Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych

Okładka książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych autora Nancy Clark, 9788364131172
Okładka książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych
Nancy Clark Wydawnictwo: Buk Rower sport
sport
Sport nutrition guidebook.
2015-06-17
2015-06-17
Anna Siecińska

Kup Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych

Osoby interesujące się racjonalnym odżywianiem czy świadome wpływu jedzenia na zdrowie nie znajdą w tej pozycji niczego nowego, a na pewno wiele zaleceń autorki będzie sprzeczne z ich wiedzą. Autorka kładzie duży nacisk na znaczenie węglowodanów w diecie sportowca, więc osoby ograniczające spożycie węglowodanów powinny ominąć tą pozycję szerokim łukiem, naprawdę szkoda czasu na podnoszenie sobie ciśnienia.
Czytając tą pozycję zastanawiałam się jakie osiągnięcia ma ta znana i ceniona dietetyczka sportowa, bo jej zalecenia są naprawdę lekko mówiąc przeterminowane.

Książka znanej i cenionej dietetyczki sportowej Nancy Clark jest pełna praktycznych porad, które pomagają dbać o zdrowie, kontrolować wagę i radzić sobie z zaburzeniami odżywiania.
Z poradnika można dowiedzieć się m.in. co spożywać przed wysiłkiem fizycznym, oraz w jego trakcie i po nim, na co zwracać uwagę, jeśli chcemy stracić na wadze lub zwiększyć masę mięśniową, a także czy sportowcy powinni korzystać z suplementów i odżywek.
Autorka bardzo często odwołuje się do przykładów z własnego doświadczenia w pracy ze sportowcami oraz do badań naukowców zajmujących się wpływem żywienia na organizm człowieka.
Pod koniec książki znajduje się garść przepisów, wśród których znajdziemy np. domowy energy drink.
W lipcu 2019 roku została wydana (na rynku amerykańskim) szósta edycja poradnika, zawierająca całkiem sporo aktualizacji.

Książka jest poradnikiem dla sportowców i osób aktywnych, jak się odżywiać, utrzymać zdrowie i osiągnąć dobrą formę. Autorka zaczyna od tego jakie produkty wybierać, koncentruje się na tym jak schudnąć, ale także jak przytyć, ostrzega przed zaburzeniami odżywiania, a przy okazji zamieszcza sporą ilość tabelek informujących co i ile ma kalorii, tłuszczu lub węglowodanów. Na końcu książki znajdziemy trochę przepisów.

Wszystko wydaje się być na swoim miejscu, ale osobiście po lekturze czuję się nieco rozczarowana. Z większością informacji wyczytanych w tej książce miałam okazje zapoznać się wcześniej. Przy okazji odnoszę wrażenie, że autorka nadużywa wszystkiego co "niskotłuszczowe", "beztłuszczowe" lub "o obniżonej zawartości tłuszczu". To nadmiar kalorii tuczy, a nie tłuszcz sam w sobie. Choć nie da się zaprzeczyć, że jeden gram tłuszczu ma ponad dwukrotnie więcej kalorii niż jeden gram węglowodanów czy białka. Autorka niby się z tym wszystkim zgadza, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że wciąż demonizuje tłuszcze. Osobiście odnoszę wrażenie, że mleko 0% bardziej przypomina białą wodę, aniżeli rzeczywiste mleko.
Zdaniem autorki, cytując "do pure ziemniaczanego dodawaj margarynę i mleko w proszku". Zamiast margaryny, która jest tłuszczem utwardzanym, jednak postawiłabym na niewielką ilość masła. Jeśli chodzi o mleko w proszku, nie wiem skąd to zalecenie. Czy nie lepiej użyć zwyczajnego mniej przetworzonego mleka?

Podsumowując, kilka zaleceń, które wyczytałam w tej książce mocno mnie oburzyło i zdecydowanie się z nimi nie zgadzam. Jednak poza pewnymi wyjątkami, książka wydaje się być nie najgorszym przewodnikiem po żywieniu sportowca. Autorka podaje przykłady swoich pacjentów i jest trochę pisania o niczym, ale książkę można przeczytać.

115 użytkowników ma tytuł Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych

Cytaty z książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych

Dodaj cytat z książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnych