Okładka książki Wyspa na Prerii autorstwa Wojciech Cejrowski
Okładka książki Wyspa na Prerii autorstwa Wojciech Cejrowski
Wojciech Cejrowski Wydawnictwo: Bernardinum Seria: Biblioteka "Poznaj Świat" literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Biblioteka "Poznaj Świat"
2015-05-11
2014-07-11
(Wydanie II zmienione, Wydawnictwo Bernardinum, Poznań 2015-2019)

"Wyspa na Prerii" - Książka Wyspa na prerii przedstawia nam tą stronę Ameryki, o której nie uczą w szkole na geografii.
Lekko, z humorem i odrobiną cynizmu pokazuje życie na arizońskiej prerii.

Dotychczas pisałem książki o Indianach z Amazonii – było dziko i egzotycznie.
Ta jest o kowbojach z Arizony. I też będzie egzotycznie.
Południe Stanów Zjednoczonych oraz dawny Dziki Zachód są zupełnie inne niż Nowy York, Chicago czy Kalifornia. Styl życia na prerii zadziwia nawet tych. którzy dobrze znają Amerykę.
Gdyby ktoś chciał sprawdzić osobiście, jak tam jest, drogę znajdzie łatwo: wystarczy zjechać z autostrady, potem jeszcze raz zjechać, i znów zjechać i tak do skutku – aż skończy się mapa i wylądujesz na polnej drodze prowadzącej na jakieś rancho.
Rzecz dzieje się współcześnie, w Arizonie, przy granicy z Meksykiem. Dziki Zachód dawno przestał być dziki, ale mieszkańcy prerii wciąż o tym zapominają. Preria jest trochę dzika, trochę niepiśmienna. Nie jest zacofana! Po prostu poszła w inną stronę niż nasza cywilizacja.
Posłuchajcie…

– Wojciech Cejrowski

Kup Wyspa na Prerii w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wyspa na Prerii

Opinie i dyskusje o książce Wyspa na Prerii

Dostalem dokladnie to, czego sie po Cejrowskim spodziewalem. Co prawda opowiesc o amerykanskiej prerii nie jest tak ekscytujaca jak o dzikich plemionach w amazonskiej dzungli, ale i tak dostajemy tu mase mnie lub bardziej ciekawych anegdot. No i zawsze podczas czytania tych ksiazek czlowiek sie rozmarzy i zaczyna myslec co by bylo gdyby...

Czytając tę książkę odniosłem wrażenie, że to bajki megalomana.

Czytając tę książkę odniosłem wrażenie, że to bajki megalomana.

Doskonała lektura nie tylko do WC! Zresztą, nie ma otworu na sznurek, jak zachwalany w książce almanach dla farmerów - ceniony element wyposażenia ranczerskich wychodków. To niedociągnięcie wydawnicze wybaczam, bo jest tak ładnie wydana, że nie godzi się jej użyć w celach higienicznych nawet w stanie wyższej konieczności!

W Ameryce i owszem, bywałam, ale tej pod Olsztynkiem, dobrze mi w Europie i wolę soczystą zieleń od przykurzonej piaskowatości w różnych odcieniach mniej lub bardziej chrzęszczących w zębach od samego patrzenia. Jednak czytając tę książkę z prawdziwą przyjemnością przenoszę się na przyzbę starego domku na prerii by posłuchać opowieści o Ameryce. Takiej amerykańskiej, stojącej frontem do klienta, w której problemy rozwiązuje się szybko i skutecznie, a życie jest proste, jak i sami mieszkańcy. Którzy może i wszystko o Tobie wiedzą, ale za to wszystko o Tobie wiedzą i dzięki temu wychodzą naprzeciw Twoim potrzebom czasem nawet zanim je sobie uświadomisz. No i sami przyznajcie - kto by nie chciał mieć dwóch "kiwaczków" pompujących ropę naftową do zbiorników, a potem zielone pieniądze na konto?

