Nikt naprawdę

kryminał, sensacja, thriller
2006-01-01
2006-01-01
Piotr Grzegorzewski, Tatiana Grzegorzewska

Kup Nikt naprawdę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nikt naprawdę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikt naprawdę

James Herbert to pisarz, który śmiało może stać obok Kinga czy Mastertona. pomysłami na fabułę zaskakuje, warsztatem pisarskim z kolei potwierdza swoją mocną pozycje. a mimo to nie jest tak popularny i pop kulturowy jak wyżej wymienieni. i dobrze! dobrą literaturę grozy należy znajdować samemu.

główny bohater, za małolata nauczył się wychodzić z ciała i z biegiem lat opanował tę sztukę do perfekcji. podczas jednej z podróży astralnych odkrywa, że nie ma gdzie wracać, ponieważ jego ciało zostało zmasakrowane przez mordercę. błąkając się po Londynie usiłuje znaleźć swojego oprawcę.

"nik tnaprawdę" to zgrabnie napisany horror o duchach. czyta się bardzo sprawnie, a strony przewracają się same. momentami jednak opisy są obrzydliwe i zbyt dosłowne, ale to tylko dodaje realizmu historii. nie mogłem się oderwać od tej książki i bardzo żałowałem, że czytałem ją na raty. szkoda, że dopiero teraz odkryłem prozę tego autora. następne pozycje banko sprawdzę. #polecam wszystkim, którzy uwielbiają się bać. #książka ma niesamowity klimat. na szczególną uwagę zasługują ostatnie rozdziały, w których autor interpretuje wędrówke duszy w zaświatach.

główny bohater, za małolata nauczył się wychodzić z ciała i z biegiem lat...

Zmęczyłem. Szału nie ma.

Zmęczyłem. Szału nie ma.

Ze względu na opinie przeczytane w internecie, postanowiłem sięgnąć po "Nikt naprawdę".

Akcja rozgrywa się w Londynie, nie jest dokładnie określone w jakich latach, ale z pewnością są to czasy współczesne - być może lata 70-te-80-te. Główny bohater, zdolny grafik komputerowy oraz spec branży reklamowej zostaje zamordowany. Dzięki jego paranormalnym zdolnościom stara się rozwiązać zagadkę swojej tajemniczej śmierci, przy okazji odkrywając rzeczy o których nie powinien był wiedzieć.

Książka Jamesa Herberta to nie jest typowy horror z ociekającymi krwią, wampirami, kanibalami czy zombie. Siła tej książki opiera się na psychologii, dawkowaniu emocji a w kluczowym momencie zaskoczeniu czytelnika nagłym zwrotem akcji.

Co do mojej oceny mam mieszane uczucia: z jednej strony ciekawa, wciągająca tematyka - przede wszystkim dla kogoś kto wierzy w zjawiska paranormalne i nadprzyrodzone, z drugiej, książka dość rozwlekła - przez pierwsze osiemdziesiąt stron w zasadzie niewiele się dzieje, treść bardzo prosta, dość przewidywalna. Niektóre wątki nie tyle straszne co śmieszne. Książka bez jakiegoś głębszego przesłania, bohaterowie, poza głównym, opisani dość powierzchownie.

Podsumowując: z mojej perspektywy aby horror był dobry (choć to moja perspektywa i generalnie nie czytałem horrorów zbyt wiele) to powinien przede wszystkim straszyć, wzbudzać silne emocje, w jakimś choćby małym stopniu historia powinna być możliwa na poziomie realnym. Tymczasem tutaj według mnie tego nie ma. Mimo że autor podjął bardzo ciekawy wątek, szeroko dyskutowany i analizowany przez specjalistów na różnych poziomach to jednak myślę że "przedobrzył".

Książka była dla mnie pewnym rozczarowaniem, tym niemniej subiektywnie - 6/10.

612 użytkowników ma tytuł Nikt naprawdę na półkach głównych
96 użytkowników ma tytuł Nikt naprawdę na półkach dodatkowych

James Herbert
James Herbert
Czołowy brytyjski autor powieści z gatunku horroru.Od czasu jego debiutu w 1974 roku książki Herberta systematycznie trafiają na szczyty list bestsellerów, przetłumaczono je na ponad pięćdziesięciu milionów egzemplarzy.Herbert umiejętnie łączy elementy horroru i thrillera, po mistrzowsku prowadzi akcję i buduje napięcie, co jest źródłem inspiracji dla wielu twórców literatury i filmu grozy.

Cytaty z książki Nikt naprawdę

Dodaj cytat z książki Nikt naprawdę