Nawałnica mieczy. Stal i śnieg

Okładka książki Nawałnica mieczy. Stal i śnieg autora George R.R. Martin, 9788375061130
Okładka książki Nawałnica mieczy. Stal i śnieg
George R.R. Martin Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Pieśń Lodu i Ognia (tom 3.1) fantasy, science fiction
Pieśń Lodu i Ognia (tom 3.1)
A Storm of Swords. Steel and Snow
2007-01-01
2007-01-01
Michał Jakuszewski

Kup Nawałnica mieczy. Stal i śnieg w ulubionej księgarnii

Nawałnica mieczy. Stal i śnieg

Oceny książki Nawałnica mieczy. Stal i śnieg

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nawałnica mieczy. Stal i śnieg

W porównaniu z wcześniejszymi tomami, na razie nie czuje tej magii.
Sytuacja w większości miejsc jest dosyć stabilna, a na piedestał wychodzi temat tego co dzieje się za murem. Na razie nie doszło do żadnej większej potyczki czy switcha fabularnego, ale to nadal pieśń lodu i ognia, ja się nie martwię o finał.
Postać ogara wybitna.

W porównaniu z wcześniejszymi tomami, na razie nie czuje tej magii.
Postać ogara wybitna.

Kocham Grę o Tron, ach kocham! Najpierw widziałam serial, potem zaczęłam czytać, jestem fanką obu, uważam, że są genialne w swojej dziedzinie. To normalne, że postaci wyobrażam sobie tak, jak aktorów, to chyba nieuniknione, ale w niczym mi to nie przeszkadza. Może tylko Tyriona widzę nieco inaczej, w książce jest przedstawiony jako wyjątkowo szkaradny, o 2 różnych oczach. Podoba mi się, że to że wydarzenia nie są po kolei, w sensie w serialu leciały innym torem, przeplatały się inaczej, ale w niczym to nie przeszkadza, ba, nawet mi się podoba, bo nie do końca wiem, czego się spodziewać. Serial zaczęłam oglądać kilkanaście lat temu, więc też wielu rzeczy nie pamiętam.
Niektóre kultowe sceny z serialu nie są aż takie spektakularne w książce (kupno nieskalanych i sprzedaż smoka przez Daenerys),a inne wywołują ciarki w książce, w filmie ich nawet nie liźnięto (ciekawa relacje Królobójcy i Brien z Tartu, strumień świadomości Jamiego i jego zmieniający się do niej stosunek). Tyrion jak zawsze dostarcza czytelnikowi wiele śmiechu i to takiej inteligentnej rozrywki na poziomie, nie infantylnego poczucia humoru. Jego taktyczne rozważania zawsze przypominają mi prozę Ziemiańskiego. Sansa jest Sansą, sukienki, bale, rycerze; Arya jest Aryą, miecze, bójki, zemsta, działanie. Lady Catelyn Stark zyskuje emocjonalne oblicze, wcześniej była bardzo silną kobietą, wyłącznie, obecnie jest kobietą sprawczą, ale też kochającą i rozumiejącą matką i córką. Królobójca zostaje ukazany nie tylko jako kochanek, ale też jako kochający partner, to nie pożądanie nim rządzi, a prawdziwe uczucie. A propos pożądania, mamy ciekawe smaczki, nie zauważyłam ich w serialu, ale mogę tego nie pamiętać, nie będę spoilerować, ale zachęcam do czytania, bo między tymi bohaterami to akurat nie pamiętam żadnej "akcji", ani trochę! Nic wulgarnego, ale lubię bezpośredniość Martina. Kutasy to kutasy, a nie falujące fallusy. Wilgoć między nogami to prostu wilgoć między nogami, a nie "wodospady rozkoszy" czy inne badziewie. Ludzie u Martina pożądają, kochają, odpuszczają, walczą o przetrwanie, upadają się i podnoszą, są tacy sami jak wszyscy inni, być może dlatego tak ich kochamy? Obok Wiedźmina i Achai i to mój ulubiony świat fantasy, moja wielka trójca. To się nie zmienia i wątpię, żeby się kiedykolwiek zmieniło, ale, nigdy nie mów nigdy.
Kocham to, że pisarz nie pisze raczej "konie", tylko "koniki", rozczula mnie to.
