Mały Gruffalo

32 str. 32 min.
- opowieści dla młodszych dzieci
- Gruffalo (tom 2)
- The Gruffalo's Child
- EneDueRabe
- 2014-09-18
- 2005-01-01
- 32 min.
- Michał Rusinek
Pełna wdzięku i humoru przewrotna opowieść o Małym Gruffalo.
Kontynuacja kultowego bestsellera „Gruffalo”.
Zdobywca nagrody Smarties Prize Gold Award.
Zwycięzca w konkursie Blue Peter.
Nagroda dla Najlepszej Książki czytanej na głos.
Ilustracje: Axel Scheffler
Fajna kontynuacja historii. Okazuje się, że Gruffalo jest tatą. Jego małą córeczka chce iść na spacer, ale tata ostrzega ją, że w lesie mieszka złowroga Zła Mycha. Piękne, klimatyczne ilustracje. Zimowy krajobraz nocą dodaje historii odpowiedniego dreszczyku. Historia podobnie jak w pierwszej części rymowana, niestety tłumaczenie zdecydowanie mniej udane niż w oryginale.
Pokaż mimo toUwielbiam połączenie dobrych ilustracji, tekstu z przekazem i wierszowanej formuły . Tutaj jest wszystko co powyższe.
Pokaż mimo toMała córka Gruffala nie boi się przestróg Taty o wielkiej myszy, do czasu gdy ją spotyka :) Strach ma wielkie oczy.. po przeczytaniu tej opowieści powiecie, że ma wielki cień
Gdy wybudzona w środku nocy potrafiłam wyrecytować z pamięci obszerne fragmenty "Gruffalo" , doszłam do wniosku, że nie dam rady dalej czytać dziecku tej książki po 5 razy dziennie. I wtedy kupiłam "Dziecko Gruffalo". Ilustracje równie zachwycające i dopracowane jak w pierwszej części, córka Gruffala absolutnie przeurocza, historia wciągająca. W mojej ocenie nieco gorzej wypadło tłumaczenie. Zdaję sobie sprawę, że przekład wierszowanej historyjki nie należy do najłatwiejszych, niestety momentami odnosi się wrażenie, że rymy są nieco wymuszone. Poza tym książka fantastyczna no i absolutnie pozycja obowiązkowa dla fanów Gruffalo :)
więcej Pokaż mimo toBardzo fajna książeczka, z tyłu ma napisane, że otrzymała jakieś nagrody dla książeczek czytanych na głos. Zgadzam się, naprawdę fajna do poczytania przed snem.
Bardzo fajny jest też motyw w którym tata czegoś zabrania a mały idzie broić i potem wraca bezpiecznie do taty (chyba, że ten duży to jednak mama :D ). Oczywiście dziecko wie, że mały gruffalo boi się cienia myszy i w tym cały dowcip.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajny jest też motyw w którym tata czegoś zabrania a mały idzie broić i potem wraca bezpiecznie do taty (chyba, że ten duży to jednak mama :D ). Oczywiście dziecko wie, że mały gruffalo boi się cienia...
Ilustracyjnie chyba jeszcze fajniejsza niż 1 część - bo mały Gruffalo robi rozbrająjące miny (do tego fajny jest drugi plan: jego przytulanka, gryzmołki na ścianach groty) - ale choć dobre rymy i fajnie się czyta, jakoś nas nie porwało. Ale jak znam życie i tak będziemy czytać bez przerwy do znudzenia...
Pokaż mimo toUwielbiam tę książkę, ale zdecydowanie wolę angielski oryginał. Dziś czytałam dzieciom ten przekład i jakoś topornie szło. Rymuje się, ale jakoś bez polotu. Pierwsza część o przygodach Myszy i Gruffalo zdecydowanie lepsza w wydaniu polskim.
Pokaż mimo toKsiążka tak samo świetna jak pierwsza część "Gruffalo". Niesamowite nawiązanie do tej części, praktycznie Ci sami bohaterowie, w taki sam sposób pisana. Wielki podziw dla autora! BRAWO!
Pokaż mimo toNieco słabsza, w mojej ocenie, od pierwszej części. Mimo to czyta się i ogląda z wielką przyjemnością.
Pokaż mimo toKsiążka fajnie ilustrowana, opowiada przygoty córki Gruffalo, potwora. Napisana rymowanym językiem, bardzo przyjemnie się czyta.
Pokaż mimo toPierwsza lepsza, ale i ta fajna
Pierwsza lepsza, ale i ta fajna