Gród Szatana

- 2015-02-01
- 2015-02-01
Theopolis – miasto powstałe z wizji, powstałe z niczego, marzenie jednego człowieka, które stało się rzeczywistością. Miasto Boga, które nie wie, co to zbrodnia ani nędza, a ludzie żyją w wiecznej szczęśliwości. Miasto odcięte od świata, by zbrodnia nigdy do niego nie dotarła… Co jednak się stanie, gdy pewien mieszkaniec Theopolis przypadkiem pozna słowo „zabić”?
Dziesiątki lat później Theopolis, zwane już powszechnie Grodem Szatana, przesiąknięte do cna zbrodnią i występkiem, staje w obliczu nowego, nieznanego dotąd zagrożenia – Związku Tysiąca, którego tajemniczy przywódca chce przejąć władzę nad miastem. Prokurator Ralf Fingal oraz major policji Murphy podejmują nierówną walkę z szatanem Theopolis w obronie sprawiedliwości. Czy jednak zdołają ocalić wyniszczone miasto przed całkowitym upadkiem?
2. tom cyklu kryminalnego serii "Unikaty"
W serii wznawiamy trudno dostępne tytuły sprzed lat.
Kup Gród Szatana w ulubionej księgarni
- XX wiek 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gród Szatana
7/10
7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy przedwojenny kryminał dziejący się w wyimaginowanym świecie w przyszłości, w którym "nie ma zła". Odosobniona pozycja na tle innych tytułów kryminalnych z dwudziestolecia międzywojennego. Można tytuł określić jako "kryminał science-fiction".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewien amerykański miliarder Ned Harrison, pragnąc urzeczywistnić swoje marzenie postanowił na pustkowiach, gdzieś na pograniczu Nowego Meksyku i Teksasu zbudować Miasto Wiecznej Szczęśliwości. Miasto miałoby zostać całkowicie odcięte od świata zewnętrznego a także wyposażone we wszelkie najnowsze udoskonalenia technologiczne. W zamierzeniach fundatora, do miasta nazwanego Theopolis miało nigdy nie dotrzeć zło. Harrisom pragnął aby mieszkańcy nigdy nie dowiedzieli się czym jest zbrodnia i przestępstwo.
Więcej na:
Pewien amerykański miliarder Ned Harrison, pragnąc urzeczywistnić swoje marzenie postanowił na pustkowiach, gdzieś na pograniczu Nowego Meksyku i Teksasu zbudować Miasto Wiecznej Szczęśliwości. Miasto miałoby zostać całkowicie odcięte od świata zewnętrznego a także wyposażone we wszelkie najnowsze udoskonalenia technologiczne. W zamierzeniach fundatora, do miasta nazwanego...