Ion Snow dostaje swój wątek romantyczny, ale nie mogę powiedzieć, żeby był szalenie porywający. W ogóle Ion w tym tomie nie jest jakiś szałowy. Za to Bran zaczyna być, zaczyna mieć znaczenie.

Cóż mogę rzec, czeka już na mnie kolejny tom, który rozpoczynam z wypiekami!

Wyzwanie czytelnicze LC marzec 2026: Przeczytam książkę, na podstawie której powstał film lub serial

Autor pisze z realizmem, poraża mrocznym klimatem, co dziwne to trochę połączenie realizmu i fantasy, daje nan ciekawą mieszankę "fantasy realistyczne". Struktura narracyjna jest złożona, jednak dobrze się czyta. Bohaterowie dobrze stworzeni, autor lubi obnażać przed czytelnikiem ich ludzką naturę.

41576 użytkowników ma tytuł Nawałnica mieczy. Stal i śnieg na półkach głównych
12586 użytkowników ma tytuł Nawałnica mieczy. Stal i śnieg na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nawałnica mieczy. Stal i śnieg

George R.R. Martin
Pisarz, twórca science fiction i fantasy, zarówno opowiadań jak i powieści, wielokrotny zdobywca nagród Nebula i Hugo oraz wielu innych (World Fantasy Award, Bram Stoker Award, Locus Award). Początkowo publikował pod nazwiskiem pozbawionym dwóch „R”, które dołączył, gdy zaczęto go mylić z menedżerem The Beatles. Jego utwory przetłumaczono na 14 języków, w tym polski. Jest autorem popularnej sagi fantasy „Pieśń Lodu i Ognia”, na której oparto serial i grę fabularną. Na podstawie jego innych prac nakręcono kilka filmów i odcinków serii telewizyjnych („Remembering Melody”, 1984; „Nightflyers”, 1987; „Sandkings”, 1995). Współpracował także przy tworzeniu różnych projektów telewizyjnych („Strefa mroku”, „Beauty and the Beast”, „Doorways”, itp.).

Władca Pierścieni J.R.R. Tolkien
Władca Pierścieni
J.R.R. Tolkien
Ponieważ jestem ojcem moich córek, zachęcam je łamane zmuszam do zapoznawania się z moimi fenomenami kulturowymi, dzięki którym stałem się takim człowiekiem jakim się stałem (to jest doprawdy banał, wystarczy tysiąc razy zobaczyć bambi disneya i tysiąc razy gwiezdne wojny, i bumc, ja). Dziewczyny potrafią poprawnie wymienić wszystkich x-menów z co ważniejszych składów (na spin offy też przyjdzie pora),wiedzą który trans formers jest który, jak się nazywają żółwie ninja, i całkiem nieźle potrafią zidentyfikować dwadzieścia statków kosmicznych, od uss enterprise po tie interceptora. Lubię im sprzedawać te moje bzdury i patrzeć jak im się zapalają oczy, mogę wtedy trochę przeżyć jeszcze raz ten pierwszy raz, a przecież pierwszy raz tak naprawdę można przeżyć tylko jeden raz. Kupiłem niedawno taki niemożliwy zestaw planszowych gier fabularno- fantastycznych, jako pisklę tak właśnie wyobrażałem sobie ostateczny etap ewolucji wszechświata. Pomyślałem: sprzedam im Tolkiena. To się może wciągną i tym lepiej im wejdzie wcielanie się w druidki i zabójczynie, do czego być może nigdy nie dojdzie. No i zaczęliśmy czytać razem. Wróć. Najpierw przeszedłem ze trzy fora fantastyczne na których ludzie wyzywali się od najpodlejszych kłócą się, czy Łoziński czy Skibniewska. Mam kolosalny sentyment do Skibniewskiej, ale nie jestem głuchy na rozsądne słowa. Wziąłem Łozińskiego. Niech mnie Elendil bije! Jakie to jest naprawdę bez przesady niezaprzeczalnie wspaniałe. Jak to jest dobrze napisane. Jaki jęk się wydobył z gardeł kiedy w Morii, czy ktoś jeszcze nie wie co w morii? Może ktoś tu trafi przed lekturą, niech wie, że w Morii, och, jej, w tej morii. Więc jęk się wydobył spod kołdry. W Lothorien obydwie mendki zastygły w takim złocistym beztrwaniu, a może mi się tylko tak wydawało. Nad Anduiną przywarły do dna łodzi. Przejął je trupim chłodem upiór z kurhanów. Tylko, ten Boromir, tatko, wszystko jest w porządku z tym Boromirem? Nie wiem, córko, nie wiem. Zobaczy się gdzieś koło Amon Hel. Dziękuję moim córkom, jeżeli kiedykolwiek to przeczytają, ale pewnie nie, za to że sobie to przeżyłem jeszcze raz, a teraz wam o tym opowiadam w gospodzie "pod rozbrykanym kuckiem". A, tłumaczenie. No więc, Łazik jest dla mnie nadal dziwny, też dziwi maniera tłumaczenia niektórych nazwisk a niektórych nie, ja bym wszystko zostawił, z drugiej strony, ja bym tego w ogóle nie tłumaczył, bo to jest pięknie napisane. Ale , z całym szacunkiem dla moich pięknych wspomnień, tłumaczenie Łozińskiego jest bezapelacyjnie lepsze, a ile lepsze to się przekonałem jak kiedyś w aucie polecał audiobook w tłumaczeniu Skibniewskiej właśnie. No, podyskutowali, ale prawda jest z nami. A teraz zjeżdżam poczytać jak ten Frodo to jednak do tego mordoru lezie zamiast do minas tirith, kto to widział, co to będzie, że tego Sama ma chociaż, tyle dobrego.
