Miki Mol i zaczarowany kuferek czasu

- 2007-01-01
- 1985-01-01
Pierwsza z serii ilustrowanych opowieści o przygodach Miki Mola zabawnego mola książkowego, który wraz z przyjaciółmi mieszka w starej bibliotece. Na grzbiecie starej encyklopedii mogą wyruszać w różne miejsca, by ratować świat przed działaniami dwóch niebezpiecznych drabów dyrektora cyrku Amabrasa i jego pomocnika, wilka Arcykąska. W pierwszym tomie muszą uwolnić Grażynkę i kilka innych dziec
Kup Miki Mol i zaczarowany kuferek czasu w ulubionej księgarni
Oceny książki Miki Mol i zaczarowany kuferek czasu
40 użytkowników ma tytuł Miki Mol i zaczarowany kuferek czasu na półkach głównych- Przeczytane 34
- Literatura polska 2
- Dzieciństwo 2
- 2021 1
- Czytane z Pyśkiem 1
- 2009 1
- 👶 Dzieciństwo 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miki Mol i zaczarowany kuferek czasu
Z ta książką... a właściwie historią wiąże się całe mnóstwo moich wspomnień. Jako dziecko dostałem od Rodziców bajkę na gramofon (aż dwie płyty LP). Na rozkładówce był komiks ze scenek z książki, wyrysowany ręką autora. Słuchałem tej historii kilka razy dziennie... znam ją na pamięć. O istnieniu książki dowiedziałem się dużo później.
Pomysł autora jest dużo starszy. Pierwsza animacja (historia pradziadka Miki Mola) pochodzi już z 1975 roku!
Historia jest cudowna, idealna dla młodych miłośników książek. Autor celowo używa trudnych, wpadających w ucho słów, by skłonić czytelnika do szukania ich znaczeń. Nawet dzisiaj musiałem sobie niektóre słowa sprawdzić... ale już nie potrzebuję wertować encyklopedii :)
Kto wie co to jest "ekrytuar"? :)
"Miki Mol" to idealny dowód na to, że czytanie bawi i uczy. Ta część jest najlepsza, kolejne już są trochę bardziej infantylne, zwłaszcza film "Miki Mol i Straszne Płaszczydło" wprowadza głupkowate elementy. Dlatego kontynuacje mogłyby dla mnie nie istnieć. Może to kwestia magii wspomnień z dzieciństwa i czytania Razem.
Nie pozwólmy, by zapomniano o tej książce!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł autora jest dużo starszy....
Pierwsza część serii o Miki Molu i jego przyjaciołach - molach książkowych. Cała seria jest dzisiaj trochę zapomniana, a szkoda. Pamiętajmy, że to klasyka polskiej fantastyki dla dzieci. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWracam do lat dziecięcych, tym razem do rewelacyjnych opowieści o Miki Molu i do świata Filobiblonii, krainy miłośników książek, gdzie wszystko było prostsze i wiadomo było, że skończy się dobrze, czy to podróż przy pomocy zaczarowanego kuferka czasu czy psoty dwóch nieszczęsnych drabów, dyrektora cyrku Ambarasa i wilka Arcykąska, którzy pod groźbą cholagogi i rycynusu na chwil kilka stają się potulni i usłużni.
Przygody przygodami, zachwycają humorem, grą słowną i pięknymi ilustracjami w tym specyficznym stylu lekko trącącym myszką, ale i tak mole książkowe najlepiej czują się pożerając książki oczami lub próbując przyswoić i oswoić wierzgającą i potrząsającą tasiemkami-zakładkami narowistą Encyklopedię, która każdego może zawieźć prosto do krainy wiedzy. Ech... fajne to było.
Wracam do lat dziecięcych, tym razem do rewelacyjnych opowieści o Miki Molu i do świata Filobiblonii, krainy miłośników książek, gdzie wszystko było prostsze i wiadomo było, że skończy się dobrze, czy to podróż przy pomocy zaczarowanego kuferka czasu czy psoty dwóch nieszczęsnych drabów, dyrektora cyrku Ambarasa i wilka Arcykąska, którzy pod groźbą cholagogi i rycynusu na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to201022 audio G7.
201022 audio G7.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja audioksiążka (kasety magnetofonowe) z dzieciństwa. Przesłuchana dziesiątki razy. Bardzo pobudzała wyobraźnię. Część dialogów, powiedzeń weszła na stałe do słownika brata i mojego. Ocena może nieco na wyrost, ale słuchając teraz, wspomnienia wróciły.
Książka bardzo fajna,dostałam ją kiedy byłam dzieckiem. Niby jest dla najmłodszych ale przeczytałam ją dopiero będąc nastolatką-tak dla wyjątku-było to oderwanie od książek jakie powinnam czytać w moim wieku. Ukazuje przygody wymyślonych przez autora bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo fajne
bardzo fajne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuperaśna, napisana z chumorkiem książeczka dla dzieciaków o przygodach Miki Mola, Świetlika i jego przyjaciół. Wjaki sposób przeniosą się oni w czasie? Co im się przydarzy? Przeczytaj koniecznie.