Władcy świata. Dzieje imperiów nowożytnych

- historia
- 1989-01-01
- 1989-01-01
- 8320207169
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Władcy świata. Dzieje imperiów nowożytnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Władcy świata. Dzieje imperiów nowożytnych
8 użytkowników ma tytuł Władcy świata. Dzieje imperiów nowożytnych na półkach głównych- Przeczytane 4
- Historia 2
- Monografie i opracowania historyczne 1
- HISTORIA 1
- HISTORIA ŚWIATA 1
- Inwentaryzacja 1
- E-pub, mobi, djvu itp. 1
- Polityka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Władcy świata. Dzieje imperiów nowożytnych
Oceniam tę książkę na trzy. Po prostu bardzo się na niej zawiodłem. Tylko dlatego dałem ocenę słabą a nie ocenę beznadziejną że w dziele tym zawarte są pewne interesujące dane liczbowe. Książka została wydana pod sam koniec istnienia systemu komunistycznego w Polsce. Oczekiwałem więc ciekawej analizy dotyczącej powstania rozwoju i upadku nowożytnych imperiów. Otrzymałem zaś zwyczajną agitkę komunistyczną. Kolonializm, rasizm i niewolnictwo nie były oczywiście godne pochwały ani naśladowania, wątpić jednak należy czy receptą na te zjawiska jest rewolucja bolszewicka. W książce aż roi się od wychwalania sowietów jako rzekomych wyzwolicieli od całego zła tego świata. Poza tym książka jest pełna zwyczajnych uproszczeń historycznych godnych propagandy Bieruta czy Gomułki np co do narodzin niemieckiego imperializmu (Oczywiście dzieło zgodnie ze sztampą propagandową doby PRL upatruje powstania niemieckiego imperializmu już w czasie gdy Niemcy zaczeli w ogóle istnieć jako odrębny byt polityczny ) Nawet problemy kolonialne są w książce przedstawione w sposób rażąco uproszczony, jak gdyby autorzy nie czytali nic poza Leninem albo dziełami radzieckich historyków dla których Lenin był bóstwem i guru. Krótko mowiąc książka jest na poziomie oficjalnej propagandy PRL z doby wczesnego Gomułki. Nie polecam absolutnie bo te zagadnienia zostały opracowane w sposób o niebo lepszy zarówno w dziełach polsko jak i anglojęzycznych.