iHS - awatar iHS
ocenił na1011 dni temu
Taniec ze smokami. Marzenia i pył George R.R. Martin
Taniec ze smokami. Marzenia i pył
George R.R. Martin
Każdy powrót do Westeros i uniwersum stworzonego przez wybitnego George'a R. R. Martina to prawdziwa radość dla fanów tego świata. Bez wątpienia mogę zaliczyć siebie do tego grona! "Taniec ze smokami" to kolejna część cyklu, podzielona na dwa tomy. Pierwszy z nich, czyli "Marzenia i pył" skupiają się w mojej ocenie na dwóch postaciach w szczególności. Daenerys Targaryen, czyli nasza matka smoków, osiadła tymczasowo w Meereen i stara się rządzić tym miastem, zbudowanym na tytułowych marzeniach i pyle. Jon Snow zostaje kolejnym Lordem Dowódcą i ma na Murze tylu zwolenników, co przeciwników. Walka z Innymi zdaje się nieunikniona, a lojalność względem swoich staje pod znakiem zapytania przez czas spędzony pośród dzikich. Oczywiście ze względu na narrację, opierającą się wielu perspektywach poznajemy także losy pozostałych bohaterów, między innymi Brana, Tyriona czy Davosa, jednak nie ukrywam, że dla mnie ten tom należy do Targaryenów. Po bardzo dynamicznej - w mojej ocenie - "Uczcie dla wron", akcja w "Tańcu ze smokami delikatnie zwalnia. Odniosłam wrażenie, że z sieci spisków i politycznych intryg przenieśliśmy się dosłownie do głów bohaterów. Wiele w tym tomie refleksji, mierzenia się z własnymi decyzjami, przeszłością i planowania kolejnych kroków, a raczej rozważania potencjalnych ścieżek. Mam również wrażenie, że jest to moment przełomowy, jeśli chodzi o klimat powieści. Dotychczas, Pieśń Lodu i Ognia zachwycała królewską, iście dworską scenerią i średniowiecznym obrazem rozległego królestwa. Teraz wchodzimy w erę mroku - nie tylko nadciąga najprawdziwsze zło z Północy, ale i ciemność próbuje wedrzeć się do serc niezłomnych postaci. Czy uda jej się przejąć nad nimi kontrolę? Czy zło zwycięży? Cóż, o tym się dopiero przekonamy. Niezmiennie polecam ze względu na język i epicki styl autora! Współpraca reklamowa z @zysk_wydawnictwo
Book_night_pl Paula - awatar Book_night_pl Paula
oceniła na81 miesiąc temu
Ostatnie Życzenie. Miecz Przeznaczenia Andrzej Sapkowski
Ostatnie Życzenie. Miecz Przeznaczenia
Andrzej Sapkowski
Jeśli ktoś kojarzy wiedźmina tylko z gry albo serialu, to "Ostatnie życzenie" i "Miecz przeznaczenia" są najlepszym miejscem, żeby zobaczyć, o co w tym świecie naprawdę chodzi. A jeśli nie kojarzysz wcale... tym bardziej 😉 Dla mnie to przede wszystkim klimat. Brudny, trochę cyniczny, ale jednocześnie zaskakująco ludzki. Andrzej Sapkowski pisze tak, że dialogi brzmią naturalnie, często sarkastycznie, czasem filozoficznie, ale nie nadęcie. Geralt nie jest typowym herosem z plakatu. To zmęczony życiem profesjonalista, który niby ma nie mieć emocji, a jednak wpakowuje się w sprawy, które go przerastają. „Ostatnie życzenie” ma w sobie więcej luzu i zabawy konwencja, baśnie wywrócone na drugą stronę, moralne szarości, potwory, które nie zawsze są najgorsze w danej historii. „Miecz przeznaczenia” jest już cięższy emocjonalnie. Mniej mrugania okiem, więcej refleksji o przeznaczeniu, relacjach i o tym, że nie wszystko da się załatwić mieczem ⚔️ Czy to książki idealne? Nie. Czasem tempo jest nierówne, nie każda opowieść trafia tak samo mocno. Ale jako całość - wciągają. Czyta się szybko, a potem zostaje z tyłu głowy kilka myśli, które nie chcą odpuścić. Jeśli lubisz fantasy, które nie traktuje cię jak dziecka i nie podaje świata w czarno-białych barwach to spróbuj. A jeśli nie lubisz fantasy… to też spróbuj 😉 Możliwe, że po prostu nie trafiłeś wcześniej na to właściwe 📖📚 ❤️