Siedzę na tej przyzbie (czy tam "porczu"),na krześle pożeranym przez kornika, a z oparcia krzesła zwisa mi i powiewa, czy to wszystko to prawda, licentia poetica czy tylko historyjki zmyślone przez Autora. Liczy się rozrywka, a tej gawędziarski, pełen humoru styl Cejrowskiego dostarcza pod dostatkiem. Nie jest to rozrywka z katalogu pompujących adrenalinę atrakcji, raczej delektowanie się codziennością opakowaną tak, że staje się wyjątkowo pociągająca. Panie Wojtku, pisz Pan dalej!

W Ameryce i owszem, bywałam, ale tej pod...

7127 użytkowników ma tytuł Wyspa na Prerii na półkach głównych
2042 użytkowników ma tytuł Wyspa na Prerii na półkach dodatkowych

Wojciech Cejrowski
Wojciech Daniel Cejrowski to polski podróżnik, publicysta i satyryk, znany z programów telewizyjnych, takich jak „Boso przez świat” czy „WC Kwadrans”, w których prezentuje egzotyczne miejsca i kultury. Jest również autorem wielu książek podróżniczych, takich jak „Gringo wśród dzikich plemion” czy „Rio Anaconda”. Jako trzeci w historii Polak został przyjęty do Royal Geographical Society (Królewskie Towarzystwo Geograficzne) w Londynie. Cejrowski zasłynął jako kontrowersyjna postać medialna ze względu na swoje prawicowe i konserwatywne poglądy, otwartą krytykę Unii Europejskiej oraz publiczne wyrażanie katolickich dogmatów. Choć zdobył popularność dzięki działalności podróżniczej, jego wypowiedzi polityczne i społeczne często wzbudzają burzliwe dyskusje. W przeszłości prowadził liczne programy satyryczne i publicystyczne, a jego styl bycia – chodzenie boso – stał się charakterystycznym elementem jego wizerunku. Cejrowski pozostaje aktywny w mediach, publikując książki i felietony, często w konserwatywnych czasopismach. Także działa aktywnie na swoim kanale YouTube.

