Wyspa na Prerii

- literatura podróżnicza
- Biblioteka "Poznaj Świat"
- Wyspa na Prerii
- 2015-05-11
- 2014-07-11
(Wydanie II zmienione, Wydawnictwo Bernardinum, Poznań 2015-2019)
"Wyspa na Prerii" - Książka Wyspa na prerii przedstawia nam tą stronę Ameryki, o której nie uczą w szkole na geografii.
Lekko, z humorem i odrobiną cynizmu pokazuje życie na arizońskiej prerii.
Dotychczas pisałem książki o Indianach z Amazonii – było dziko i egzotycznie.
Ta jest o kowbojach z Arizony. I też będzie egzotycznie.
Południe Stanów Zjednoczonych oraz dawny Dziki Zachód są zupełnie inne niż Nowy York, Chicago czy Kalifornia. Styl życia na prerii zadziwia nawet tych. którzy dobrze znają Amerykę.
Gdyby ktoś chciał sprawdzić osobiście, jak tam jest, drogę znajdzie łatwo: wystarczy zjechać z autostrady, potem jeszcze raz zjechać, i znów zjechać i tak do skutku – aż skończy się mapa i wylądujesz na polnej drodze prowadzącej na jakieś rancho.
Rzecz dzieje się współcześnie, w Arizonie, przy granicy z Meksykiem. Dziki Zachód dawno przestał być dziki, ale mieszkańcy prerii wciąż o tym zapominają. Preria jest trochę dzika, trochę niepiśmienna. Nie jest zacofana! Po prostu poszła w inną stronę niż nasza cywilizacja.
Posłuchajcie…
– Wojciech Cejrowski
Lekko, z humorem i odrobiną cynizmu pokazuje życie na arizońskiej prerii.
Dotychczas pisałem książki o Indianach z Amazonii – było dziko i egzotycznie.
Ta jest o kowbojach z Arizony. I też będzie egzotycznie.
Posłuchajcie…
– Wojciech Cejrowski
Kup Wyspa na Prerii w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wyspa na Prerii
7127 użytkowników ma tytuł Wyspa na Prerii na półkach głównych- Przeczytane 5 606
- Chcę przeczytać 1 406
- Posiadam 1 502
- Podróżnicze 96
- 2014 83
- 2015 41
- Podróże 35

Opinie i dyskusje o książce Wyspa na Prerii
Dostalem dokladnie to, czego sie po Cejrowskim spodziewalem. Co prawda opowiesc o amerykanskiej prerii nie jest tak ekscytujaca jak o dzikich plemionach w amazonskiej dzungli, ale i tak dostajemy tu mase mnie lub bardziej ciekawych anegdot. No i zawsze podczas czytania tych ksiazek czlowiek sie rozmarzy i zaczyna myslec co by bylo gdyby...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę odniosłem wrażenie, że to bajki megalomana.
Czytając tę książkę odniosłem wrażenie, że to bajki megalomana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała lektura nie tylko do WC! Zresztą, nie ma otworu na sznurek, jak zachwalany w książce almanach dla farmerów - ceniony element wyposażenia ranczerskich wychodków. To niedociągnięcie wydawnicze wybaczam, bo jest tak ładnie wydana, że nie godzi się jej użyć w celach higienicznych nawet w stanie wyższej konieczności!
W Ameryce i owszem, bywałam, ale tej pod Olsztynkiem, dobrze mi w Europie i wolę soczystą zieleń od przykurzonej piaskowatości w różnych odcieniach mniej lub bardziej chrzęszczących w zębach od samego patrzenia. Jednak czytając tę książkę z prawdziwą przyjemnością przenoszę się na przyzbę starego domku na prerii by posłuchać opowieści o Ameryce. Takiej amerykańskiej, stojącej frontem do klienta, w której problemy rozwiązuje się szybko i skutecznie, a życie jest proste, jak i sami mieszkańcy. Którzy może i wszystko o Tobie wiedzą, ale za to wszystko o Tobie wiedzą i dzięki temu wychodzą naprzeciw Twoim potrzebom czasem nawet zanim je sobie uświadomisz. No i sami przyznajcie - kto by nie chciał mieć dwóch "kiwaczków" pompujących ropę naftową do zbiorników, a potem zielone pieniądze na konto?
Siedzę na tej przyzbie (czy tam "porczu"),na krześle pożeranym przez kornika, a z oparcia krzesła zwisa mi i powiewa, czy to wszystko to prawda, licentia poetica czy tylko historyjki zmyślone przez Autora. Liczy się rozrywka, a tej gawędziarski, pełen humoru styl Cejrowskiego dostarcza pod dostatkiem. Nie jest to rozrywka z katalogu pompujących adrenalinę atrakcji, raczej delektowanie się codziennością opakowaną tak, że staje się wyjątkowo pociągająca. Panie Wojtku, pisz Pan dalej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Ameryce i owszem, bywałam, ale tej pod...
