Henryk VIII. Król i jego dwór

2015-12-14
2015-12-14
2002-01-01
Jakub Jedliński
Henryk VIII, król słynący ze swoich wpływów i wyróżniający się inteligencją, stał na czele jednego z najwspanialszych i jednocześnie najbardziej niebezpiecznych dworów w renesansowej Europie. Po raz pierwszy tak szczegółowa biografia charyzmatycznego monarchy została ukazana na tle kulturowych, społecznych i politycznych wydarzeń tamtych czasów. Alison Weir zaskakująco dokładnie opisuje życie na angielskim dworze – rywalizacje frakcji politycznych, dworską modę, uczty i turnieje, tworząc wielobarwny obraz intryg, zdrad i spisków.

Henryk VIII był człowiekiem o złożonej osobowości, obdarzonym licznymi przymiotami, a ogromna ilość materiałów z epoki, jakie przetrwały do naszych czasów, pozwala zapoznać się nawet z najbardziej intymnymi szczegółami z jego prywatnego życia. Władca ten, o wyrafinowanym guście, świadom rangi własnego majestatu, stworzył najwspanialszy dwór królewski w historii Anglii. Żaden inny panujący nie posiadał tylu rezydencji ani tak hojnie nie łożył na oprawę życia dworskiego. Niewielu monarchów otaczało się tak wieloma wybitnymi ludźmi jak Henryk. Rzadko który też budził tyle kontrowersji.

Książka ta nie jest polityczną historią królestwa, ponieważ jej celem było wyeksponowanie wydarzeń, które pomogły w stworzeniu portretu oraz etosu władcy i jego otoczenia. Autorka starała się zaprezentować i poddać analizie kulturalny i społeczny rozwój dworu angielskiego. Pod koniec panowania Henryka VIII zasady dworności obejmowały każdy aspekt życia królewskiego dworu: ceremoniał, wydarzenia państwowe, rozrywki, sport, poezję, sztukę, muzykę, religię, obyczaje, intrygi łoża i gierki polityczne, uczty i święta, sposób ubierania się, transport, organizację urzędów, administrację, finanse, higienę, a nawet reguły związane z trzymaniem zwierząt domowych. Dwór Tudorów był miejscem, gdzie całe zastępy ludzi, wysokiego i niskiego stanu, gromadziły się wokół króla, dlatego jednym z najważniejszych celów książki było ukazanie życia królowych, książąt, baronów, osobistych doradców, rycerzy, szlachciców, artystów, rzemieślników i służących na tle życia dworskiego, intryg i bezwzględnych walk najróżniejszych frakcji.

Kup Henryk VIII. Król i jego dwór w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Henryk VIII. Król i jego dwór

OPINIE i DYSKUSJE o książce Henryk VIII. Król i jego dwór

Na półkach: , , , , ,

Absolutnie FENOMENALNE ukazanie realiów życia na angielskim dworze w okresie panowanie jego bodaj najsłynniejszego władcy, Henryka VIII Tudora. Autorka dotarła do przeogromnej i różnorakiej liczby źródeł, przede wszystkim tych z omawianej epoki.

Poczynając od tego, jak obchodzono w tamtym okresie chrzciny, pogrzeby i śluby przez dokładne opisy strojów, dań, królewskich posiadłości etc. mamy tu dokładne przeanalizowanie i zaprezentowanie słynnych wydarzeń historycznych (takich jak "Pole Złotogłowia" czy procesy i śmierć królewskich małżonek.

Ta książka pokazuje, że często od fikcji autora znacznie bardziej ciekawa jest historia prawdziwa, która faktycznie miała miejsce.

Na pewno dla osób, którym historia nie jest miła lektura nie będzie sprawiała takiej frajdy (sporo dat, nazwisk itd.),ale cała reszta dosłownie rozpłynie się podczas czytania.

Polecam razy milion! Książka dostaje ode mnie maksymalną ilość gwiazdek za trud, jaki autorka musiała włożyć w jej stworzenie, jak i za wspaniałe zainteresowanie tematem.

