Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Parnassus
- 2014-01-01
- 2014-01-01
Tekst zachowanych do naszych czasów tragedii ateńskich wywodzi się z wydania sporządzonego na przełomie III i II wieku p.n.e. dla słynnej Biblioteki Aleksandryjskiej przez Arystofanesa z Bizancjum.
Celem Arystofanesa było odtworzenie autorskiej wersji dramatów i ujednolicenie wersji będących w obiegu czytelniczym wobec zepsuć, jakim tekst ulegał w toku transmisji.
Wydanie Arystofanesa nie było pierwszym przedsięwzięciem zmierzającym do przechowania i opracowania dorobku trzech wielkich ateńskich tragediopisarzy. Aleksandryjskie prace nad korpusem tragedii, z których wyrósł projekt Arystofanesa, stanowiły kontynuację badań nad tragedią podjętych w Atenach w drugiej połowie IV wieku p.n.e.
W tej książce została podjęta próba odtworzenia losów spuścizny Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa w pierwszych dwóch wiekach od powstania dzieł. Autorka stawia tezę, że najwcześniejsze badania nad tragedią przyczyniły się do uformowania się filologii jako dyscypliny naukowej w nie mniejszym stopniu niż badania nad tekstem poematów Homera.
Kup Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią
15 użytkowników ma tytuł Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią na półkach głównych- Chcę przeczytać 13
- Starożytność 1
- Grecja i świat grecki 1
- PD Historia 1
- Filologia 1
- Filologia klasyczna 1
- Parnassus 1
- Teatr i dramat 1
Tagi i tematy do książki Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią
Cytaty z książki Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią
Dodaj cytat z książki Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje tekstu Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa między Atenami i Aleksandrią
Śmiele rzecz mogę, że książka Katarzyny Pietruczuk jest dziełem wybitnym!
Autorka zajęła się w swoim doktoracie zagadnieniami nieczęsto analizowanymi przez badaczy starożytności: historią transmisji tekstu sztuk trzech najwybitniejszych ateńskich tragików oraz związanymi z nią badaniami filologicznymi. W pewien sposób jest to więc książka o początkach naukowej filologii klasycznej związanej ze szkołą Arystotelesa oraz kręgiem Biblioteki Aleksandryjskiej. Są to z perspektywy trwania tradycji antycznych zagadnienia niezwykle ważkie, bowiem tekst współcześnie zachowanych tragedii Ajschylosa, Sofoklesa i Eurypidesa zawdzięczamy właśnie uczonym aleksandryjskim.
Katarzyna Pietruczuk wykorzystała w tej pracy niezwykle obszerną literaturę naukową, odwoływała się też wielokrotnie do tzw. hipotez, czyli +/- streszczeń sztuk, które przetrwały do naszych czasów. Zastosowała w książce bardzo przejrzystą strukturę i poprowadziła naprawdę skomplikowaną narrację w sposób bardzo czytelny i klarowny. Odnoszę wrażenie, że rzadko naukowe prace filologiczne (zwłaszcza o tak trudnych i mało znanych zagadnieniach) są napisane tak zrozumiale. Na pochwałę zasługuje też wydawnictwo Sub Lupa, które książkę niniejszą bardzo ładnie przygotowało. Błędów literowych nie ma, a edycja ta może się podobać także wizualnie. Przede wszystkim monografię tę cechuje niezwykle wysoki poziom merytoryczny i to on jest najważniejszym argumentem, którym posłużę się polecając "Dzieje tekstu..." wszystkim osobom zainteresowanym dziejami literatury starożytnej.
Tomasz Babnis
Śmiele rzecz mogę, że książka Katarzyny Pietruczuk jest dziełem wybitnym!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zajęła się w swoim doktoracie zagadnieniami nieczęsto analizowanymi przez badaczy starożytności: historią transmisji tekstu sztuk trzech najwybitniejszych ateńskich tragików oraz związanymi z nią badaniami filologicznymi. W pewien sposób jest to więc książka o początkach naukowej filologii...