Biocentryzm. Kwantowość, człowiek, wszechświat

- popularnonaukowa
- Biocentrism: How Life and Consciousness Are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe
- 2015-01-01
- 2015-01-01
Biocentryzm zakłada, że otoczenie każdego z nas jest zależne od obserwatora. Według tej teorii nie istnieje obiektywny obraz świata, a wszystko, co wokół siebie widzimy jest wytworem naszych umysłów stanowiącym subiektywną imitację prawdziwego wizerunku rzeczywistości. Według tej koncepcji to nie wszechświat kreuje życie, ale właśnie życie tworzy wszechświat. Autorzy proponują nowe spojrzenie mówiące, że nasze współczesne teorie o fizycznym świecie nie sprawdzają się i nigdy nie zaczną, dopóki nie będą dotyczyć życia i świadomości. Z perspektywy biologa i astronoma odbezpieczają zatrzaski klatek, którymi ograniczyła się zachodnia nauka. Znajdziemy tutaj nowe idee powstania świata, celu i istoty życia, a nawet śmierci.
Kup Biocentryzm. Kwantowość, człowiek, wszechświat w ulubionej księgarni
Oceny książki Biocentryzm. Kwantowość, człowiek, wszechświat
113 użytkowników ma tytuł Biocentryzm. Kwantowość, człowiek, wszechświat na półkach głównych- Chcę przeczytać 76
- Nauka 2
- Filozofia 2
- Psychologia/Rozwój 1
- CHCĘ JĄ MIEĆ BARDZO - POSZUKUJĘ 1
- Rok 2016 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biocentryzm. Kwantowość, człowiek, wszechświat
Niniejsza publikacja to owoc współpracy duetu wyjątkowego: lekarza, biologa i naukowca Roberta Lanzy, uznawanego za jeden z najwybitniejszych umysłów naszych czasów, oraz astronoma Boba Bermana. Wspólnie rozwijają oni koncepcję biocentryzmu, u podstaw której leży śmiałe przekonanie, że fundamentem wszechświata nie jest martwa materia, lecz życie i ludzka świadomość.
Obaj autorzy, połączeni pasją odkrywców, stworzyli unikalne opracowanie rzucające nowe światło na nasze rozumienie rzeczywistości. W swojej pracy obalają model wszechświata jako zbioru martwych cząstek, zderzających się ze sobą według z góry określonych, mechanicznych zasad.
Ciekawym elementem książki są osobiste wspomnienia Roberta Lanzy. Te autobiograficzne powroty do trudnego dzieciństwa i młodości nawiazują do omawianych zagadnień naukowych. Przybliżając sylwetkę badacza pokazują, że pasją odkrywania świata towarzyszyła mu od najmłodszych lat. Wątki te stanowią doskonałą odskocznię dla umysłu, pozwalając na chwilę oddechu podczas lektury wymagającej skupienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObaj...
Ciekawa książka, po przeczytaniu której można inaczej spojrzeć na świat. Na początku trudność może sprawić "przełączenie się" z naszego sposobu myślenia na "biocentryczny", ale tłumaczenia autorów są łatwo zrozumiałe. Dobrze się sprawdza jako eksperyment myślowy 🤔.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoncepcja biocentryzmu jest bardzo ciekawa i trafia do mnie. Książka dość dobrze opisuje ogólne założenia tej idei wraz z wyjaśnieniami dlaczego nauka może wspierać biocentryzm oraz przybliża nam fizykę kwantową i jej najpopularniejsze eksperymenty. Odnosi się również do różnych innych wizji wszechświata.
Dużym minusem jest styl pisania autora, rozwleczony i trudny w odbiorze z powodu dziwnych metafor i wybiegów myślowych, które nie byłyby potrzebne w książce tego typu. Na raz przeczytać się nie da, raczej po trochu przerabiać rozdziały i analizować zdobyte informacje.
Podsumowując, można przeczytać ale równie dobrze informacje o biocentryzmie da się znaleźć w przystępniejszej formie w internecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużym minusem jest styl pisania autora, rozwleczony i trudny w...
