Chłopiec z latawcem

- 2015-06-03
- 2015-06-03
- Maria Olejniczak-Skarsgård
- Khaled Hosseini literatura piękna przyjaźń Afganistan
Afganistan, lata 70. Dwunastoletni Amir, syn zamożnego Pasztuna z Kabulu, wychowuje sie w domu bez kobiet. By zyskać uznanie w oczach ojca, wygrywa zawody latawcowe. Pomaga mu w tym starszy o rok Hasan, służący i towarzysz zabaw. Amir jest świadkiem, kiedy na Hasana napada banda miejscowych chłopaków pod wodzą psychopatycznego Asefa, który gwałci chłopca. Z tchórzostwa i wyrachowania nie staje w jego obronie, a nawet doprowadza do sytuacji , w której Hasan musi opuścić ich dom.
Ćwierć wieku później dorosły Amir mieszka w USA, gdzie po wkroczeniu wojsk radzieckich do Afganistanu wyemigrował wraz z ojcem. Nie odstępuje go poczucie winy, świadomość własnej zdrady. Los daje mu szansę, by dokonać zadośćuczynienia. Musi zdobyć się na odwagę i powrócić do rządzonego przez talibów Kabulu, aby ocalić nie tylko siebie...
- 12 275
- 11 093
- 1 886
- 1 094
"Dla ciebie tysiąc razy"
"Dla ciebie tysiąc razy"
Pokaż mimo toPoruszająca i pięknie napisana powieść. O moralności, nadziei, brutalności, bólu i stracie. O błędach i niedokończonych sprawach, o przeszłości, która powraca, oraz przyszłości, która maluje się w nieokreślonych barwach.
Przepiękna opowieść pokazująca prawdziwe ludzkie zachowania, myśli, niesprawiedliwość, ból i miłość. Bogate opisy słowne pobudzają wyobraźnię. Autor przedstawił „inny świat”, który nie jest tak daleko od nas. Bardzo spodobały mi się tradycyjne zwroty w języku rodzimym.
Pokaż mimo toBardzo wciągająca historia, dobrze napisana książka!
Bardzo wciągająca historia, dobrze napisana książka!
Pokaż mimo toPolecam, ale nie polecam oglądać filmu!
Polecam, ale nie polecam oglądać filmu!
Pokaż mimo toKsiążka „Chłopiec z latawcem” to bardzo emocjonalna, wzruszająca i pięknie napisana opowieść o życiu w Afganistanie w latach 70- tych.
Poznajemy losy 12 letniego Amira,, który jest jedynym synem zamożnego Pasztuna z Kabulu. Mieszkają wraz przyjacielem ojca Alim i jego synem Hasanem. Chłopcy wspólnie spędzają czas, bawią się, psocą i dokazują. Kiedy wpadają w tarapaty, Hasan zawsze wybrania przyjaciela z kłopotów. Jedyną jego troską jest zaspokojenie ambicji ojca i wykazanie się, że jest w czymś dobry, choćby w zawodach latawcowych. Pomaga mu w tym przyjaciel Hasan. Jednak, kiedy wydarzenia się komplikują Amir nie potrafi stanąć na wysokości zadania i odwdzięczyć się tym samym. To zdarzenie odciska piętno na całym jego życiu.
Autor pozwala nam poznać kulturę Afganistanu, jego religię i zasady jakimi kierują się w życiu Afgańczycy. Jak ważne są więzy rodzinne, honor i odwaga. Jednym z głównych przesłań tej książki są słowa wypowiedziane przez jednego z bohaterów Rachim Chana, że
„można znów być dobrym”. Czy Amir zdoła być znowu dobry i czy odkupi swoje winy?
Polecam.
więcej Pokaż mimo toPoznajemy losy 12 letniego Amira,, który jest jedynym synem zamożnego Pasztuna z Kabulu. Mieszkają wraz przyjacielem ojca Alim i jego synem Hasanem. Chłopcy wspólnie spędzają czas, bawią się, psocą i dokazują. Kiedy wpadają w tarapaty,...
Świetna książka. Podejmuje trudne tematy, się jest pięknie napisana.
Świetna książka. Podejmuje trudne tematy, się jest pięknie napisana.
Pokaż mimo toBardzo, bardzo dobra książka. O trudach w komunikacji, niejako o przyjaźni, o straconym czasie. Czyta się rewelacyjnie.
Pokaż mimo toKsiążka o sile przyjaźni i miłości, o odwadze i tchórzostwie. O tym co w życiu ważne, choć czasami niezwykle trudne. Można się wzruszyć dobrocią jednych, czasem przerazić okrucieństwem innych, ale koniecznie trzeba przeczytać.
Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych książek. Nie mogłam się od niej oderwać. Płakałam podczas czytania. Arcydzieło.
Pokaż mimo toCiekawa ale nie do zapamiętania na długo
Ciekawa ale nie do zapamiętania na długo