Irlandzki Majdan

- historia
- Małe książki o wielkich sprawach (tom 1)
- Irlandzki Majdan
- 2014-01-01
- 2014-01-01
- 9788364197079
Książka, która próbuje odpowiedzieć na ważne, a nigdy nie zadane pytania dotyczące najnowszej historii Irlandii. Autor zastanawia się jak to jest, że w Dublinie, przed pocztą główną, gdzie w Wielkanoc roku 1916 ogłoszono niepodległość republiki nie stoi pomnik człowieka, który dla sprawy wolnej Irlandii poświęcił życie - Patricka Pearse'a. Stoi tam bowiem inny pomnik, upamiętniający Jima Larkina, związkowca, komunistę, czerwonego gangstera, przewodniczącego komunistycznej partii USA, który nie brał udziału w Powstaniu Wielkanocnym. Co skłania Irlandczyków do honorowania tego człowieka?
Kup Irlandzki Majdan w ulubionej księgarni
- 2015 1
- 1. 6. Historia 1
- 1. 7. Polityka, Politologia i Filozofia Polityczna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Irlandzki Majdan
No proszę... nie wiedziałem, ciekawe. Takie emocje i myśli pojawiały się podczas lektury. Idziemy kilka kroków dalej i spoglądamy na znane sprawy razem z autorem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to książeczka dla tych, którzy chcą poznać historię Powstania Wielkanocnego. To książka dla tych, którzy już ją znają, znają też jej głównych bohaterów ale chcą sięgnąć głębiej. Autor koncentruje się na dziwnych zbiegach okoliczności, niedomówieniach, historycznych niesprawiedliwościach i mglistych sylwetkach majaczących w cieniu powstania. Autor słusznie pyta: Kto sponsorował powstanie? Kto odniósł z niego największe korzyści?
Nie jest to książeczka dla tych, którzy chcą poznać historię Powstania Wielkanocnego. To książka dla tych, którzy już ją znają, znają też jej głównych bohaterów ale chcą sięgnąć głębiej. Autor koncentruje się na dziwnych zbiegach okoliczności, niedomówieniach, historycznych niesprawiedliwościach i mglistych sylwetkach majaczących w cieniu powstania. Autor słusznie pyta: Kto...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBycie dwóch państw w sojuszu nie oznacza picia sobie z dzióbków. Zawsze trzeba egzaminować sojusznika i wręcz prowokować go. Niestety, nie jesteśmy tego nauczeni jako Polacy. Na ten proces w kontaktach brytyjsko-amerykańskich wskazuje nam Gabriel Maciejewski. Czego nie ma w tej krótkiej (za krótkiej moim zdaniem) książeczce... Król Belgów, Kongo, Burowie, kopalnie w Peru, związki zawodowe, komuniści, Anglicy i Amerykanie. Fascynująca i niebanalna wiedza. Polecam!
Bycie dwóch państw w sojuszu nie oznacza picia sobie z dzióbków. Zawsze trzeba egzaminować sojusznika i wręcz prowokować go. Niestety, nie jesteśmy tego nauczeni jako Polacy. Na ten proces w kontaktach brytyjsko-amerykańskich wskazuje nam Gabriel Maciejewski. Czego nie ma w tej krótkiej (za krótkiej moim zdaniem) książeczce... Król Belgów, Kongo, Burowie, kopalnie w Peru,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBłyskotliwa analiza procesu uzyskania przez Irlandię niepodległości. Przyznam szczerze, że temat nie jest mi szerzej znany, ale to co pisze autor wydaje się trzymać kupy. Znajdziemy tutaj powiązania bojowników o wolność Irlandii z wielkim biznesem rodem z USA. Jest też ciekawa teoria na temat ludobójstwa w Kongu. Na pewno jeszcze do tego autora wrócę nie raz.