Właśnie skończyłam swoją prawie 700 - stronicową przygodę z Henrykiem VIII, która przeminęła zdecydowanie zbyt szybko.
Henryk Tudor to postać o której przeczytałam już kilka książek i ciągle mi mało. Sama zastanawiam się skąd taka fascynacja tą postacią.
Król na ogół nie słynie z dobrej opinii, to porywczy, nieustępliwy i dość bezwzględny władca, nie można również ukryć, że był nieuleczalnym kobieciarzem, który niewiele robił sobie z uczuć swoich żon, tracił dla nich głowę w sekundę, niestety później to one ją traciły... już dosłownie.
Mimo tych wszystkich minusów, pod maską zła da się zobaczyć w nim całkiem dobrego i chyba nawet trochę zagubionego człowieka. Sama książka pisana jest w prosty i ciekawy sposób. Mimo, że zawiera dużo opisów pomieszczeń, przedmiotów i strojów, czytając nie nuży.
Poleciłabym ją jednak osobom, które już coś wiedzą na temat Henia i jego losów, bo niektóre wątki zostały skrócone i opisane pobieżnie, przez co nie do końca można dokładnie poznać historie jego i jego żon. Natomiast dla fanów dynastii Tudorów, tych mniejszych i większych będzie to wspaniała uczta.

Pozycja dla tych, którzy znają już trochę postać Henryka VIII i ciąg zdarzeń, związanych z jego panowaniem, ale chcą poszerzyć znajomość tła historycznego. Znajdziemy tutaj wyczerpujące opisy życia dworskiego, sztuki, architektury, rozrywek, bo wydarzenia są drugim planie. Świetnie napisana, dała mi szerszą perspektywę na tamten okres historyczny. Dzięki temu lepiej będzie można zrozumieć ówczesne postacie i ich postępowanie.

261 użytkowników ma tytuł Henryk VIII. Król i jego dwór na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Henryk VIII. Król i jego dwór na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Henryk VIII. Król i jego dwór

Alison Weir
Brytyjska autorka książek historycznych i powieści historycznych specjalizująca się głównie w biografii o monarchii brytyjskiej. Jest najlepiej sprzedającą się autorką historycznych powieści dla kobiet w Wielkiej Brytanii. Weir obecnie mieszka w Surrey z mężem i dwoma synami.