CzytamBoNieMusze - awatar CzytamBoNieMusze
ocenił na81 miesiąc temu
Niebezpieczne kobiety Joe Abercrombie
Niebezpieczne kobiety
Joe Abercrombie S.M. Stirling Lawrence Block George R.R. Martin Megan Abbott Pat Cadigan Brandon Sanderson Nancy Kress Jim Butcher Diana Gabaldon Sherrilyn Kenyon Joe R. Lansdale Gardner Dozois Lev Grossman Carrie Vaughn Diana Rowland Sharon Kay Penman Cecelia Holland Melinda M. Snodgrass Sam Sykes Caroline Spector Megan Lindholm
Kolejna bardzo dobra antologia po "Łotrzykach" - choć w sumie ten obszerny zbiór ukazał się przed nimi - która eksploruje mocne, niezależne i złożone bohaterki, podejmujące trudne decyzje, walczące z przeciwnościami losu i zmieniające świat, zarówno w skali makro, jak i mikro... I od razu zaznaczę, że nie jest to jakiś manifest uwznioślający postaci kobiece ponad "podły" męski gatunek, bowiem mamy tu do czynienia również z bohaterkami, które z trudem przyszłoby mi nazwać protagonistkami. Jakkolwiek, zbiór ten przynosi kolejny zestaw zróżnicowanych opowiadań - ba, niektóre z nich, z uwagi na objętość, to niemal mini-powieści - napisany przez uznanych (choć niekoniecznie szeroko znanych i często wydawanych w Polsce) pisarzy z, bodajże, całego spektrum gatunków literackich. Mamy więc fantasy, jak i science fiction, a także historie z elementami horroru, kryminału, sensacji i westernu, powieści post-apokaliptycznej, historii alternatywnej oraz romansu i dramatu historycznego. Innymi słowy, dla każdego coś miłego, a dla nie sięgających do niektórych kategorii literatury, świetna możliwość sprawdzenia i być może odkrycia czegoś dla siebie w niezbadanych wcześniej dziedzinach. Sam jednak znalazłem dla siebie mniej historii, które zainteresowały mnie i urzekły, niż w przypadku wspomnianego tomu "Łotrzyki" a najbardziej zapadły mi w pamięć poniższe opowiadania: "Zapasy z Jezusem" znakomitego Joe R. Lansdale'a, w którym bohaterami są w zasadzie mężczyźni, stary wrestler i jego młody uczeń, próbujący odgryźć się napastującym go osiłkom, a "niebezpieczna kobieta", to femme fatale, która od dekad podsyca nienawiść pomiędzy starszym z mężczyzn a tytułowym Jezusem (to imię lub pseudonim jego, zakochanego w przebiegłej Felinie o zimnym sercu, rywala). "Sąsiedzi" Megan Lindholm (znanej szerzej ze swojego innego pseudonimu Robin Hobb) - piękna, liryczna opowieść o radzeniu sobie z przeciwnościami, jakie niesie starość i próbie znalezienia sobie nowego celu w świecie, który spycha starszych ludzi na margines egzystencji. "Druga arabeska, bardzo powoli" Nancy Kress - kolejna subtelna opowieść osadzona w post-apokaliptycznej rzeczywistości, którą stała się w wyniku spadku urodzeń, w której rola kobiet zostaje zredukowana do bycia powolnymi mężczyznom w coraz częściej daremnych próbach "reprodukcji". Naprawdę ujmująca historia o pragnieniach i marzeniu o sprawach duszy i ducha, w świecie zdominowanym przez pragmatyzm i podporządkowanym imperatywowi przetrwania za wszelką cenę. "Ogłaszając wyrok" - S.M. Stirlinga - ponownie post-apo (a może też historia alternatywna?),w której społeczeństwo podzieliło się na plemiona, w których panuje surowe, ale sprawiedliwe prawo. Akcja skupiona jest na "procesie sądowym", w której oskarżonym jest ukrywający się w klanie gwałciciel a sędzią surowa szeryf. "Kłamstwa, które powiedziała mi matka" Caroline Spector (żony twórcy gier Warrena Spectora) - osadzone w uniwersum "Dzikich Kart" - i nie publikowane w wydanych dotąd zbiorach serii - do którego z przyjemnością było wrócić i poznać historię nieco bardziej współczesną (tomy wydane w Polsce dotarły chyba do granic lat 80-tych tego alternatywnego świata?). Ciekawe, dynamiczne opowiadanie z kilkoma fajnymi twistami. I to w zasadzie wszystko. Oczywiście, z uwagi na osobiste preferencje i fakt, że wszystkie z zamieszczonych tu opowiadań są - co najmniej - na dobry poziomie, możliwe, że każdy z Was znajdzie tu swoje typu, kompletnie nie pokrywające się z tymi umieszczonymi na mojej liście. W każdym razie jeśli - jak zachęcają twórcy - lubicie, gdy bohaterkami opowieści są "władające mieczem wojowniczki, dzielne pilotki myśliwców i astronautki, śmiercionośne seryjne morderczynie, potężne superbohaterki, podstępne i uwodzicielskie femme fatale, czarodziejki, twarde Złe Dziewczyny, rozbójniczki i buntowniczki, kobiety walczące o przetrwanie w post-apokaliptycznej przyszłości, kobiety detektywi i surowi sędziowie, dumne, władające państwami królowe, które – kierowane zazdrością i ambicją – wysyłają tysiące ludzi na straszliwą śmierć, śmiałe smocze jeźdźczynie i tak dalej..." albo po prostu macie ochotę na kilkanaście wciągających, dobrze napisanych i skomponowanych historii oraz / albo szukacie dla siebie nowych gatunków literackich, to gorąco polecam!
Rafał Jasiński - awatar Rafał Jasiński
Dziedzictwo Christopher Paolini
Dziedzictwo
Christopher Paolini
Bez najmniejszej nawet wątpliwości wystawiam tej książce 10tkę, bo należy ona do moich najulubieńszych książek. O ile przez pierwszą połowę książki, czy też pierwszy tom, (w zależności od wydania),czytelnik traci już nadzieję na pokonanie niepokonalnego Galbatorixa, śledząc przebieg kolejnych bitew i wyrywanych siłą, krwią, potem, ciężkimi poświęceniami zwycięstw, tak druga część powoli i mozolnie wlewa nadzieję w czytelnicze serce. Pełna jest ona trudnych wydarzeń, rozterek emocjonalnych głównych bohaterów, przeżywania żałoby po utraconych bliskich, a jednocześnie nadziei, kiedy nowe życia pojawiają się na świecie i wymagają ochrony i zapewnienia lepszego świata. Podobają mi się bohaterowie utkani na łamach tej trylogii, bowiem nie są niezniszczalni, nie są przekonani o swojej wielkości, nie są butni, bowiem zawsze znajdzie się siła większa niż oni sami, nieważne, jak bardzo starają się być jak najbardziej doskonali i wielcy. Tak jak w poprzednich częściach Eragon przechodzi przez swoją naukę, dowiadując się o kolejnych tajnych sekretach smoków czy Alagestii, za każdym razem mając nadzieję, że wiedza ta wreszcie przyniesie mu zwycięstwo- zawsze okazuje się, że czegoś może nauczyć się więcej, mocniej, bardziej, szybciej. I kiedy myśli przez chwilkę, że super- "osiągnąłem większy poziom"- przeciwnicy również uczą się jego zachowań, wyprzedzają jego ruchy, szpiedzy donoszą o jego postępach. Przynosi to