Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie

Okładka książki Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie autora Albert Espinosa, 9788324026944
Okładka książki Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie
Albert Espinosa Wydawnictwo: Znak Literanova literatura piękna
El mundo amarillo
2015-07-13
2015-07-13
2011-01-01

Kup Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie

Pisanie o tej książce, że to historia jak z "Oskara i Pani Róży" jest w mojej opinii bardzo dużym nadużyciem. Bardzo sie męczyłam czytając ją. Odkrycia autora są naiwne i nie wnoszą nic. Pisanie o np. Odczekaniu pół godziny z otwarciem wyników badań. 3 strony dokładnie tego samego, non stop powtórzonego zdania.

„Świat na żółto” autorstwa Alberta Espinosa to mała żółta książeczka, w której opisuje swoją dziesięcioletnią walkę z rakiem i zaletami jakie z tego wypłynęły.

Właściwie to ciężko mi jest ocenić te książkę tak jednoznacznie, bo to nie jest kryminał czy sensacja, którą czytamy na jednym wdechu. To opowieść człowieka o swoich własnych ciężkich przeżyciach z których starał się wyciągnąć tylko te pozytywne rzeczy.
To taka mała, żółta niczym słońce kulka energetyczna, która ma nam pokazać, nie tylko to że po burzy zawsze wychodzi słońca, ale że naprawdę tak się dzieje.

Autor tak jakby z urzędu staje się wiarygodnym źródłem, ponieważ sam osobiści to przeżył i wygrał walkę z rakiem, a wszystko co złe postarał się przekuć w pozytywne.
Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych przykładów, jak to punkt widzenia zależy od punktu nastawienia.

Mnie osobiście ta książeczka bardzo przypadła do gustu, ponieważ od kilku już lat jeden miesiąc w roku całkowicie nastawiam na żółty. Co roku w lipcu przestawiam się na żółto-pozytywne myślenie połączone z czytaniem żółtych książek.
Dlatego właśnie, kiedy zobaczyłam tę książkę, nie wahałam się ani chwili i nie zawiodłam się. Żółto-pozytywna energia czekała na mnie na każdej stronie tego poradnika i nie omieszkałam się jej dokładnie przyjrzeć.

Tak jak wspomniałam wcześniej to nie jest kryminał czy sensacja, które wciągam na jednym wdechu. To książka, której warto poświęcić chwilkę by przemyśleć i przeanalizować sugestie autora. Potem, jeśli tylko masz ochotę lub potrzebę, można je wprowadzić albo dostosować do swojego życia. Książka bowiem zawiera kilka ciekawych i zupełnie niestandardowych przemyśleń autora, z których warto wybierać jak z kosza cytryn tylko te, które nam wydają się odpowiednio dojrzałe dla nas samych.

Polecam taki zabieg. Ja osobiście kilka cytrynek pomacałam, przeanalizowałam i wyciągnęłam z tego kosza obfitości:
„Szanuj dawnego siebie.”

Najbardziej jednak zaskoczyły mnie komentarze pod tą książką, z których wnioskuję, ze chyba nie każdy wie co to jest poradnik. Pozwolę sobie dlatego przypomnieć, że poradnik radzi i doradza ewentualnie wskazuje kierunek. Nie jest to z pewnością przepis na życie, z którego dokładnie miarką odmierzamy i dodajemy do swojego życia.
Podsumowując zatem, polecam ten poradnik zdecydowanie, ponieważ jest to głównie ogromna dawka pozytywnej energii. Przypominam jednocześnie, że jest to tylko poradnik, a czytelnik ma ten przywilej, że czyta, wyciąga wnioski i szuka swoich własnych drogowskazów.

Polecam!
Zaczytana Joana

Niestety, jestem bardzo rozczarowany tą książką. Koncepcje przedstawiane przez autora są w dużej mierze niedojrzałe i często... pozbawione większego sensu. Jako życiowy poradnik książka się kompletnie nie sprawdza. Choć w założeniu ma to być tekst pozytywny (i taki jest),za bardzo trąci naiwnością dziecka, które jeszcze nie zrozumiało, w jaki sposób działa świat. Przykro mi, ale nie mogę „Świata na żółto” polecić. A przynajmniej żadnemu z Czytelników, do których tego typu pozycje zazwyczaj są adresowane. Istnieje mnóstwo bardziej wartościowych książek.

584 użytkowników ma tytuł Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie na półkach głównych
170 użytkowników ma tytuł Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie na półkach dodatkowych

Albert Espinosa
Albert Espinosa
Hiszpański powieściopisarz, aktor, reżyser, scenarzysta i dramaturg. Aż dziesięć lat spędził w szpitalach, zmagając się z rakiem, w wyniku którego stracił nogę. Już w trakcie studiów pisał sztuki teatralne, m.in. autobiograficzny utwór, poruszający bolesny temat chorób nowotworowych u dzieci. Sławę zdobył jako aktor; za rolę w serialu Abuela de verano otrzymał nagrodę dla najbardziej obiecującego aktora roku. Jego scenariusze filmowe i utwory sceniczne (często sam je reżyseruje i w nich występuje) otrzymały wiele nagród i nominacji, nie tylko w Hiszpanii. Dotychczas ukazały się trzy powieści Espinosy: Kim moglibyśmy być, gdybyśmy nie byli nami, a także Jeśli powiesz mi, był przyszedł, rzucę wszystko i przyjdę... Ale musisz mnie poprosić oraz El Mundo Amarillo. Na podstawie tej trzeciej nakręcono seriale telewizyjne – w Hiszpanii: Polseres vermelles (Pulseras rojas),a w USA: Red Band Society. Producentem amerykańskiej wersji jest Steven Spielberg, a w jedną z bohaterek serialu wciela się zdobywczyni Oscara, Octavia Spencer.

Cytaty z książki Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie

Albert Espinosa Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie Zobacz więcej