Śledzić fiata 03-17 WE

- Kapitan Żbik (tom 7)
- 2015-04-02
- 1968-01-01
- 32 min.
Od kilku miesięcy w Warszawie grasuje szajka złodziei samochodów. Jest doskonale zorganizowana i jak dotychczas - nieuchwytna. Do akcji wkracza grupa operacyjna kapitana Żbika.
Kup Śledzić fiata 03-17 WE w ulubionej księgarni
Oceny książki Śledzić fiata 03-17 WE
86 użytkowników ma tytuł Śledzić fiata 03-17 WE na półkach głównych- Przeczytane 72
- Komiksy 11
- Thrillery, sensacyjne, kryminały 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śledzić fiata 03-17 WE
7/10
7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpracowanie dziupli przemytników potraktowano po macoszemu - a już końcówka zdecydowanie napisana na odpierdol. Mam wrażenie, że pierwsze skrzypce grały duże kadry z markowymi (już klasykami) samochodami.
Podziękowania tym razem lecą do pana Henryka Koteckiego, który nie doprowadził do wybuchu substancji pirotechnicznych w magazynie prod., bo po prostu go wyniósł poza strefę ognia ;-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodziękowania tym razem lecą do pana Henryka Koteckiego, który nie doprowadził do wybuchu substancji pirotechnicznych w magazynie prod., bo po prostu go wyniósł poza...
Nie porwała mnie fabuła
Nie porwała mnie fabuła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo rozstawie kół rozpoznali markę samochodu! To były czasy!
Po rozstawie kół rozpoznali markę samochodu! To były czasy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI znów nasza bohaterska milicja obywatelska rozwiązuje wzorowo kryminalną sprawę. Komiks propagandowy. Sentyment pozostał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMało porywający zeszyt cyklu "Kapitan Żbik". Po raz pierwszy i ostatni w roli scenarzysty wystąpił Ryszard Doński, a w roli rysownika Mieczysław Wiśniewski. Szczególnie udział tego ostatniego jest ciekawostką - sam Wiśniewski zapewnił sobie nieśmiertelność wśród fanów komiksu serią "Kapitan Kloss", która inaczej niż "Kapitan Żbik", zrobiła również karierę za granicą. Wiśniewski stawia tutaj na surowe, często zaskakująco puste ilustracyjnie kadry. Zupełnie jakby chciał się wpisać w miałki scenariusz, pozbawiony fabularnych fajerwerków (a przecież nawet pojedyncze "Żbiki" potrafiły takich dostarczać vide "Złoty Mauritius"),zupełnie niedyskontujący szansy błyśnięcia choćby jakimś efektownym pościgiem samochodowym. Tylko dla koneserów serii.
Mało porywający zeszyt cyklu "Kapitan Żbik". Po raz pierwszy i ostatni w roli scenarzysty wystąpił Ryszard Doński, a w roli rysownika Mieczysław Wiśniewski. Szczególnie udział tego ostatniego jest ciekawostką - sam Wiśniewski zapewnił sobie nieśmiertelność wśród fanów komiksu serią "Kapitan Kloss", która inaczej niż "Kapitan Żbik", zrobiła również karierę za granicą....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOranyjulek !
Ktoś w nieopatrznym szale przekazał rysowanie tego zeszytu Mieczysławowi Wiśniewskiemu. Ten jakoś tam sobie poradził z serią "Kapitan Kloss" ale "Żbika" położył dokumentnie ! Żbik wygląda jak aktor z socrealistycznych produkcyjniaków, z zaczesem na brylantynę i tępawą robociarską gębą. Ani śladu kruczowłosego przystojniaka. W ogóle rysunek jest fatalnny, przypominający agitki z wczesnych lat 50tych. Wszyscy przestępcy są szpetni, wszyscy "dobrzy" o proletariackim sznycie i prezencji, łomatko...
Do tego jeszcze scenariusz przeciętny - przypominający nieudany szkic do odcinka "07 Zgłoś Się" pt "Dziwny Wypadek".
W Warszawie ma miejsce seria kradzieży polskich fiatów. Podstawiony przez MO własny pojazd, wyposażony w urządzenia śledzące, zostaje również ukradziony. Ślad wiedzie do warsztatu samochodowego, a dalsze śledztwo ujawnia, że prywaciarz, oprócz kradzieży samochodów, zajmuje się przemytem dolarów na zachód. Działania policji prowadzą do zatrzymania całej bandy.
Zeszyt do zapomnienia, jeden ze słabszych w złotym okresie Żbika. Dobrze, że Wiśniewski poszedł rysować "Klossa", Żbik na tym tylko zyskał. Nawet krytykowany za brak wyczucia komiksu Zbigniew Sobala rysował lepiej.
Oranyjulek !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtoś w nieopatrznym szale przekazał rysowanie tego zeszytu Mieczysławowi Wiśniewskiemu. Ten jakoś tam sobie poradził z serią "Kapitan Kloss" ale "Żbika" położył dokumentnie ! Żbik wygląda jak aktor z socrealistycznych produkcyjniaków, z zaczesem na brylantynę i tępawą robociarską gębą. Ani śladu kruczowłosego przystojniaka. W ogóle rysunek jest fatalnny,...