czytelnikowi dokładnie takie odczucia, jakie ma bohater- razem z nim się cieszy, uczy, rozważa tematy teologiczne i światopoglądowe, przeżywa razem z nim straty, denerwuje się i męczy, kiedy kolejne poziomy nauki przychodzą mozolnie. Razem z nim traci nadzieję. A sam Eragon nie jest jedynym bohaterem tej historii i na uwagę zasługuje również jego kuzyn, Roran, elfka Arya, jej matka Islanzadi, królowa Nasuada, król Orrik czy nawet nie lubiany przeze mnie król Surdy. Każde z nich zmaga się z wyborami i jest zmuszone do bardzo ciężkich decyzji, z których każda ma własne konsekwencje i na nic nie ma złotego środka. Ktoś może mówić, że to tylko fantastyka- kolejna bajka. Że dorosły człowiek powinien myśleć raczej o świecie rzeczywistym. Ale niektóre książki będę wielbić pod niebiosa, bowiem od świata rzeczywistego pozwalają się oderwać, a jednocześnie mogą nauczyć młodszego czytelnika, że życie zawsze wiąże się z trudnymi wyborami, zawsze zdarza się w nim jakaś strata, z która sobie trzeba poradzić, a w imię większego dobra nieraz trzeba wiele poświęcić, nawet siebie, swoje przekonania, wartości. Wielokrotnie trzeba iść na ustępstwa wobec przełożonych, a w razie sprzeciwu mogą czekać surowe konsekwencje. Książki te też uczą, że sama władza, tak pożądana przez wszystkich, jest trudna, mozolna, męcząca i wymaga niezwykłej mądrości. A postać bohatera antagonistycznego- Murtagha uczy, że niejednokrotnie postaci "złe" są tylko odbiciem wzorców własnego życia, są zmuszone do określonych działań i skazane na życie w niesławie, odrzuceniu. I wyrazem największego bohaterstwa jest właśnie mieć siłę, aby wciąż się temu przeciwstawiać i pozostać dobrym człowiekiem w środku.
MalutkaPyza - awatar MalutkaPyza
oceniła na106 miesięcy temu
Imię wiatru Patrick Rothfuss
Imię wiatru
Patrick Rothfuss
Pół żartem, pół serio. Jest tylko jedna rzecz gorsza od źle napisanej książki - książka napisana tak dobrze, że co jakiś czas musisz się zatrzymywać i zachwycać nad tym, jak wspaniale układają się słowa, jak wyjątkowym wyczuciem wykazał się autor, jak świetne rozwiązania wybrał. Tak nie można robić, to wytrąca z immersji. A teraz na poważnie. To książka, która nie śpieszy się. Płynie powoli, pozwala nam złapać oddech, odpocząć, wczuć się w szum wiatru. Nie wiemy, dokąd zmierzamy, ale po prostu ufamy, że to właściwy kierunek. Na pochwałę zasługuje niemalże wszystko. Rothfuss ma niezwykłą lekkość w tworzeniu pamiętnych postaci, zarówno na pierwszym, jak i na drugim, a często nawet na trzecim planie. To w sporej mierze zasługa dialogów, które brzmią swobodnie i naturalnie. Autor pokazał nam jedynie dość niewielki skrawek świata, ale za to zrobił to wiarygodnie i skrupulatnie. Wiemy tyle, ile potrzebujemy i ani grama więcej. To, rzecz jasna, w sporej mierze konsekwencja narracji pierwszoosobowej, którą pisana jest większość książki. To zaleta - pozwala nam zrozumieć i wczuć się w skórę głównego bohatera, Kvothe, który jest postacią ciekawą, rozbudowaną i niejednoznaczną. Jeśli do czegoś mogę się przyczepić, to tylko do końcówki, w której fabularnie Rothfuss zagrał parę złych nut i pewne wydarzenia wybrzmiały nieodpowiednio. Trochę wyglądało to, jakby autor miał problemy z zamknięciem powieści i poszedł na skróty. To jednak za mało, by zmienić mój odbiór tej książki.
