Podejrzany

- The Visitor
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- Krzysztof Sokołowski
Sierżant Amy Callan i porucznik Caroline Cook miały ze sobą wiele wspólnego. Obie służyły w armii, obie stały się ofiarami napastowania seksualnego, obie musiały zrezygnować ze służby - obie nie żyją. Ich ciała znalezione we własnych łazienkach, zanurzone w wojskowej farbie maskującej. Żadnych śladów przemocy, żadnych oznak walki. Jack Reacher znał każdą z kobiet. FBI zmusza go do współpracy z grupą dochodzeniową, w skład której wchodzi Julia Lamarr, specjalistka od portretów psychologicznych. Reacher kwestionuje opracowany przez nią motyw zbrodni - zemstę - uważa, że jej przyczyn należy szukać zupełnie gdzie indziej. Jego teoria bierze w łeb, gdy w podobny sposób ginie następna dziewczyna...
Kup Podejrzany w ulubionej księgarni
- 2022 27
- Jack Reacher 26
- 2018 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podejrzany
Kolejna świetna powieść z Reacherem w roli głównej, wartka akcja, zwroty akcji.
Kolejna świetna powieść z Reacherem w roli głównej, wartka akcja, zwroty akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągający kryminał, lekko się czyta. Dobry, aby się zrelaksować, nie wymaga zbyt dużego zaangażowania intelektualnego :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie kobiety służące w armii zostały zamordowane. Wcześniej były napastowane przez swoich kolegów. Mimo iż wygrały w sądzie, musiały odejść z wojska. Obie znały Reachera. Na dodatek FBI tworzy portret psychologiczny, który bardzo do niego pasuje. Na szczęście były oficer dość szybko oczyszcza się z podejrzeń i zaczyna pomagać w znalezieniu sprawcy. Julia Lamar specjalistka od tworzenia portretów psychologicznych twierdzi, że zabójca kieruje się zemstą. Reacher uważa inaczej. Jednak kolejne zabójstwo podważa jego podejrzenia...
Jestem wściekła na siebie, że tak rzadko sięgam po serię z Reacherem. Od przeczytania ostatniego tomu minęło dwa lata! Muszę się za siebie wziąć i naprawić ten stan rzeczy. Co do książki-kto stał za zabójstwa mi, mocno mnie zaskoczyło. Mogłabym napisać, że nie wpadłam na rozwiązanie, bo tracę czujność, ale zdecydowanie bardziej jest to zasługa dobrze prowadzonej fabuły przez Childa. Trochę czuję niedosyt, jeżeli chodzi o motywację sprawcy. Nie dociera do mnie, że można dokonać tylu zbrodni tylko po to by... Nie mogę zdradzić, o co chodzi 🤭. Ode mnie 10/10.
Dwie kobiety służące w armii zostały zamordowane. Wcześniej były napastowane przez swoich kolegów. Mimo iż wygrały w sądzie, musiały odejść z wojska. Obie znały Reachera. Na dodatek FBI tworzy portret psychologiczny, który bardzo do niego pasuje. Na szczęście były oficer dość szybko oczyszcza się z podejrzeń i zaczyna pomagać w znalezieniu sprawcy. Julia Lamar specjalistka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa spoko, w stylu Reachera, a potem... potem ni stąd, ni zowąd jeb z dzidy i wszystko rozwiązane... ech, emocje jak na grzybobraniu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLee Child jaki jest - wiadomo, to takie Winnetou dla dorosłych, dla mnie - jako zapychacz w formie audio. Tu rozwiązanie wiadome od połowy, dodatkowo opisy scen zbliżeń jak w 19 wiecznych książkach dla pensjonarek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych dotychczasowych części, pomimo faktu, że dosyć szybko można domyślić się kto zabija. Sam finał akcji z mordercą rozwiązany w przeciętny spobób (liczyłem, że Reacher trochę go pomęczy).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłupszego zakończenia chyba nie dało się wymyślić. A szkoda, bo 95% książki czytało się nawet nieźle - niestety durnota końcówki i rozwiązanie tajemnicy przekreśla całość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo lepsza od poprzedniej części ze względu na brak wymuszonych scen romantycznych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja była ciekawa, mimo, że przewidywalna to pozwalała się to zrelaksować podczas czytania.
Po dłuższym czasie powróciłem do serii z Jackiem Reacherem w roli głównej. Tomy czytam po kolei więc tym razem ,,czwórka" o tytule ,,Podejrzany".
Śmiało mogę powiedzieć, że jest to chyba mój ulubiony tom jak do tej pory. Seryjny zabójca kobiet, klimaty wojskowe, FBI na tropie, śledztwo, szantaże, piękne kobiety i nieodparty urok głównego bohatera sprawiają, że świetnie odprężam się przy tego typu literaturze, szczególnie po dłuższej przerwie od takich klimatów. W gruncie rzeczy mimo mrocznego tematu to powieść z gatunku tych łatwych i przyjemnych. Łatwe dialogi, sporo flirtu i ciąg zdarzeń prowadzący do finału na zasadzie ,,po nitce do kłębka". Nie oczekuję tutaj realizmu ale dobrej zabawy i to dostaję. Dla mnie bomba, sięgam po kolejny tom. Polecam! 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚmiało mogę powiedzieć, że jest to chyba mój ulubiony tom jak do tej pory. Seryjny zabójca kobiet, klimaty wojskowe, FBI na tropie, śledztwo, szantaże, piękne kobiety i nieodparty urok głównego bohatera sprawiają, że świetnie...