Bajędy z augustowskich lasów

Okładka książki Bajędy z augustowskich lasów autora Jerzy Ficowski, 8390474913
Okładka książki Bajędy z augustowskich lasów
Jerzy Ficowski Wydawnictwo: Pogranicze baśnie, legendy, podania
baśnie, legendy, podania
1998-01-01
1998-01-01

Kup Bajędy z augustowskich lasów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajędy z augustowskich lasów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajędy z augustowskich lasów

Czy ktoś posiada i chciałby się podzielić, udostępnić? :)

Czy ktoś posiada i chciałby się podzielić, udostępnić? :)

Świat baśni, w którym rzeczywistość miesza się w tyglu kultur. Pełno w niej pięknych krajobrazów, jezior, jest Czarna Hańcza, są Żydzi i Polacy.
Na długo zapamiętam legendę "O swoich i cudzych świętości poszanowaniu i o tym jak stary żyd Rufko za chrzest dzieciątka zapłacił". Otóż, skoro polskich chłop (i co tu kryć, chrześcijanin) nie zdejmował czapki pod krzyżem czy kapliczką, żyd zaczał lamentować: "To ja, Żyd, przy naszym czy waszym cmentarzu zawsze powiem: - Niech im ziemia letka będzie, głowę skłonię. Czapki nie zdejmę, bo u nas żeby uczcić świętość trzeba głowę nakrytą mieć, modlitwy w czapce odmawiać, w bóżnicy ją nosić. Ale on, chłop augustowski? Jakby się bojał, że jak czapkę zdejmie, to te złe myśli, co je ma w głowie, przed kim odkryje..."

26 użytkowników ma tytuł Bajędy z augustowskich lasów na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Bajędy z augustowskich lasów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bajędy z augustowskich lasów

Jerzy Ficowski
Jerzy Ficowski
Jerzy Tadeusz Ficowski - polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek i tłumacz. Rodowity warszawiak. W czasie II wojny światowej działał w AK. Brał udział w powstaniu warszawskim, za co po wojnie został odznaczony Krzyżem Walecznych. Studiował na UW (filozofia i socjologia). Pod koniec lat 40. XX w. przez 2 lata wędrował z romskim taborem, gdzie poznał Papuszę. To dzięki niemu wiersze Papuszy dotarły do czytelników, ale też ich publikacja narobiła poetce sporo kłopotów. Poliglota. Tłumaczył na polski z romskiego, rosyjskiego, niemieckiego, włoskiego, francuskiego, hiszpańskiego i rumuńskiego. Druga żona Ficowskiego była Żydówką uratowaną w czasie II wojny światowej przez Irenę Sendlerową. W 2004 r. Ficowski został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. Wieloletni członek polskiego PEN Clubu. Jerzy Ficowski żył 81 lat. Wybrane publikacje książkowe: "Cyganie polscy" (PIW, 1953),"Ptak poza ptakiem" (Czytelnik, 1968),"Czekanie na sen psa" (pierwsze wydanie: Wydawnictwo Literackie, 1970),"Okolice sklepów cynamonowych" (Wydawnictwo Literackie, 1986),"Inicjał" (z Jackiem Siennickim, Wyd. Galerii Browarnej w Łowiczu, 1994),"Pantareja" (Wydawnictwo Literackie, 2006). Dwukrotnie żonaty: 1. Wanda Komala (od 1950),2 córki: Krystyna i Magdalena (ur. 19.08.1954); 2. Elżbieta (Koppel) Bussold (1968-09.05.2006, jego śmierć),córka Anna.

Cytaty z książki Bajędy z augustowskich lasów