Czytelnicy Wyspa na Prerii przeczytali również

Kołtun się jeży Wojciech Cejrowski
Kołtun się jeży
Wojciech Cejrowski
WC POWRACA Wojciech Cejrowski. Ktoś go nie zna? Ktoś o nim nie słyszał? najbardziej kojarzony jest jako podróżnik, jako ten gość, który boso chodzi po różnych miejscach świata i w ciekawy sposób opowiada o nich. A jednocześnie zawsze wrzuca w to wszystko swoje przemyślenia, tłumaczenia, teorie czy poglądy. I okej, można się z nim nie zgadzać, można chcieć polemizować, ale jednocześnie często nie można odmówić mu racji, a już na pewno nie tego, że co, jak co, ale w jego programach czy książkach widać pasję, widać wiedzę, ale i widać zaangażowanie w to wszystko. Ale Cejrowski to nie tylko podróżnik, Cejrowski to też satyryk, showman, człowiek, który zanim zasłynął z programów takich, jak „Z kamerą wśród ludzi”, „Podróże z żartem” czy wreszcie „Boso przez świat”, był znany na początku lat 90. z programu „WC Kwadrans”. I swoistym rozwinięciem tego programu była niniejsza książka (jedna z dwóch takich publikacji),która w 1996 roku, chociaż taki Empik np. nie chciał jej wpuścić na swoje półki, stała się bestsellerem (Cejrowski z własnym ojcem, który był wtedy jego menadżerem, rozprowadzali ją własnymi siłami). A teraz ta książka wraca, w nowym, ale niezmienionym (poza dodanym wstępem i przypisami) wydaniu i, cokolwiek by o niej nie mówić, jest tematycznie jeszcze bardziej aktualna niż kiedyś. I można się spierać, polemizować, można akceptować albo nie, ale pewnych racji Cejrowskiemu odmówić się nie da. https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2025/01/kotun-sie-jezy-wojciech-cejrowski.html
Wkp - awatar Wkp
Pojedynek z Syberią Romuald Koperski
Pojedynek z Syberią
Romuald Koperski
Z jednej strony rozbuchane ego autora („poradzę sobie zawsze i wszędzie”) irytuje, z drugiej zaś – może gdybym przejechał Syberię samochodem bez nawigacji i praktycznie bez map, to też miałbym ego jak stodoła. Z jednej strony rusofilia i zachwyty nad „prawdziwością” życia w syberyjskiej głuszy irytują, z drugie zaś – nie da się ukryć, że autor doświadczał i korzystał co i rusz z gościnności i życzliwości Rosjan i innych ludów zamieszkujących Syberię, a o samej Rosji i ruskim porządku wypowiada się już bardzo krytycznie. Autor, podróżnik i zarazem wujek-filozof, czasem napisze coś naprawdę fajnego i mądrego a czasem to niestety zupełnie nie. Z jednej strony to była taka wyprawa człowieka z wolnego, zachodniego, pełnego praw i przywilejów świata do kulturowo zdegenerowanej krainy, błotem i wódą płynącej, gdzie nagle okazuje się, że to właśnie tam można odetchnąć pełną piersią (ta, jasne). Z drugiej zaś - jak się czyta i śledzi trasę przejazdu na mapach google, to trudno nie pokiwać głową z uznaniem i niedowierzaniem. W takim przeprawowym, wyczynowym sensie była to niesamowita ekspedycja. Jeśli połowa sytuacji opisanych w tej książce faktycznie miała miejsce to chylę nisko czoła. Nie wyobrażam sobie jakiej odwagi i zaradności potrzeba było, żeby się tego podjąć, zrealizować i po drodze nie wymięknąć. Nie wyobrażam sobie też, jak można było bez uszczerbku na zdrowiu wychlać tyle wódy, bo praktycznie każdy epizod na trasie i każda przygoda oznaczała walenie litrów spirytu z autochtonami, w co akurat mogę uwierzyć. Jestem ciekaw, co się zmieniło na Syberii przez te 27 lat od wyprawy pana Koperskiego. Coś mi podpowiada, że niewiele.
Killick - awatar Killick
ocenił na77 dni temu
Cisza Stefan Czerniecki
Cisza
Stefan Czerniecki
OCENA - 9/10 WYBITNA Znakomita książka podróżnicza o charakterze poznawczym. Autor „CISZY” Stefan Czerniecki, zabiera nas w egzotyczną wyprawę w głąb Ameryki Południowej a konkretnie do Peru i Ekwadoru. Dzięki tej relacji przeżyjemy wielką przygodę bez wychodzenia z domu. Będziemy wędrować po Limie stolicy Peru, która wyłania się jako miasto brzydkie i mało apetyczne. Lima to przysiółek biedoty, rozpadających się kamienic i zdezelowanych ulic. Na szczęście nie cała Lima jest taka. Dzielnica Miraflores dla odmiany jest enklawą bogactwa innymi słowy miasto dużych kontrastów. Odwiedzimy Cruz del Condor w którym usłyszmy przeraźliwy piskliwy jazgot, a chwilę później naszym oczom ukaże się kondor wielkie ptaszysko lawirujące w poszukiwaniu ciepłych prądów wstępujących. Dalej przed nami Białe Miasto - Arequipa mówią, że to bez wątpienia jedno z najpiękniejszych peruwiańskich miast pokolonialnej zabudowie w której triumf świecą wszelkiego rodzaju krużganki i zamknięte dziedzińce, pełno tu domków z białego wulkanicznego tufu. Odwiedzimy Puno niewielką mieścinę ulokowaną nad samym brzegiem największego jeziora Ameryki Łacińskiej - Titicaca, które owiane jest nutą tajemniczości. Słowo klucz, gdy mówimy o Titicaca, bowiem dotyczy to wielu aspektów od geologii po archeologię oraz patrząc na zbiór legend, wierzeń i mitów. Będziemy przemierzać targi, wąskie uliczki, place, parki, zajadać się rodzimymi specjałami, rozmawiać z tubylcami wysłuchując ich historii oraz przyglądać się w co są odziani czyli wyszukanej modzie, która łączy tradycje z nowoczesnością, czy regionalizm z awangardą. Spotkamy Indian z plemienia Uru, a dokładniej pana Antonio, który uległ nowoczesności i nie żyje zgodnie z tradycją przodków. Wyruszymy do Machu Picchu jednego z siedmiu cudów świata. Zajrzymy do Cuzco, które było stolicą Państwa Inków, powiadają, że to najsłynniejsze i najpiękniejsze miasto w całym Peru, czy tak jest rzeczywiście? No właśnie!!!. Postawimy nogę w Andach, najdłuższej górskiej ścianie świata, bowiem pasmo to rozciąga się na długości blisko 9000 kilometrów. Andy są majestatyczne i różnorodne, np. pokrywa je bujna zieleń ale również przybierają lodowcowe formy, poskręcane, z bajkowymi pióropuszami, ze wspaniałymi śnieżnymi wyżłobieniami. Ale to nie wszystko są piękne dla oka, cechuje je bowiem ciepła gama kolorów, kalejdoskop purpury, czerwieni i brązu. Ponadto Patagońskie Andy kuszą przybyszów niezwykłymi skalnymi grzebieniami, zębami wyrastającymi tak nagle z przeogromnej równinnej przestrzeni pampy. Andy są po prostu magiczne i fascynujące nie można temu zaprzeczyć. Dalej wdrapiemy się na dwa pasma górskie i rozpoczniemy bajeczną przygodę na Cordillera Blanca i Cordillera Huayhuash z pozoru mogłoby się wydawać, że to nic nadzwyczajnego, ale tak nie jest. Dlaczego? Otóż w pierwszym paśmie usłyszymy tytułową „CISZĘ” na tle przepięknych krajobrazów otoczeni szczytami pięcio i sześciotysięcznymi. Zaś w drugim przypomnimy sobie o Joe Simpsonie i jego książce „DOTKNIĘCIE PUSTKI”, który rozsławił do pasmo oraz szczyt Siula Grande (6344m) z którym stoczył walkę na śmierć i życie i wyszedł z niej zwycięsko choć był w dramatycznym położeniu. W końcu dobiegniemy do końca peruwiańskiej wycieczki i znajdziemy się w nadgranicznym Tumbes aby czmychnąć do Ekwadoru. Zapraszam do lektury po naprawdę warto. Przeczytałem tę książkę w ciągu jednego dnia bo była niezwykła, pełna pasji oraz miłości do podróżowania. Styl lekki, przystępny, wyczuwało się głód przygody, takie książki czyta się z prawdziwą przyjemnością. Oprócz ciekawego reporterskiego tekstu książka również oferuję galerię przepięknym kolorowych zdjęć, które były dopełnieniem tej ekscytującej lektury. Polecam. Pozdrawiam. Jack_
Jack_ Mc_sky - awatar Jack_ Mc_sky