Warto przeczytać tę książkę szukając swojej wyspy na prerii czymkolwiek ona miałaby być. Autor opowiada w bardzo ciekawy sposób proste codzienne czynności i problemy, dzięki czemu możemy je przeżyć z należytą uważnością czego bardzo brakuje w dzisiejszych czasach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZe względu na mniej egzotyczne miejsce niż w poprzednich książkach Wojciecha Cejrowskiego „Wyspę na prerii” czytało mi się dużo gorzej. To wciąż fajna przygoda, ale o ile w historiach z Indianami można było przymknąć oko na lekkie zakrzywianie rzeczywistości, tak tutaj duża część aż zanadto wydaje się zmyślona. Często aż rażąco. Wszystkowiedzący o zwyczajach głównej postaci mieszkańcy okolicy to jeden z wielu przykładów. Autor ciekawie opisuje preriową codzienność, tylko mało tu rzeczy, które naprawdę zostają w głowie po lekturze. A może to przez to, że tym razem podróżnik nie opuścił cywilizacji… W każdym razie wyszedł średniak. Można przeczytać bez zgrzytania zębami, ba! Nawet parę razy się uśmiechnąć, bo humor głównego bohatera to wciąż coś, co potrafi wzbudzić zainteresowanie i skłoniło mnie do przeczytania całości pomimo kilku słabszych momentów. Jeśli ktoś chce zacząć przygodę z książkami Cejrowskiego, radziłbym opuścić tę pozycję i sięgnąć po „Rio Anaconda. Gringo i ostatni szaman plemienia Carapana”. Tam zdecydowanie więcej się działo i było to podane w lepszej formie, do dziś zostając jedną z moich ulubionych książek. Możliwe, iż to dlatego, że bardziej kręci mnie to, co nieznane, niż życie na współczesnym Dzikim Zachodzie, gdzie nie dzieje się aż tyle niecodziennych zdarzeń.
Ze względu na mniej egzotyczne miejsce niż w poprzednich książkach Wojciecha Cejrowskiego „Wyspę na prerii” czytało mi się dużo gorzej. To wciąż fajna przygoda, ale o ile w historiach z Indianami można było przymknąć oko na lekkie zakrzywianie rzeczywistości, tak tutaj duża część aż zanadto wydaje się zmyślona. Często aż rażąco. Wszystkowiedzący o zwyczajach głównej postaci...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna podróż z "dziwacznym" przewodnikiem ;)
Cudowna podróż z "dziwacznym" przewodnikiem ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca.
Interesująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałem wcześniej jego książek. Nie pochłoneła mnie ale fajna odskocznia. Ma klimat, zaletę przedstawiania rzeczy, zjawisk i sytuacji w sposób prosty i nienudny. Czytając potrafiła mnie przenieść w opisywaną scenerię, udzielał mi się spokój, słyszałem wiatr, czułem piach w oczach i trzeszczenie zardzewiałej blachy w kościach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wszystkich podróżniczych książek Cejrowskiego ta jest zdecydowanie inna, przede wszystkim dlatego, że dotyczy prerii w USA, a nie lasów tropikalnych Wenezueli, czy Kolumbii i życia Indian.
Opowiedziana z przymrużeniem oka, wesoło, humorystycznie, ale tym razem bardziej autobiograficzna. Gdybym miała porównywać ją do poprzednich książek WC, to "Wyspa na prerii" najmniej do mnie "przemówiła". Nie zmienia to faktu, iż w mojej ocenie Wojciech Cejrowski ma ogromny talent opowiadania, jego przygody są niczym legendy, przekazywane z ust do ust, osnute mgiełką tajemnicy, nieprawdopodobne, ale dzięki temu wciągające.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiedziana z przymrużeniem oka, wesoło, humorystycznie, ale tym razem bardziej autobiograficzna. Gdybym miała porównywać ją do poprzednich książek WC, to "Wyspa na prerii" najmniej do...
Jak napisać 300 stron o prerii? Płaski teren, uboga roślinność i monotonia aż po horyzont. Autor skupia się na lokalnej społeczności. Często odnosi się do subtelnych różnic kulturowych, jakie napotkał na swojej drodze. Dorzucił również całą masę szczegółów o sobie. Tytuł z pewnością pozwala poznać go o wiele lepiej. Całość napisana bardzo schludnym językiem, ubrana w estetyczną formę.
Słyszałem wiele o autorze. Niektórzy decydują się nazywać go kontrowersyjną postacią. Dla mnie z pewnością jest jakiś - wyrazisty, charakterystyczny. Odnoszę się do pana Wojciecha, ponieważ "Wyspa na prerii" jest według mnie związana z nim mocniej niż pozostałe publikacje. Postrzegam ją jako najsłabiej reprezentującą gatunek w jego dorobku. Jest to dla mnie dużo bardziej książka celebrycka niż podróżnicza. Dużo więcej w niej WC niż Arizony. Sama preria jest opisana w sposób typowy dla "Boso przez Świat". Mi taka forma opowiadania pasuje, więc miło spędziłem czas na lekturze.