Polska znana i mniej znana

Okładka książki Polska znana i mniej znana autora Elżbieta Dzikowska, 9788378239323
Okładka książki Polska znana i mniej znana
Elżbieta Dzikowska Wydawnictwo: Bernardinum Cykl: Polska znana i mniej znana (tom 1) literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Polska znana i mniej znana (tom 1)
Polska znana i mniej znana
2014-01-01
2014-01-01

Kup Polska znana i mniej znana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polska znana i mniej znana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polska znana i mniej znana

Książka Elżbiety Dzikowskiej jest pierwszym z czterech przewodników po Polsce, dzięki któremu czytelnik może poznać kilka polskich miast i krain. Z początku przytłoczyła mnie ilość obiektów architektury sakralnej, jednak trzeba przyznać, bez wspomnienia o nich nie byłoby możliwe przybliżenie historii danego regionu. Przewodnik ma wiele fotografii, dzięki którym ciekawostki z historii i historii sztuki są łatwiejsze do zrozumienia. W trakcie czytania okazało się, że kilka z tych miejsc udało mi się już odwiedzić, więc przeczytanie kilku faktów na ich temat było dla mnie ciekawe i cenne. Chętnie przeczytam następne tomy z tego cyklu.

W doborze miejsc autorka kierowała się chyba chęcią opisania, gdzie miała swoje wystawy, albo gdzie ma ,,ważnego" znajomego, niż wartością turystyczną. Niektóre miejsca rzeczywiście piękne i ciekawe, inne mniej. Opisy mało wciągające; dużo sacrum, mniej profanum. Reasumując- kolejnych części serii nie przeczytam.

Bardzo lubię podróżować po Polsce, więc niektóre miejsca opisane w książce były mi znane, ale jednocześnie dopisałam parę na listę "to visit". Opisy krótkie, ale wyczerpujące na tyle, żeby zainteresować się i poszukać na własną rękę więcej informacji.
Niestety, co mi najbardziej przeszkadzało to megalomania autorki, wyłaniająca się spod fałszywej skromności: tu miałam wystawę moich fotografii, tu jestem honorowym obywatelem miasta...
A już na łopatki rozłożyła mnie wypowiedź o przyjacielu: "... przeczytał wszystkie dzieła Darwina. I pomyśleć, że nigdy nie podążył jego tropem na Galapagos, a ja aż dwa razy".
Gdyby usunąć te osobiste odniesienia, to książka całkiem całkiem.

52 użytkowników ma tytuł Polska znana i mniej znana na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Polska znana i mniej znana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polska znana i mniej znana

Elżbieta Dzikowska
Elżbieta Dzikowska
(ur. 19 marca 1937 w Międzyrzecu Podlaskim) - historyk sztuki, sinolog, podróżniczka, reżyserka i operatorka filmów dokumentalnych, autorka wielu książek, programów telewizyjnych, audycji radiowych, artykułów publicystycznych oraz wystaw sztuki współczesnej. Wraz z mężem, Tonym Halikiem, zrealizowała około 300 filmów dokumentalnych ze wszystkich kontynentów dla Telewizji Polskiej oraz prowadziła popularny podróżniczy program telewizyjny Pieprz i wanilia. (wikipedia.pl)

Cytaty z książki Polska znana i mniej znana

Dodaj cytat z książki Polska znana i mniej znana