Cytaty z książki Wyspa na Prerii

Oczywiście można też całe życie unikać kłopotów, uciekać, uchylać się, zabezpieczać, nie wchodzić w konflikty, można, owszem, można całe życie być tchórzem... tylko co to za życie? Życie powinno zawierać przeżycia: przeżyłem to, przeżyłem tamto, myślałem, że nie przeżyję, ale jakoś dałem radę. Jeśli twoje życie nie zawiera tych elementów, to radzę ci, usiądź na jakimś mrowisku - bez tego fizycznego doświadczenia nie znajdziemy porozumienia. Abyśmy znaleźli wspólny język, musisz zostać pokąsany, i to na własną prośbę.

Rozwiń
Wojciech Cejrowski Wyspa na prerii Zobacz więcej

... są trzy sposoby reagowania na zjawiska wywołujące strach. Po pierwsze, można uciekać. Niestety, na prerii nie miałbym dokąd uciec, a w dodatku, jeśli to jest realne niebezpieczeństwo, to pewnie biega szybciej ode mnie. Po drugie, można siedzieć, czekać co będzie i przez cały ten czas bać się niewiadomoczego. Po trzecie, można wstać i wyjść niebezpieczeństwu naprzeciw, w nadziei, że niebezpieczeństwo się przestraszy i ucieknie.

Rozwiń
Wojciech Cejrowski Wyspa na prerii Zobacz więcej

Jest jeszcze coś, o czym mężczyźni nie mają pojęcia: Kobieta nigdy nie zmienia poglądów - nie musi, gdyż ma wszystkie naraz.