Kanver - awatar Kanver
ocenił na106 dni temu
Dzieci Húrina J.R.R. Tolkien
Dzieci Húrina
J.R.R. Tolkien Christopher Tolkien
Przeczytałam, żeby się upewnić, że dobrze wszystko zrozumiałam z angielskiego audiobooka. Większość na szczęście zrozumiane, parę fragmentów jednak warto było doczytać po polsku, zwłaszcza te dot. konotacji rodzinnych, geografii i trochę topologii. Odnośnie do samej treści to dość niedawno słuchałam tej opowieści i miałam ją na świeżo, a jednak i tak zdołała mnie w pewnym momencie wciągnąć. Fascynujące w sumie. Wiadomo, że podobała mi się przygodowość tej historii i sama akcja znów mnie zaciekawiła, ale też znów niesamowitym doświadczeniem było dla mnie obserwowanie ile razy Turin, ale też i Morwena i Nienor mogli wyrwać się klątwie Morgotha, a na drodze stawała im wtedy wyłącznie własna duma, pycha, upór, gniew czy po prostu głupie nieprzemyślane decyzje i dalsze trwanie w nich, zamiast ich porzucenie zawczasu. Naprawdę, bardzo dużo razy byłam zła na jedno, drugie, trzecie albo na wszystkich na raz. Faktycznie w ich nieszczęściu był ogrom złej woli Morgotha oraz złego przypadku, ale było też parę takich punktów zwrotnych, w których mieli wolną wolę i inne decyzje podjęte w tych momentach pomogłyby zboczyć ze ścieżki zguby i całkowicie uwolnić wszystkich od cierpienia. Byłam na nich zła (chyba na Morwenę najbardziej - co za uparte, zadufane, oschłe i zimne babsko; serio poczciwe chłopy lubią se dobierać takie kobity) i bardzo żałowałam ich losu, ale nie mogę zaprzeczyć, że obserwowanie, jak pęta przeznaczenia i klątwy coraz bardziej się wokół Turina zaciskają - które wydarzenia sprawiają, że jest kim jest i które decyzje powodują, że coraz bardziej nie ma odwrotu, było dla mnie niezwykle interesujące. Świetnie poprowadzony motyw. Z innej beczki, słucham teraz Silmarillionu i akurat jestem na początku historii Berena i Luthien i teraz widzę, jak Turin był do niego podobny i niepodobny jednocześnie. Widać, że jest coś więcej w tym chłopaku, ale też widać, że jest bardziej narwany, gniewny, dumny i faktycznie naznaczony jakimś cieniem. Z drugiej strony jego skłonność do współczucia i odczuwania żalu nad losem innych zawsze sprawiała, że miękło mi serce. Zaczynam też teraz rozumieć, dlaczego historia Berena i Luthien tak mocno działała na wyobraźnię elfich panien w czasach Turina i dlaczego same marzyły i takiej miłości i romantycznie szukały Berena w Turinie. Nie wiem czy wspomniałam poprzednio, ale uwielbiam postać Belega, jego oddanie Turinowi i wierną przyjaźń, jaką mu okazywał. To mój ulubiony bohater w tej historii. I znów mnie bardzo wzruszył jeden fragment, którego nie będę tu spojlerować. Po prostu bardzo mocno mi było żal w tamtym momencie. Jedyne, co w sumie nie wiem czy to jest wadą czy to po prostu taki styl, są samospojlerujące tytuły rozdziałów. No serio: "Upadek jakiegoś miasta", "Śmierć tego i tamtego" xD w sumie nie wiem, czy to mnie bardziej irytuje, czy śmieszy, czy może jednak jest w tym jakiś klimacik opowieści o baśniowości. Ewentualnie jest to przypadek "Granicy" Nałkowskiej, że wiemy, co się stanie na końcu i pozostaje czytelnikowi tylko usiąść wygodnie w fotelu i obserwować, jak do tego doszło. Wiem, że gdy pierwszy raz zapoznawałam się z tą historią jeszcze w audiobooku, to jechałam autem i wtedy usłyszałam przeczytane głosem sir Christophera Lee : "Chapter nine. The death of XXX" i sir Christopher czytał dalej, a ja go zagłuszałam krzycząc: "Nieeeeeeeeeeeeee..." przez pół minuty. Straszne. Dobrze, że nie stałam wtedy w korku i inni ludzie tego nie widzieli i nie słyszeli. Pomyśleliby, że już całkiem zwariowała od tych wiecznych remontów dróg. Książkę polecam mocno. Powinni zacząć ekranizować historie z Silmarillionu takie jak ta, a nie kolejne popłuczyny po Władcy Pierścieni oblane dużą dozą swojej radosnej twórczości, o które nikt nie prosił. Bo niestety nie mam złudzeń co do Hunt for Gollum i tego drugiego projektu o córce Sama i naszej paczce hobbitów, za które biorą się Andy Serkis i Peter Jackson.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na812 dni temu
