Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa

Philip LymberyIsabel Oakeshott Wydawnictwo: Vivante flora i fauna
388 str.
Tytuł oryginału:
Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat
Data wydania:
2015-05-01
Data 1. wyd. pol.:
2015-05-01
Liczba stron:
388
Język:
polski
ISBN:
9788364645587
Tłumacz:
Ryszard Oślizło
Wydawnictwo:
Vivante
Tagi:
hodowla mięso zwierzęta
Tytuł oryginału:
Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat
Kategoria:
flora i fauna
Data wydania:
2015-05-01
Liczba stron:
388
Język:
polski
ISBN:
9788364645587
Tłumacz:
Ryszard Oślizło
Tagi:
hodowla mięso zwierzęta
Średnia ocen
7,6 / 10
103 ocen 23 opinii

Oceń przeczytaną książkę
i
Dodaj książkę do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama

Książki autora

Reklama

Podobne książki

Więcej
więcej

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
103 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinie [26]

Sortuj:
190
24

Na półkach: , ,

Czy grozi nam tytułowy Farmagedon? Niestety tak. Autorzy rzetelnie wypunktowują wszystkie wady hodowli przemysłowej wstrząsając czytelnikiem. Owszem, część wskazanych wad doskonale znamy, ale część z nich na pewno Was zaskoczy. Ciężko mi sobie wyobrazić, że ktoś po przeczytaniu tej książki mógłby nic w swoim życiu nie zmienić (no chyba, że od dawna jest świadomym...

więcej Pokaż mimo to

199
7

Na półkach:

Pozwolę sobie rozpocząć moją opinię od zastrzeżenia, że książka nie powinna być w żaden sposób wykorzystywana do wywierania presji w zmianie swoich przekonań życiowych, nawyków żywieniowych i tym podobnych. Jest to natomiast niezwykle cenna pozycja, bezstronnie przedstawiająca rzeczywistość przemysłu mięsnego.
Z tym, że ja akurat chciałabym się odwołać do swojego...

więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

13
7

Na półkach:

Miłośnicy zwierząt?
Raczej nie!
Książka jest przewidziana tak, by wywołać u czytelnika odpowiedni efekt.
Efekt, by obrzydzić mięsożercom to co spożywają. A zależy na tym tym co wcinają zieleninę.
Liczyłem na więcej, a dostałem tanią marchewkę z podrzędnego warzywniaka, obliczoną na to, że będzie się o niej mówiło.
Za dużo koloryzowania, wydziwiania i fabularyzacji, a...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
359
10

Na półkach:

Otwiera oczy, ściska żołądek. Polecam przeczytać i przemyśleć.
Oczywistość która umyka nam przy sklepowych półkach - prawdziwy koszt wyprodukowania jedzenia.
To nie atak na naszą dietę, a raczej atak na nasze zachowania destrukcyjne w stosunku do Ziemi - naszego domu.
Powiedzenie mówi "Jak dbasz, tak masz" no więc z roku na rok mamy coraz mniej czystej wody, powietrza,...

więcej Pokaż mimo to

242
98

Na półkach:

Moje oczekiwania wobec tej książki były spore, bo często występuje jako źródło w innych tego typu pozycjach, niestety nie do końca zostały one zaspokojone. Najczęściej z danego rozdziału jest kilka ciekawych faktów, ale całość jest opakowana nudnawą historyjką z życia autora. Mimo wszystko pozycja ciekawa i warta przeczytania.

Pokaż mimo to

178
96

Na półkach:

Bardzo, bardzo solidna porcja wiedzy z fachowej ręki o współczesnych farmach przemysłowych, o wrogim człowiekowi i Ziemi rolnictwie i o tym, jak każdy z nas może mieć na to wpływ. Autor jest szefem Compassion in World Farming. Mój talerz po przeczytaniu tej książki jest inny, lepszy. Jedyne co w książce razi - to próby autora bycia literatem. Wolałabym suchy przekaz,...

więcej Pokaż mimo to

82
57

Na półkach:

Na zimno... dużo ciekawych informacji o przemyśle mięsnym. Autor kocha zwierzęta i poprawie ich losu poświęcił całe swoje życie, dlatego wie o czym pisze i wzbudził moją sympatię. Książka nie jest literackim arcydziełem, ale da się dość łatwo czytać.

Pokaż mimo to

198
6

Na półkach:

Wyczerpująca argumentacja podana w znośnej formie. Zwłaszcza podobała mi się postawa autora, stanowcza, lecz nie radykalna. Lektura otwierająca oczy. Polecam!!!

Pokaż mimo to

1126
76

Na półkach:

Bardzo dobra, rzetelna, chociaż chwilami dosyć mocna lektura.
Skłaniająca do refleksji nad tym dokąd zmierzamy jako gatunek oraz jak bardzo zapętliliśmy się w niektórych rozwiązaniach.

Pokaż mimo to

352
33

Na półkach: ,

Fantastyczna!
Książka bardzo uświadamia i otwiera oczy na żywność którą spożywamy.
Wg mnie każdy powinien ją przeczytać.

Pokaż mimo to

Dyskusje

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    609
  • Przeczytane
    154
  • Posiadam
    59
  • Teraz czytam
    19
  • Chcę w prezencie
    7
  • Literatura faktu
    4
  • 2019
    3
  • 2020
    3
  • E-booki
    3
  • Wege
    3
więcej mniej

Reklama
Reklama

Tu pojawią się rekomendacje dla ciebie

Aby zobaczyć rekomendacje oceń 30 książek w serwisie

Oceń

Wypożycz z biblioteki

Reklama

Cytaty

Philip Lymbery Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa Zobacz więcej
Reklama
Więcej

Mogą Cię również zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd
zgłoś błąd