Elżbieta I i Robert Dudley. Prawdziwa historia Królowej Dziewicy i mężczyzny, którego kochała Sarah Gristwood
Sarah Gristwood
Recenzja książki „Elżbieta I i Robert Dudley. Prawdziwa historia Królowej Dziewicy” Ocena: 10/10 „Elżbieta I i Robert Dudley. Prawdziwa historia Królowej Dziewicy” to fascynująca opowieść, która wciąga czytelnika w świat XVI-wiecznej Anglii, ukazując niezwykłą relację między królową Elżbietą I a jej bliskim przyjacielem i powiernikiem, Robertem Dudleyem. Autorka z wielką starannością odtwarza historyczne realia, zanurzając nas w barwne i pełne kontrastów czasy, które były jednocześnie zacofane, ale i piękne. Książka wyróżnia się szczegółową analizą źródeł historycznych, co sprawia, że opowieść nabiera autentyczności. Elżbieta I, znana jako Królowa Dziewica, jawi się tu nie tylko jako potężna władczyni, ale także jako kobieta pełna pasji, wątpliwości i uczuć. Jej relacja z Dudleyem, przepełniona tajemnicami i niedomówieniami, jest opisana z wyjątkową wrażliwością i zrozumieniem. Na kartach tej książki odżywają obrazy dawnych czasów, gdy życie na dworze królewskim było pełne intryg, rywalizacji i walk o władzę, ale także wielkich uczt, turniejów i romansów. Opisy strojów, wnętrz pałacowych i dworskich obyczajów pozwalają poczuć atmosferę minionych wieków, a jednocześnie skłaniają do refleksji nad tym, jak bardzo nasze życie różni się od tamtych czasów. Autorka nie boi się pokazać zarówno jasnych, jak i mrocznych stron życia w epoce elżbietańskiej. Ukazuje, jak ludzie tamtych czasów musieli radzić sobie z ograniczeniami, jakie narzucały im zarówno technologia, jak i społeczne konwenanse, a jednocześnie jak potrafili znaleźć piękno i radość w swoim codziennym życiu. „Elżbieta I i Robert Dudley. Prawdziwa historia Królowej Dziewicy” to lektura, która na długo pozostaje w pamięci, skłaniając do refleksji nad tym, jak zmienia się świat i jak wiele możemy nauczyć się z historii. To książka, która z pewnością zasługuje na najwyższą ocenę.
Diabolina - awatar Diabolina
oceniła na101 rok temu
Królowa w Tower. Upadek Anny Boleyn Alison Weir
Królowa w Tower. Upadek Anny Boleyn
Alison Weir
Monografia dotycząca Anny Boleyn, koncentrująca się przede wszystkim na jej końcowych latach panowania, rozpadzie związku z Henrykiem oraz skazaniu na śmierć. Autorka analizuje bardzo szczegółowo wszelkie możliwe źródła ukazujące relacje Anny z otoczeniem, przedstawiające stosunki panujące na dworze, zachowania króla. Stara się ustalić przyczynę, dla której rola Anny tak diametralnie się zmieniła i obalić wiele przesądów czy obiegowych opinii dotyczących jej sprawy. Nie trzyma przy tym żadnej ze stron - ani nie idzie w hagiografię, ani w krytycyzm. Stara się być obiektywna, chociaż nie ukrywa, że jest postacią Anny zafascynowana i bardzo ją ceni. Niestety, pojawiają się powtórzenia wątków, jakby troszkę zaniedbano edycję całości, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo w odbiorze. Badaczka bardzo wnikliwie, wręcz skrupulatnie analizuje wszystkie dostępne źródła - kroniki, listy, pamiętniki, szczątki dokumentów - starając się odtworzyć jak najdokładniej przebieg dni, a nawet godzin najważniejszych wydarzeń z życia Anny. Mnie to nie przeszkadzało, ale np moja znajoma czuła się znużona taką "dłubaniną". Na pewno jeśli ktoś w ogóle nie wie o co chodzi i nie jest w temacie, zmęczy się po prostu. Ksiązka jest pięknie wydana. Ma twardą oprawę i obwolutę, pięknie ją zszyto, ilustracje są na kredzie. Duża czcionka ułatwia czytanie.