Pan Lodowego Ogrodu - księga I Jarosław Grzędowicz
Pan Lodowego Ogrodu - księga I
Jarosław Grzędowicz
FABUŁA========= Vuko wyrusza na planetę Midgaard. Jego cel? Zmierza na ratunek ekspedycji naukowej, która została tam wcześniej wysłana. Nasz samotny wilk nie może ingerować w rozwój tej nieznanej, człekopodobnej cywilizacji. Czy jest to w ogóle możliwe? Zwłaszcza, gdy na planecie trwa wojna bogów? KILKA SŁÓW======= Nie wiedziałem, w co się pakuję. Po książkę sięgnąłem z dwóch powodów: chciałem wyjść ze swojej warhammerowej strefy oraz była mi polecana przez Corvereofbooks i Wiedzmaka. Pierwszy rozdział, widzę przygotowanie i podróż na obcą planetę... Mówię sobie "no dobra, to będzie scifi... Może się do niego przekonam", a Potem dostaję na twarz kubeł zimnej wody. Okazuje się, że Vuko trafił na planetę, na której istnieje magia i nagle wbijamy się w dark fantasy. Nowoczesna technologia w zestawieniu ze światem na etapie średniowiecza. Mam takie "co jest?", ale mimo wszystko brnę w to dalej z zaciekawieniem. W książce pojawiły się dwa wątki, zacznę od tego, który dotyczy Vuko Drakkainena Jego historia skupia się na poszukiwaniu zaginionych naukowców, gdyż po przybyciu na Midgaard dowiaduje się, że z całej ekspedycji została tylko czwórka. Przemierzamy lasy, pustkowia, zdobywamy konia (przypadkowo również kruka),zwiedzamy miasta i ładujemy się na łajbę. Vuko idzie z jedną myślą w głowie: "misja jest najważniejsza!". W międzyczasie walczy z wieloma przeciwnikami i pokazuje swoją potęgę. A... no i nasz bohater ma zboostowane statystyki dzięki Cyfralowi. Vuko jest Wiedźminem! (nawet audiobooka czyta Jacek Rozenek!) Czułem się, jakby Geralt opowiadał mi historię w karczmie xD Drugi wątek dotyczy Tochimona, przyszłego władcy jednej z krain. Mamy pokazane jego szkolenie z przeróżnych zakresów. W jednym momencie dostał on w ramach ćwiczeń wyspę ze zwierzątkami, którą miał za zadanie jak najlepiej zarządzać. Jego wątek wydaje się spokojniejszy, niż ten Vuko (do czasu) Co zasługuje na wyróżnienie? Klimat, zbudowanie świata i sposób jego przedstawienia. Czytelnik zapoznaje się z perspektywą Tochimona oraz Vuko, którzy również podczas akcji poznają ten świat. Dzięki temu czytelnik nie ma takiego poczucia, że zostaje wrzucony bez wyjaśnień w zawiłe uniwersum. Jednocześnie te wytłumaczenia są płynnie wprowadzone w narracje. Mówię sobię... Przesłucham książkę w audio i będzie git. No... tak było do połowy xD Audiobook jest mega, ale musiałem kupić książkę w wersji fizycznej. Potrzebowałem jej na półce! No i książkę dokończyłem w wersji fizycznej, a później... skończyłem audiobooka xD Wydanie książki jest na wysokim poziomie! Mamy tu mapy, ilustracje oraz piękną okładkę. Chciałbym skompletować całą serię w tym wydaniu. No ten... Recenzja, a o książce gadam tylko dobrze i dobrze. No tak, bo autentycznie nie ma tu rzeczy, które mi się nie podobały. Niektórzy mogą odebrać zakończenie jako trochę drewniane, ale mi się serio podobało... bo zachęciło mnie od razu do przeczytania kolejnego tomu!
Berylek - awatar Berylek
ocenił na913 dni temu