas interesy drobnych złodziejaszków, wielkich fałszerzy, ludzi z wyższych sfer, a nawet wielka polityka (osłabianie wartości brytyjskich monet nieuchronnie wzmacniało ekonomicznie Francję). Ten nieznany szerszej publiczności wątek z życia Newtona pozwala go pokazać nie tyle jako wybitnego matematyka, fizyka i filozofa, co zdolnego ekonomistę, menedżera, bystrego detektywa i bezlitosnego sędziego. Z uwagi na negatywny wpływ niestabilnej sytuacji gospodarczej na losy wojny, działania mające na celu wprowadzanie w obrót fałszywych pieniędzy traktowane były jak zdrada państwa. Dlatego Newton z niezwykłą skrupulatnością poświęca się zadaniu tropienia fałszerzy, w czym pomaga mu młody asystent, Christopher Ellis, postać historyczna, a zarazem narrator opowieści. Ale wątki kryminalne - choć wciągające - to tylko pretekst dla fantastycznych opisów siedemnastowiecznego Londynu i wprowadzenia kilku postaci historycznych, które znamy z całkiem innej (zazwyczaj pompatycznej) strony (np. Daniel Defoe czy Samuel Pepys). Nikt tutaj zresztą (nie wyłączając Newtona) nie jest kryształowa postacią - geniusz Newtona ma jednak szanse błysnąć wielokrotnie zarówno w fantastycznych zdolnościach obserwacji (trochę plagiat z Holmesa ;-),jak i kryptografii. Najważniejszym bohaterem książki pozostaje jednak Londyn: nigdy wcześniej, nawet w opowieściach o Kubie Rozpruwaczu, nie znalazłam tak sugestywnych opisów, tak realistycznych opisów wszelkich, najbardziej zakazanych przybytków, uliczek, zaułków. Są w tej opowieści także wątki humorystyczne, kpina z ludzkiej naiwności, przyczynek do dyskusji o prawach płci i nierównym ich traktowaniu wobec seksu (po części także wykpionym przez wprowadzenie postaci siostrzenicy Newtona, która okazuje się... inna niż tego oczekiwał narrator ;-) Warto odnieść się do tytułu powieści - sam autor objaśnia w posłowiu, że nie chodzi tu o emitującą, nie absorbującą światła część materii w galaktykach (odkrycie której umożliwiły stojące u podstaw współczesnej kosmologii prawa Newtona). Oryginalny tytuł, Dark Matter, trafniej oddaje atmosferę powieści z uwagi na fakt, że angielskie słowo „matter” obejmuje swoim znaczeniem nie tylko materię, ale też sprawy, zdarzenia. Właśnie ciemne sprawy Londynu końca XVII w stanowią kanwę tej ponurej historii.
Telksinoe - awatar Telksinoe

Cytaty z książki Amerykański chłopiec

Dodaj cytat z książki Amerykański chłopiec