Renegi Grene - awatar Renegi Grene
Wilczyce. Królowe, które rządziły Anglią przed Elżbietą I Helen Castor
Wilczyce. Królowe, które rządziły Anglią przed Elżbietą I
Helen Castor
I jeszcze raz o kobietach. O ambitnych władczyniach, które nie bały się sięgnąć po tron — tyle że nie w Egipcie, a w średniowiecznej Anglii. Wilczyce to książka, która zaczyna się od koronacji Elżbiety I, by zaraz potem cofnąć nas w czasie do wydarzeń, które tę koronację umożliwiły. Bo jak w większości krajów europejskich, sukcesja po zmarłym królu należała przede wszystkim do jego męskiego potomka. Jednak dzięki Matyldzie, Eleonorze Akwitańskiej, Izabeli Francuskiej i Małgorzacie droga do kobiecej władzy stała się realna. To one, na długo przed Elżbietą I, zaczęły powoli przecierać szlak, który ostatecznie doprowadził do koronacji jednej z największych królowych Anglii. Wilczyce są książką historyczną, ale daleko jej do suchej kroniki. Oprócz sylwetek tych niezwykłych kobiet poznajemy dzieje Anglii, Francji i dużej części chrześcijańskiego świata tamtych czasów. Postaci jest tu wiele, lecz można się w tym szybko odnaleźć. Zwłaszcza że przy koronowanych głowach pomagają drzewa genealogiczne, dzięki którym łatwo rozeznać się w koligacjach: kto był czyim krewnym i jak splatały się losy dynastii. Najważniejsze pozostają jednak bohaterki tej książki. Nieprzeciętne — żeby nie powiedzieć wybitne — w świecie zdominowanym przez mężczyzn potrafiły osiągać swoje cele i tak lawirować historią, by przejmować stery władzy. Te portrety są bardzo szczegółowe i wnoszą ogromną wartość do poznania królowych, które na trwałe zapisały się w historii. Książka napisana jest w taki sposób, że mimo ostrożności autorki w ocenach — bo przecież nie były to postacie krystaliczne — czujemy do nich wyraźną sympatię. Jednocześnie wchodzimy, i to bardzo przenikliwie, w niuanse średniowiecznej polityki. Wartka narracja i inteligencja autorki sprawiają, że ta obszerna lekcja historii wchodzi do głowy gładko i zostaje w pamięci na długo. Doskonała książka historyczna. Polecam. Za egzemplarz dziękuję @znakhoryzont
jackspear217 - awatar jackspear217
Jak przetrwać zarazy w dawnej Polsce Barbara Faron
Jak przetrwać zarazy w dawnej Polsce
Barbara Faron
'Jak przetrwać zarazy w dawnej Polsce' wchodzi w skład serii 'Jak przetrwać…' wydawnictwa Astra, które specjalizuje się w wydawaniu książek o tematyce historycznej. Dla mnie osobiście, to czwarte spotkanie z cyklem oraz trzecie z autorką. Ponownie doceniam przepiękne wydanie: twardą obwolutę, ładne ryciny, ciekawie opisany spis rozdziałów. Treściowo lektura również się broni - co prawda, nie posiadam na tyle dużej wiedzy, by móc wypunktować autorkę merytorycznie, to jednak bibliografia zawarta w książce wygląda na rzetelną. Całość zaczyna się od słownika zawierający spis: chorób, ziół i lekarstw, zawodów (ludzi),których należy unikać oraz modlitw, które należy wymawiać do konkretnych orędowników. Dzięki temu, w dowolnym momencie można wrócić do definicji wyrażeń, które pojawiają się w trakcie lektury. Książka omawia temat zaraz wzdłuż i wszerz - od omówienia szczegółowo wszelkich chorób pojawiających się na przestrzeni wieków, przez ich przyczyny oraz przebieg, aż do sposobów radzenia sobie z nimi. Pojawiają się wątki związane z wiarą w bożą Opatrzność, czy medycyną tamtych czasów. Jedynym minusem jest to, że autorka dość często się powtarza. Co prawda, ciężko winić ją za to, że społeczeństwo tamtych czasów niemal każdą chorobę leczyło tak samo jak wcześniejszą. Posiadając jednak tę wiedzę, można było pomyśleć nad ciekawszym przedstawieniem konkretnego tematu, albowiem w pewnym momencie lektura dość mocno mnie nużyła, gdy raz za razem czytałam w zasadzie to samo, choć z trochę innej perspektywy. Podsumowując: lektura solidna i na pewno warto się z nią zaznajomić, jeśli kogoś interesuje tematyka chorób na przestrzeni wieków. Dla mnie, od pewnego momentu nużąca i powtarzająca się, stąd lekko niższa ocena.
