Roth wyzwolony. Pisarz i jego książki

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Sfery
- Roth Unbound. A writer and his books
- 2015-10-21
- 2015-10-21
- Krzysztof Puławski
Philip Roth jest jednym z najbardziej znanych i cenionych współczesnych pisarzy. Stworzył jedne z najlepszych amerykańskich dzieł literackich: poczynając od debiutanckiej książki Żegnaj, Kolumbie z 1960 roku, poprzez skandalizujący Kompleks Portnoya z 1969 oraz niepokojącą alternatywną opowieść o Anne Frank z Cienia pisarza, aż po serię arcydzieł, które zaczął pisać w połowie lat 80. XX wieku: Przeciwżycie, Dziedzictwo, Operacja Shylock, Teatr Sabata, Amerykańska sielanka i Ludzka skaza. Mimo to na rynku brakuje poważnych opracowań krytycznych jego twórczości.
Książka Roth wyzwolony ma za zadanie wypełnienie tej luki. Nie jest to biografia, ale raczej historia twórczego życia autora Kompleksu Portnoya, chociaż można w niej odnaleźć wiele informacji biograficznych i innych niepublikowanych wcześniej materiałów. Poza tym czytelnicy znajdą tu o wiele więcej - analizę wielkiego pisarza poprzez jego dzieło.
Kup Roth wyzwolony. Pisarz i jego książki w ulubionej księgarni
Oceny książki Roth wyzwolony. Pisarz i jego książki
57 użytkowników ma tytuł Roth wyzwolony. Pisarz i jego książki na półkach głównych- Chcę przeczytać 41
- LIt. izraelska/żydowska i okolice 1
- Seria Sfery 1
- SERIA - sfery - Świat Książki 1
- Biografie, dzienniki (i okolice) 1
- Sfery 1
- Polonistyka, literaturoznawstwo i okolice 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Roth wyzwolony. Pisarz i jego książki
Dla tych co nie tylko "Kompleks Portnoya" czytali jest to znakomite uzupełnienie wiedzy o autorze i jego książkach. Dla takich jak ja, których Kompleks lekko przydusił i, coby nie powiedzieć, możliwie delikatnie: nie zachęcił do przeczytania kolejnych utworów, doskonały przewodnik po występujących w nich postaciach.
Akurat, nie przypadkiem, bynajmniej, czytałem "..wyzwolonego" razem z MESZUGE Singera. Do końca nie wiem, zresztą na cholerę mię ta wiedza, który z nich o którym pisze swoje powieści?
W mojej opinii powiedzieć, że lektura nie była czasem straconym, to nic nie powiedzieć bo, kiedy tylko otworzą się drzwi do bibliotek, zacznę poszukiwania. Książek Rotha. No. Tak myślę.
Napisane "toto" jest trochę "za gęsto", jeżeli wiecie co mam na myśli, dlatego lektura zajęła mię dużo czasu, co w obecnych okolicznościach przyrody jest kolejną, piękną, zaletą "Roth'a wyzwolonego".
Polecam wytrwałym poszukiwaczom prawdy. Cokolwiek to znaczy. No. Raczej
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkurat, nie przypadkiem, bynajmniej, czytałem...
To taki bryk przez twórczość P. Rotha. Za bardzo skoncentrowana na tym co napisał za mało na samej osobie.