Ciekawa książka dla osób poszukujących odpowiedzi na podstawowe egzystencjalne pytania w logiczny sposób omawia poglądy biocentryzmu na naturę wszechświata i człowieka .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem niechęci do tej książki. Publikacja jest świetna wnosi powiew nowego myślenie. Ma jakiś sens w porównaniu do innego bełkotu czasami. Przecież nikt nie mówi , że to o czym mówią autorzy to prawda. Zobaczymy czy Pan Lanza obroni i udowodni swoje twierdzenia. To bardzo trzeźwo myślący gość , lubię takich oby ich więcej. Pozdrawiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tostrata czasu, autor brzmi jak osoba ktora chce za wszelka cene cos wymysec i przy tym zgarnac kasiorke - NIE POLECAM
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Biocentryzm” to książka, która powstała dzięki współpracy dwóch naukowców. Jeden z nich jest astronomem, a drugi jednym z najbardziej znanych badaczy na świecie, który wciąż stara się przekraczać granice nauki. Uwielbiam sięgać po publikacje, które tworzone są przez takie duety, bowiem nauka jest również moim konikiem i nigdy nie pozostanę na nią obojętna. „Biocentryzm” to kolejna książka z nurtu fizyki kwantowej, która udowadnia czytelnikom, że świat wcale nie jest taki, jakim się być wydaje.
Główna zasada biocentryzmu zakłada, że otaczający nas świat jest zależny od obserwatora. Wszystko jest subiektywne i rozgrywa się tylko i wyłącznie w naszym umyśle. Brzmi absurdalnie? Być może, ale autorzy potrafią to wyjaśnić w miarę logiczny sposób. Powszechnie wiadomo, że dzisiejsza nauka zamknęła się na wiedzę płynącą ze świadomości i odsunęła się od tych dziedzin, z którymi kiedyś była związana. Okazuje się jednak, że panujące teorie dotyczące fizycznego świata nie sprawdzają się całkowicie. A dlaczego? O tym musicie przekonać się już sami!
Książka potrafi wciągnąć już od pierwszej strony i mimo że chwilami miałam wrażenie, że czytam „masło maślane”, tak pojawiło się tutaj wiele opracowań, które mnie zaciekawiły. Autorzy w bardzo przystępny sposób opisują najbardziej popularne eksperymenty z dziedziny fizyki i o dziwo czyta się to bardzo przyjemnie! Tak, fizyka może być intrygująca! Właściwie to zawsze była, ale pan Lanca i Berman prezentują nieco inne podejście do tej nauki. Podejście, z którym warto się zapoznać. Oczywiście nie zapominają o nurcie biocentryzmu i krok po kroku przedstawiają kolejne jego zasady, które na sam koniec zostają podsumowane.
Robert Lanza powraca również chwilami do swoich naukowych początków, co jest bardzo przyjemnym urozmaiceniem „poważnej” strony tej książki. Od jakiegoś czasu lubię poznawać przeszłość słynnych naukowców, bowiem mam nadzieję, że kiedyś też dotrę tak daleko, jak oni. Oczywiście jego retrospekcje nie mają na celu tylko zabawienia czytelnika, a w dużej mierze nawiązują do ogólnej tematyki tej publikacji. W końcu coś musiało dawać mu siłę do działania, coś musiało go nakierować na taki tok myślenia, prawda?
„Biocentryzm” to ciekawa pozycja, z którą warto na chwilę przysiąść i poznać fizykę od tej nieco innej strony. Mimo że porusza zagadnienia typowo naukowe, to czyta się ją bardzo szybko i z zaangażowaniem. Jest napisana lekkim i przystępnym językiem, więc nie trzeba być ekspertem w sprawie kwantów, aby sobie z nią poradzić. To zdecydowanie działa na jej plus. To taka książka, która zachęca do dalszego zgłębiania tematu i poszukiwania nowych informacji. A skoro wszystko wskazuje na to, że sami tworzymy swój wszechświat… to na co jeszcze czekacie? Do dzieła!
www.bookeaterreality.blogspot.com
„Biocentryzm” to książka, która powstała dzięki współpracy dwóch naukowców. Jeden z nich jest astronomem, a drugi jednym z najbardziej znanych badaczy na świecie, który wciąż stara się przekraczać granice nauki. Uwielbiam sięgać po publikacje, które tworzone są przez takie duety, bowiem nauka jest również moim konikiem i nigdy nie pozostanę na nią obojętna. „Biocentryzm” to...