Aghatius - awatar Aghatius
Plantageneci. Waleczni królowie, twórcy Anglii Dan Jones
Plantageneci. Waleczni królowie, twórcy Anglii
Dan Jones
"ᴋɪᴇᴅʏ ᴢᴌʏ ᴄᴢᴌᴏᴡɪᴇᴋ ᴍᴀ ᴘʀᴢᴇᴡᴀɢᴇ̨, ᴋᴏɴꜱᴇᴋᴡᴇɴᴄᴊᴀ̨ ᴊᴇꜱᴛ ᴏᴋʀᴜᴄɪᴇɴ́ꜱᴛᴡᴏ ɪ ᴘᴏɢᴡᴀᴌᴄᴇɴɪᴇ ᴘʀᴀᴡᴀ." ᴡɪʟʟɪᴀᴍ ᴍᴀʀꜱʜᴀʟ 🦁 Jakiś czas temu zapoznałem się szerzej z historią narodzin Anglii; książka "Agnlosasi" zdecydowanie wyczerpała temat lecz zostawiła mnie w zawieszeniu, kończąc na podboju Wilhelma, zwanego później Zdobywca. Na szczęście z pomocą przyszedł mi Dan Jones i jego "Plantageneci". To właśnie królowie z tej dynastii stworzyli Anglię jaką znamy obecnie. 🦁 W wyniku morskiej katastrofy Anglia utraciła jedynego spadkobiercę tronu, tym oto sposobem wkrótce rządy Normanów miały dobiec końca. Władza nie lubi próżni, to też po spuściznę Henryka I upomniała się jego córka, oraz siostrzeniec króla. W Anglii rozgrzała wojna domowa w której cieniu Matylda i Stefan z Blois walczyli o koronę. Gdy spór został zażegnany, na horyzoncie pojawił się nowy pretendent; Henryk II który zapoczątkował dynastię Plantagenetów, która miała rządzić Anglią przez następne 250 lat. 🦁 W poczet królów wchodziło wielu znamienitych władców, lecz zdarzały się i czarne owce, ludzie którzy swoją arogancją doprowadzili państwo do upodlenia. Wojny domowe i walka o władzę, poszerzanie ziemskich majątków i walki o te już posiadane. Zdrady i knowania, łapówki i okupy. Późne średniowiecze Anglii było tłem niezliczonych zwrotów akcji, niczym z najlepszych filmów. Każdy zapewne słyszał o Ryszardzie Lwie Serce którego zdradził brat Jan, za sprawą przygód o wyjętym spod prawa Robin Hoodzie, czy Edwardzie I który w bezlitosny sposób rozprawił się ze Szkockim buntownikiem Williamem Wallesem.
Paweł Torebko - awatar Paweł Torebko
Życie i śmierć Anny Boleyn Eric Ives
Życie i śmierć Anny Boleyn
Eric Ives
Postać Anny Boleyn od stuleci funkcjonuje w masowej wyobraźni jako skrajnie spolaryzowany mit: od wyrachowanej intrygantki i „nierządnicy króla”, po tragiczną ofiarę patriarchatu i reformacyjną męczennicę. Eric Ives w swojej monumentalnej biografii Życie i śmierć Anny Boleyn podejmuje się karkołomnego zadania przedarcia się przez te warstwy legendy, by odnaleźć kobietę z krwi i kości. Moja ocena 7/10 wynika z ogromnego szacunku dla tytanicznej pracy badawczej autora, który zrehabilitował Annę jako postać polityczną, choć momentami narracja grzęźnie w zbyt gęstym gąszczu dworskich koligacji i prawniczych niuansów. Głównym motywem literackim (i historycznym) jest tu „mechanizm upadku” – Ives z chirurgiczną precyzją analizuje, jak genialna strategini, która rzuciła wyzwanie Rzymowi i zmieniła bieg historii Anglii, stała się ofiarą własnego sukcesu i bezwzględnej frakcyjności dworu Tudorów. Autor operuje językiem, który jest mięsisty i niezwykle obrazowy; kiedy opisuje przepych koronacji Anny czy duszność jej celi w Tower, czytelnik niemal fizycznie czuje ciężar aksamitów i chłód kamiennych murów. Wysoka nota należy się za brak pruderii w ukazywaniu brutalnej natury polityki Henryka VIII oraz zero litości dla czytelnika, który szukałby tu jedynie lekkiego romansu historycznego. To rzetelny, momentami surowy reportaż z epoki, w której za jedno niefortunne słowo płaciło się głową. Największym plusem publikacji jest ukazanie intelektualnego formatu Anny. Ives udowadnia, że nie była ona tylko „ładną buzią”, lecz wykształconą dyplomatką, przesiąkniętą ideami francuskiego renesansu. Trawestując klasyczne ujęcie jej losu: to nie była historia o wielkiej miłości, która zniszczyła królestwo, lecz o wielkiej polityce, która zniszczyła miłość i życie jednej z najbardziej niezwykłych kobiet Europy. Nieliczne minusy wynikają z momentami zbyt silnego skupienia na detalach dotyczących własności ziemskich czy pomniejszych urzędników dworu, co może nużyć osoby szukające bardziej dynamicznej narracji. Eric Ives bywa tak bardzo adwokatem swojej bohaterki, że czasem traci z oczu perspektywę jej przeciwników, co czyni książkę nieco jednostronną. Mimo to, biografia ta pozostaje fundamentem dla każdego, kto chce zrozumieć fenomen Tudorów. Ives rekonstruuje ostatnie dni Anny z taką intensywnością, że opis procesu i egzekucji czyta się z zaciśniętym gardłem, mimo znajomości finału. To książka mądra, erudycyjna i głęboko poruszająca. Autor udowadnia, że śmierć Anny nie była wynikiem jej „cudzołóstwa”, lecz precyzyjnie zaplanowanym mordem sądowym, zainicjowanym przez Thomasa Cromwella. Podsumowując, Życie i śmierć Anny Boleyn to lektura obowiązkowa dla pasjonatów historii, którzy cenią fakty ponad fikcję. Eric Ives stworzył literacki monument, który przywraca Annie jej godność i podmiotowość, wyrywając ją z rąk twórców tanich skandali. To biografia, która zostawia w czytelniku trwały ślad, podobnie jak postać samej Anny, która do dziś, mimo upływu pół tysiąca lat, nie pozwala o sobie zapomnieć.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu
Europa jest kobietą. Romanse i miłości sławnych Europejek Iwona Kienzler
Europa jest kobietą. Romanse i miłości sławnych Europejek
Iwona Kienzler
Wszystko byłoby idealnie, gdyby nie dwa ostatnie rozdziały. Przez cały czas miałam wrażenie, że jest to książka o kobietach, które wpływały na losy Europy, tymczasem z dwóch ostatnich rozdziałów nie dowiedziałam się niemal nic o tym wpływie. Poznałam za to upodobania seksualne Katarzyny II i kochanków królowej Wiktorii. Jeśli jest to – w przekonaniu autorki – jedyny wpływ tych władczyń na losy kontynentu – być może można byłoby je sobie podarować i poświęcić te dwa rozdziały jakimś innym damom. Jestem przekonana, że od połowy osiemnastego wieku znalazłyby się przynajmniej dwie, którym kontynent coś zawdzięcza. Nieco rozczarowujący jest też dobór źródeł, choć tu być może sama jestem sobie winna. Spodziewałam się opracowania bardziej naukowego. Tymczasem autorka bazowała na źródłach, do których sama bez trudu byłabym w stanie dotrzeć. Gdy się jednak nad tym zastanowię – nigdzie nie gwarantowano mi jakiejś bardziej wnikliwej analizy. Na plus – sam styl czytania. Żaden rozdział – bez względu na jego długość – nie nudzi. To trochę jak artykuły z jakiegoś dużego serwisu internetowego. Czyta się je lekko, szybko i z dużym zadowoleniem. Gdyby Katarzyna II i Wiktoria były potraktowane bardziej wnikliwie i ocena byłaby trochę wyższa. PS: Są niewielkie „jugosłowiańskie” wstawki. Największa to wspomnienie o serbskim kochanku Katarzyny II. PS2: W sumie podtytuł uprzedza lojalnie, czego się spodziewać. Recenzentka, która nie czyta podtytułów sama jest sobie winna. Stąd ocena nieco wyższa niż początkowo chciałam dać.
dinoczka - awatar dinoczka
oceniła na61 rok temu
Kobiety Wojny Dwóch Róż Sarah Gristwood
Kobiety Wojny Dwóch Róż
Sarah Gristwood
Historia Anglii do początku panowania Stuartów to jedna z bardziej uwielbianych przeze mnie rzeczy do zgłębiania w literaturze, filmie, czy serialu. Książki historyczne dotyczące Wojny Dwóch Róż, czy Tudorów wręcz wariacko pożeram, a nie czytam. W ogóle uważam, że minęłam się z powołaniem i powinnam iść w studiowanie historii te lata temu, choćby po to, żeby zgłębiać te historie jeszcze bardziej. No, cóż! Teraz na tapet wzięłam ”Kobiety Wojny Dwóch Róż” Sarah Gristwood, czyli jeden z moich najnowszych książkowych nabytków. Autorka, pisarka wyjątkowo poczytnych biografii Tudorów i Stuartów, skupia się tutaj na tym, jak Wielka Historia oddziaływała na kobiety, które – chcąc nie chcąc – były zaangażowane w dzieje Wojny Dwóch Róż z uwagi na fakt, czyimi były córkami, żonami lub matkami. Co więcej, ukazuje też, jak one same na koleje losu wpływały, choć niejednokrotnie istotność podejmowanych przez nich działań jesteśmy w stanie dostrzec dopiero dziś, patrząc na wydarzenia z tamtego okresu z perspektywy czasu. W książce prześledzimy losy Małgorzaty Adegaweńskiej, Elżbiety Woodville i jej córki Elżbiety York, sióstr Anny i Izabelli Neville, Cecylii Neville i matki pierwszego króla z dynastii Tudorów, czyli Małgorzaty Beaufort. Niektóre z nich zostały zapamiętane przez historię lepiej, inne gorzej, a niektóre historycy kompletnie pomijają jako mało istotne pionki na dziejowej szachownicy. Tymczasem Sarah Gristwood kreuje przed nami kobiety z krwi i kości oraz ukazuje je tak, jak same postrzegały siebie i jak mówiono o nich za ich życia, oraz jak wspominali je po latach ci, którzy je znali lub czytali zapiski innych. Co wspaniałe, autorka nie próbuje wymyślać historii na nowo. Ukazuje tylko fakty i kiedy pisze już o plotkach, czy wyobrażeniach tego, co mogło się zdarzyć, to każdorazowo powołuje się na konkretne źródła, które o danej rzeczy wspominają. Bibliografia w tej książce zajmuje kilka stron, spora część poświęcona jest również objaśniającym przypisom. Czyta się to jak sensacyjno-romansową mistrzowską powieść historyczną i momentami wręcz dziw bierze na myśl, że wszystkie wydarzenia opisane tutaj wydarzyły się naprawdę. Ci ludzie istnieli, kochali, cierpieli, wykazywali się odwagą i empatią, bądź okrucieństwem i nie omieszkiwali zdradzać swoich sojuszników, a nawet i własną rodzinę, kiedy okazywało się być to dla nich korzystne. Wyjątkowe polecenie ode mnie dla miłośników historii Anglii, raczej zaznajomionych już z zawiłościami Wojny Dwóch Róż. Nie bójcie się tego, że jest to książka skupiona na kobietach, bo nie próbuje ona tworzyć heroin, które nigdy nie istniały, ukazuje kobiety w kręgach władzy z tamtego okresu w wyjątkowo ”ludzki” sposób. To kobiety, które zachowują się, mówią i piszą tak, jak przystawało ich płci w tamtym czasie, a kiedy którejś z nich nawet zdarzyło się zrobić coś, co w tamtym czasie postrzegano jako wyjątkowo niekobiece, momentalnie spływała na nią krytyka i oskarżenia, które kazały jej ponownie zmienić zachowanie. Na minus ode mnie tłumaczenie. I to nie całościowo, ale w kwestii wyboru tłumaczenia wybranych imion. Wolałabym pełną konsekwencję – albo zostawiamy imienia w oryginalne, albo tłumaczymy wszystko. Jeśli tłumaczka chciała odróżnić od siebie kobiety o tym samym imieniu, kiedy nie wynikało to z kontekstu, wystarczyło dopisywać ich nazwiska lub tytuł.
pi_kavka - awatar pi_kavka
oceniła na82 lata temu